Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο "Ποτέ Πιά" της Ντέπη Χατζηκαμπάνη

Κυρ, 30/06/2019 - 08:12

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο "Ποτέ Πιά" της Ντέπη Χατζηκαμπάνη, Μουσική βραδιά με τον Δημήτρη Γαύρο και συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου+Τέχνης Χίου "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ18",  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 10.00 μ.μ. στο "Ρόδι"

H Nτέπη Χατζηκαμπάνη γεννήθηκε και ζει στην Λέσβο.
Είναι στιχουργός - συγγραφέας.
Το πρώτο της τραγούδι με τίτλο: ''Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα'' μελοποιήθηκε από τον Φίλιππο Πλιάτσικα όταν ήταν μόλις 19 χρονών.
Από εκεί και πέρα στίχους της μελοποίησαν και ερμήνευσαν πολλοί τραγουδοποιοί , συνθέτες και συγκροτήματα όπως:
Δημήτρης Μητροπάνος, Μάνος Ξυδούς, Magic de spell, Μπάμπης Στόκας, Γυμνά Καλώδια, Θάνος Ανεστόπουλος, Δημήτρης Γαύρος, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Παρίσσης (Υπόγεια Ρεύματα)
Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα) Ηλίας Μακρίδης, Χρήστος Μάστορας, Πασχάλης Τσαρούχας, Πέτρος Θεοτοκάτος, Ελεονώρα Ζουγανέλλη, Νίκος Καλλίνης(εκείνος κι εκείνος), Αλχημιστές, Όναρ, Θανάσης Χουλιάρας (kollektiva) , Νικόλας Αδέσποτος, Κώστας Λεμονίδης, Νίκος Γιακουμάκης, Μάκης Ψαραδέλλης.
Ετοιμάζει αυτή την εποχή διάφορες καινούριες συνεργασίες με παλιούς και νέους συνεργάτες.
Έχει επίσης γράψει 5 βιβλία.
1) ''Είναι οι άλλοι παράξενοι ή είμαι εγώ;'' εκδόσεις Εντύποις
2) ''40 πυρετοί'' εκδόσεις Μωραιτης
3) ''ο χαμένος Γκιώνης'' εκδόσεις Μωραιτής
4) '' ...στο μέλλον'' εκδόσεις Αίτιον
5) ''ποτέ πια'' εκδόσεις Ταξιδευτής
Είναι επίσης dj rock Μουσικής.

Ο Δημήτρης Γαύρος κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική δουλειά του το 2010 απο την ΜΙΝΟS ΕΜΙ και το Μέλυδρο, ως μέλος του γκρούπ "Αλκή" μαζί με τη Δήμητρα Καραγιάννη. Αποτελεί έναν από τους σύγχρονους τραγουδοποιούς, που υπηρετούν τη μουσική με αγάπη και πάθος. Κάποια από τα τραγούδια του, παίζονται στα μεγαλύτερα ραδιόφωνα της Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μάνος Ξυδούς, οι Όναρ, Ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Λευτέρης Πλιάτσικας, ο Μάκης Σεβίλογλου, ο Ηλίας Μακρίδης, η Πένυ Ραμαντάνη, ο Δημήτρης Καρράς κ.α.
Από το 2017 δισκογραφικά είναι στην εταιρία Spider Music, από όπου κυκλοφορεί και ο νέος του δίσκος "Κολάζ".

Συμμετέχει στην αφήγηση ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου+Τέχνης Χίου "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ18".

Σχετικά Άρθρα

Αυτή τη φορά η Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη γράφει για την Πλατεία Βουνακίου
Τρί, 26/05/2020 - 18:38

Ένα νέο βιβλίο μας παρουσιάζει πάλι η ακάματη Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη. Αφορά την κεντρική πλατεία του νησιού.

Για το περιεχόμενο του μας ενημερώνουν οι εκδόσεις Άλφα Πι.

Η Κεντρική πλατεία της Χίου γνώρισε όχι μόνον τις ανέμελες καθημερινές δραστηριότητες και τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες, αλλά υπήρξε ὁ βωμὸς τῶν θρήνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς (1566-1912), όταν πλήθος ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους σε αθρόες σφαγές στο ολοκαύτωμα του 1822, και σε μεμονωμένες εκτελέσεις.

Άγριοι θάνατοι διά ξίφους και μαχαίρας, φρικτότεροι διά του απαγχονισμού και της πυράς και ακόμα πιο μαρτυρικοί διά ανασκολοπισμού έλαβαν χώρα σ’ αυτόν τον τόπο του Βουνακίου.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αποδεικνύουν σε τι βαθμό βαρβαρότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν ο φανατισμός εξάπτει τα αγριότερα των ενστίκτων του, η παιδεία του λαού του υποθάλπει τη βιαιότητα και η επαπειλούμενη απώλεια της εξουσίας οδηγεί τους σκληρούς κυρίαρχους σε ανελέητες τιμωρίες για εκδίκηση ή παραδειγματισμό.

Η ιστορία όμως δεν σταματά στα δάκρυα, ο άνθρωπος λησμονεί τα θλιβερά και προχωρά με αισιοδοξία.

Χωρίς πρόθεση αναμόχλευσης αντιπαλότητας και με την ευχή να μην ξαναζήσει ποτέ πια ο τόπος τέτοιες θλιβερές μέρες, πέρα από τη σπονδή στους νεκρούς μάρτυρες, τη συγγραφή αυτού του κειμένου ερμηνεύει η προτροπή του Ανδρέα Μάμουκα, αυτόπτη των τραγικών σκηνών του 1822 «νὰ ἀνακαλῶνται εἰς τὴν μνήμην τῶν μεταγενεστέρων διὰ νὰ προληφθῇ ἄλλην φορὰν τοιαύτη καταστροφή».