Παραδόθηκε αποκατεστημένη η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Συκούση

Καταγραφή της ιστορίας του Ναού και του έργου που έγινε σε ειδική έκδοση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 25/07/2019 - 16:02

Το γνωστό μνημείο της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Συκούση πραγματεύεται το βιβλίο που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, κάνοντάς μας κοινωνούς της ιστορίας του αλλά και  των σημαντικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί σ'αυτόν τα τελευταία χρόνια.

Η αποκατάσταση του ναού, που χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1959 χρειάστηκε να περάσουν πέντε δεκαετίες για να ξεκινήσει τελικά  το 2012 με την αρχική συμβολή ιδιώτη (του Νικολάου Χ. Βαφειά) και την εν συνεχεία εμπλοκή της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτωn Χίου και Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο βιβλίο καταγράφονται ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν το μνημείο και φωτογραφίες που δείχνουν το έργο που πραγματοποιήθηκε. Εκτός από τις εργασίες που έγιναν στο κτίριο εξωτερικά και εσωτερικά σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις και στον τοιχογραφικό διάκοσμο.

Προλογικά η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, εκφράζει τη χαρά της που συμμετείχε στα δύο στάδια της ανάδειξης του ναού του Αγίου Γεωργίου  και σημειώνει ότι παραδόθηκε στους πιστούς αποκατεστημένος ένας τόπος λατρείας φορτισμένος με ιστορία αιώνων και στο κοινό ένα επισκέψιμο μνημείο μεγάλης σημασίας για τη μεσοβυζαντινή αρχιτεκτονική και την υστεροβυζαντινή περίοδο.

Σχετικά Άρθρα