Ωριμο τέκνο της ανάγκης βιβλίο για την ιστορία της Χίου

Πρόταση του Ν. Χαβιάρα στα 94 χρόνια του ΦΟΒ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 27/05/2018 - 19:44
94 χρόνια ΦΟΒ

 Επετειακή εκδήλωση για τη γενέθλια ημέρα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, που είναι σήμερα Κυριακή 27 Μαϊου 2018 (εορτή του Αγίου Πνεύματος) και για τη συμπλήρωση φέτος ενενηντατεσσάρων χρόνων από την Ίδρυση του σωματείου,πραγματοποιήθηκε το πρω'ί' στην αίθουσα του Φ.Ο.Β. αμέσως μετά τον Εκκλησιασμό στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, που βρισκεταί ακριβώς απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου.

                 Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία του γνωστού Φιλολόγου και Σχολικού Συμβούλου των Φιλολόγων της Χίου Νικολάου Χαβιάρα σχετικά με την ήδη υπάρχουσα Ιστοριογραφία της Χίου και πρότασή του για μια νέα εύχρηστη και ολοκληρωμένη έκδοση με την Ιστορία του νησιού. Παράλληλα με την ομιλία του κ. Χαβιάρα πραγματοποιήθηκε η απονομή Τιμητικής Διάκρισής από τον ίδιο το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο προς τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου, για τη συμπλήρωση ενενηντατεσσάρων χρόνων ωφέλιμης δράσης του Φ.Ο.Β. από την ίδρυσή του το 1924 μέχρι σήμερα.

                 Το δίπλωμα με τον έπαινο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος για τον οποίο τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι έχει ένα επιπλέον Χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί θετικά απ' όλους τους υπόλοιπους Προέδρους, που προσέφεραν με τη δράση τους στο σωματείο, στο Βροντάδο και στη Χίο.''Προέρχεται από μια οικογένεια που έδωσε με την εργασία και τη δράση της πάρα πολλά στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου (ο καθένας ανάλογα με τη θέση και την ιδιότητά του όλοι οι πρόγονοί του) και κυρίως απ' την πλευρά της μητέρας του.'' 

                 Ο Πολύδωρος Στείρος (Πρόεδρος του Φ.Ο.Β.) που προλόγισε την όλη εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων ότι ''βασική αρχή του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου είναι, πάντοτε να είναι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο και να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη δημιουργική απασχόληση νέων και ενηλίκων.''

                 Σήμερα ο Φ.Ο.Β. έχει βιβλιοθήκη, Πνευματική Εστία, Μουσείο, εντευκτήριο νέων, Θεατρική Ομάδα, χορωδία, καλιτεχνικά εργαστήρια, αθλητικές ομάδες, διαθέτει το Φαφάλειο Στάδιο, που φέτος γιορτάζει τα σαράντα χρόνια με τη μεγαλόπρεπη χορηγία της οικογέννειας των Φαφαλιών,πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές και φιλολογικές ημερίδες, χοροεσπερίδες, εκδρομές και τόσα άλλα.

                 Με την παρούσα εκδήλωση σήμερα είπε ο Πολύδωρος Στείρος ''τιμούμε και τους προπάτορες μας και τα πρώτα Διοικητικά Συμβούλια του Φ.Ο.Β. που μας οδήγησαν σε όλη αυτή την ανθοφορία''. Στο πέρασμα του χρόνου ο Φ.Ο.Β. πρωτοστάτησε σε κοινωφελή έργα όπως το στρώσιμο δρόμων, τη δεντροφύτευση, τη μεταφορά του νερού από τη μέσα Κλειδού για να υδροδοτείται όλος ο Βροντάδος. Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου έχει εκδόσει δέκα Λαογραφικά Έντυπα και εκδίδει εδώ και 46 χρόνια την εφημερίδα ''Τα νέα του Βροντάδου'' που ίσως να είναι και η αρχαιότερη του Αιγαίου.

                  Σήμερα ο Φ.Ο.Β. με την ευκαιρία των ''γενεθλίων του'', παρουσίασε στο κοινό την πολύ χρήσιμη πρόταση του Νικολάου Χαβιάρα, Φιλολόγου και Σχολικού Συμβούλου των Φιλολόγων της Χίου, για την ανάγκη που υπάρχει πλέον για τη  συγγραφή και την έκδοση ενός νέου βιβλίου που να καταγράφει συνολικά την Ιστορία της Χίου από την Αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Τόνισε δε ο κ. Χαβιάρας ότι αυτό το Βιβλίο θα πρέπει να είναι εύχρηστο, απλό, κατανοητό, εμπεριστατωμένο όσον αφορά την Ιστορική Έρευνα και να είναι γραμμένο σύμφωνα με τους κανόνες και τον τρόπο της Σύγχρονης Ιστοριογραφίας. Είπε ακόμα ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό ο Τόμος αυτός να μην είναι ογκώδης και να είναι ''γοητευτικός και εμφανίσιμος'' γιατί αυτό θα τον κάνει πιο αποτελεσματικό για τη χρήση του στην εκπαίδευση από μαθητές και φοιτητές.

                   Ο κ. Χαβιάρας κατέληξε σ'αυτό το συμπέρασμα, ότι είναι πλέον καιρός να πραγματοποιηθεί μια τέτοια Έκδοση, μέσα από τη μελέτη των ήδη υπαρχόντων Ιστορικών Συγγραμμάτων (του Σγουρού, του Βλαστού, του Ζολώτα) που είναι πραγματικά Μνημειώδη.

Ο Φιλόλογος και Σχολικός Σύμβουλος των Φιλολόγων της Χίου Νικόλαος Χαβιάρας ,αφού έδωσε στο κοινό μια ''καλή γεύση''της ήδη υπάρχουσας Ιστοριογραφίας για το νησί, έκανε φανερό, μέσα από τη σύγκριση των Ιστορικών Έργων ότι δεν υπάρχει ένα ολοκλήρωμένο, σύγχρονο και εύχρηστο Ιστορικό εγχειρίδιο ούτε για το Δάσκαλο, ούτε για το μαθητή, αλλά ούτε και για τον καθένα που θέλει να διαβάσει και να μάθει για τη Χίο και την Ιστορία της στο διάβα των αιώνων. Γιατί και ο Σγουρός και ο Βλαστός και ο Ζολώτας έγραψαν καλά, πολύ καλά, αλλά έγραψαν αναλόγως με τις συνθήκες της εποχής τους, αναλόγως με τις δύνατότητες και τις γνώσεις που ήταν δυνατόν να προσφέρονται τότε. Έτσι σε όλους υπάρχουν ύπέρ και κατά, πλεονάσματα και ελλείψεις, χρήση της καθαρεύουσας, που μπορεί να μην είναι εύληπτη απ' όλους και τέλος ο καθένας απ' αυτούς πραγματεύτηκε κάποιες μόνο Ιστορικές Περιόδους με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα συνολικό, εύχρηστο και ολοκληρωμένο Ιστορικό Σύγγραμμα για τη Χίο. Αυτό που προτείνει δηλαδη ο κ. Χαβιάρας να δημιουργηθεί με τη συνεργασία και τη συμμετοχή των εξειδικευμένων επιστημόνων πάνω σ'αυτό το αντικείμενο. Πολλοί απ' αυτους που μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο με τη μελέτη και την εργασία τους είναι οι Χιώτες Φιλόλογοι, Ιστορικοί και Σύγγραφεις, που ''δόξα τω Θεώ'' έχουμε πολλούς και αξιόλογους όπως είπε κι ο κύριος Χαβιάρας 

                   Η Έκδοση του βιβλίου που προτείνει ο κ.Χαβιάρας, μια ολοκληρωμένη, εύχρηστη, συνολική και ευπαρουσίαστη ''Ιστορία της Χίου'' βρίσκεται στην αναμονή για την εξεύρεση χορηγών.

                   Με αυτή την πολύ χρήσιμη φιλολογική συζήτηση και πρότασή γιόρτασε φέτος την επέτειο των ''γενεθλίων του ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου. Παρέλαβε και την Τιμητική του Διάκριση για την ενενηντατετράχρονη ωφέλιμη δράση του από το Σεβασμιότατο .Η σημερινή εορτή, του Αγίου Πνεύματος  είναι ένας καλός οιωνός και για την εν λόγω Έκδοση και για το Φ.Ο.Β. και για όλους.  

                            

94 χρόνια ΦΟΒ
94 χρόνια ΦΟΒ
94 χρόνια ΦΟΒ
94 χρόνια ΦΟΒ

Σχετικά Άρθρα