Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Ολοήμερη ημέρα μνήμης του Λωβοκομείου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 18/08/2019 - 19:11

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ενεργοποίηση συνοδοιπόρων στη μακρόχρονη προσπάθειά τους για την αναστήλωση και αξιοποίηση του Λωβοκομείου, ο Ε.Ε.Α.Σ Κοφινά-Σήφι και τα μέλη του πραγματοποιούν από το πρωϊ σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, για μια ακόμη χρονιά, την ετήσια καθιερωμένη τους διοργάνωση Ημέρα Μνήμης Λωβοκομείου με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαδραστικά καλλιτεχνικά δρώμενα, ξεναγήσεις στο χώρο, Επιμνημόσυνη Δέηση, κέρασμα και μουσική γιορτή στο τελείωμα της μέρας...με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

 Με Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στο Χώρο του Λωβοκομείου Χίου, ξεκίνησε το πρω'ί' της Κυριακής σήμερα στο Λωβοκομείο, που στέκεται κόσμημα στη μοναδική, δροσερή και ηλιόλουστη Χιώτικη εξοχή, παρά τα χρόνια της εγκατάλλειψης που το βαραίνουν.

 Αμέσως μετά, γύρω στις 10.30, το Εργαστήρι Παιδικής Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Κατασκευών ''Ανακυκλώνω-Αγαπώ το Περιβάλλον'' (που έστησαν τα παιδιά με την επιμέλεια της Βιργινίας Σίμου από το Σύλλογο), δέχτηκε τους χαρούμενους επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις πρωτότυπες και ευφυέστατες ζωγραφιές και χειροτεχνίες των παιδιών που με κέφι και όρεξη εξήγησαν και θύμισαν με τον πιο εύστοχο τρόπο σε όλους μας, ότι είναι αυτονόητο πως πρέπει να προστατεύουμε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε το φυσικό περιβάλλον  που μας χαρίζει απλόχερα τα ''δώρα'' του στη ζωή...και πρώτα-πρώτα το καθαρό οξυγόνο που μας είναι το πιο απαραίτητο. Με τέτοια παιδιά, ευαισθητοποιημένα-δραστήρια και έξυπνα, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

  Τα ίδια παιδιά, αγόρια και κορίτσια σε δράση, λίγο αργότερα, γύρω στις 11, οι μικροί μας φίλοι από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου ''Αχτύπητοι Κοφιναίοι'', με τον γνωστό μας, δραστήριο, πολυτάλαντο, ξεχωριστό και άξιο Καλλιτέχνη, Ζωγράφο...και όχι μόνο, Μπάμπη Κοιλιάρη, στην ''ενορχήστρωση'' και την επιμέλεια της δράσης, παρουσίασαν, μια πολύ όμορφη Παράσταση Χαρτοθεάτρου Καραγκιόζη, με τίτλο ''Ο μπαρμπά-Γιώργης ο Μέγας''.

 Παράλληλα με το κέρασμα του Συλλόγου με καφέ, αναψυκτικά, κουλουράκια και λουκουμάδες, συνεχείς ξεναγήσεις των επισκεπτών στους ιστορικούς χώρους του Λωβοκομείου πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας από τον Μπάμπη Κοιλιάρη που ξετύλιξε το ''μίτο'' της ιστορίας, των κτισμάτων-μνημείων...και της ζωής του χώρου, που είναι συνυφασμένη με τις πιο ζωηρές και σημαντικές Ιστορικές Μνήμες του νησιού μας.

Το Λωβοκομείο Χίου, που ήταν καταφύγιο και χώρος περίθαλψης των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την αδυσώπητη ασθένεια της Λέπρας και λειτούργησε μέχρι και το...όχι και τόσο μακρινό παρελθόν (μέχρι το 1959)...στέκει περήφανο (έχοντας δωσει τόσα πολλά) από το 14ο Αιώνα που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ψυχομαχούσε...και με τη Φραγοκρατία που ακολούθησε στην Ελλάδα...ιδρύθηκε από Γενουάτες στη Χίο με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της Λέπρας που έβλαπτε την κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα.

 Τα υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίρια και οι χώροι που διέμεναν οι ασθενείς ήταν εφάμιλλα των καλύτερων ξενοδοχείων της εποχής...και το Σαλόνι καθώς και το Φαρμακείο του Λωβοκομείου θα ήταν ακόμα άθικτα, σαν να τα κλείσανε το βράδυ για να ξαναπάνε το πρωϊ, αν δεν είχε περάσει στην εγκατάλειψη, που το άφησε αφύλακτο η Πολιτεί), με αποτέλεσμα να πέσει θύμα βανδαλισμού πριν μερικά χρόνια.

 Ανάμεσα στα κτίρια και τις σκιερές-δροσερές αυλές του, που είναι γεμάτες ευκαλύπτους και τσικουδιές,(επείγει η διαφύλαξη και η φροντίδα του), βρίσκονται και οι δύο όμορφες και ανεκτίμητης Ιστορικής αξίας Εκκλησίες του. Ο Άγιος Λάζαρος, που πρέπει να χτίστηκε πολύ πριν το 1538 και η Παναγία η Υπακοή που είναι πολύ προγενέστερη και η οροφή της δεν σώζεται...και καθώς φαίνεται, όπως αναφέρεται στην Ιστορία του Ζολώτα, στο σημείο αυτό οι Αρχαίοι Χιώτες είχαν Ιερό προς τιμήν της Επηκόου Αφροδίτης.

 Σήμερα το βράδυ, Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 8 παρουσιάζεται στον υπαίθριο χώρο του Λωβοκομείου, η βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ του 4ου Γυμνασίου Χίου ''ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ-Ένα ταξίδι στο χρόνο''. Την ταινία θα προλογίσει η Διευθύντρια του Σχολείου Ειρήνη Χούλη.

  Στους χώρους του Λωβοκομείου σήμερα, λειτουργεί παράλληλη Έκθεση έργων ζωγραφικής ενηλίκων του Ε.ΕΑ.Σ. Κοφινάς Σήφι και Έκθεση Βιβλίου από το Βιβλιοπωλείο ''ΚΑΜΠΑΝΗ''.

 Στις 8.30 μ.μ.  ξεκινά μουσική βραδιά για όλο τον κόσμο, στον όμορφο εξοχικό χώρο του Λωβοκομείου, με την παρέα της ''ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ''(Γιάννης Τσατσαρώνης, Σιδερής Χαλλιορης, Αλέξανδρος Παπανικολάου).

 Το Λωβοκομείο Χίου, άντεξε, στους κατακτητές, στη σφαγή, στους μεγάλους σεισμούς, στο χρόνο και στην εγκατάλειψη...δεν πρέπει να το αφήσουμε να αφανιστεί από την αδιαφορία μας. 

Το γοργόν και χάριν έχει. Το συντομότερο πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι κι ο κόσμος της Χίου. Πρέπει να το σώσουμε!   

Δημήτρης Ζαφείρης 

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.