Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Σε 1,5 χρόνο θα παραδοθεί η εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου

Το όραμα για ένα αρχαιολογικό παρκο στην Λέτσαινα παρουσίασε στο Ράδιο "Α" η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 25/10/2019 - 15:48

Η πρόσφατη παρουσίαση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου του βίντεο όπου απεικονίζεται τμήμα των εργασιών που γίνονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή της Λέτσαινας, ήταν η αφορμή για να μιλήσει στο Ράδιο "Α" η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, και να αναπτύξει το όραμά τους για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικό πάρκου στην περιοχή, με επίκεντρο το Ναό και τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, οι οποίες χρονολογούνται από τον 5ο με 6ο αιώνα μ.χ., τουλάχιστον 500 χρόνια πριν την κατασκευή της Νέας Μονής!

Σύμφωνα με την κα Βάση τα προηγούμενα χρόνια τους έφερνε σε αμηχανία το γεγονός ότι το παλαιότερο Χριστιανικό μνημείο στη Χίο ήταν σ'αυτήν την κατάσταση αλλά, με την καθοριστική συμβολή του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου - που παρενέβη για να βρεθεί ο δωρητής- έγινε η μελέτη και το έργο, που είναι της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου.

Σε πρώτη φάση, όπως εκτιμά, θα αναδομηθεί ο ναός, θα υψωθούν τείχη και θα μπει κεραμοσκεπή, ώστε - όπως είπε χαρακτηριστικά - να φτιαχτεί μια εκκλησία αξιοπρεπής και να παραδοθεί σε 1 με 1,5 χρόνο .

Ταυτόχρονα θα ακολουθήσουν - μέσα σε διάστημα 4ετίας - ανασκαφές για να βγουν στο φως  όλες οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές  και να ξαναβρεί ο χώρος την λάμψη του με την μετατροπή του σε ένα  αρχαιολογικό πάρκο, στο οποίο θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαδρομές για τον επισκέπτη , με γλυπτοθήκες, έκθεση ευρημάτων με παράλληλη διαμόρφωση του πρασινου, δίνοντας μιας άλλη όψη στην περιοχή. Επίκεντρό της  η εκκλησία του παλαιότερου Αγίου στο Αιγαίο, του Αγίου Ισιδώρου, που δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν απαξιωμένη, αλλά όταν κατασκευάστηκε ήταν τόσο μεγάλη που ξεπερνούσε τα όρια του δρόμου που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως είπε η κα Βάσση,  μέχρι το 1920 ήταν αδόμητη, αλλά μετά έγινε προσφυγικός καταυλισμός.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:50

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων».

Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, πριν την απελευθέρωση του 1912, το κτίριο άνηκε σε μουσουλμάνους, ήταν τριώροφη κατοικία συνολικής έκτασης 147 τ.μ και αποτελείτο από δέκα δωμάτια και τρία μαγειρεία.

Μέχρι και το 1927, όπου η Εθνική Τράπεζα (ήταν η διαχειρίστρια για τα κτήματα στην Ελλάδα που ανήκαν σε μουσουλμάνους και τα οποία ανταλλάχθησαν με αυτά χριστιανών {Ελλήνων} στη Μικρά Ασία) το έβγαλε σε πλειστηριασμό μαζί με άλλα ακίνητα του Κάστρου, στο κτίριο εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Το 1927 πραγματοποιείται η πρώτη αγοραπωλησία και το κτίριο περνάει στα χέρια Έλληνα αγοραστή.

Η αρχική χρήση του ήταν ως κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά και ως ξενοδοχείου από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1928. Σε αυτό δόθηκε η ονομασία «Απόλλων».

Το 2007 το κτίριο είχε ήδη περάσει στα χέρια του δήμου Χίου, φορέας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση και την επανάχρηση του κτιρίου.

Τα περισσότερα κτίσματα στο Κάστρο, όπως και στην πόλη της Χίου, καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881.

Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν για αποκατάσταση του κτιρίου το 2007, το κτίσμα είναι διώροφο στην πλευρά προς την πλατεία και τριώροφο προς το εσωτερικό του.

Παλαιότερο σημείο του αποδείχθηκε πως είναι το θολωτό ισόγειο ορθογωνικό κτίσμα (σήμερα φιλοξενεί το σύλλογο του «Αγίου Γεωργίου»), το οποίο χρονολογείται πολύ πριν το σεισμό του 1881. Δεύτερο παλαιότερο τμήμα του «Απόλλων» θεωρείται το γωνιακό κτίσμα στην πλατεία με την οδό Μπεν Ζαχαρίου, το οποίο έχει τοξωτά πλαίσια και του οποίου η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα το κτίριο έχει δοθεί για χρήση από το Δήμο Χίου σε διάφορους συλλόγους, ανάμεσα τους και ο δικός μας σύλλογος.

Ο μοναδικός χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος, είναι η αίθουσα/γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή της πλατείας του Κάστρου με την οδό Μπεν Ζαχαρίου (η οποία βέβαια για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εστίασης).

Η πρότασή μας είναι ότι ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος λόγω θέσης για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Χίου ως σημείο πληροφοριών (information point) για τους επισκέπτες του Κάστρου και πιθανής φιλοξενίας δημοτικών ή άλλων εκδηλώσεων αναφορικά με αυτό.

Από τη μία, η θέση του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει και απο τις δύο κύριες εισόδους του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική πύλη που οδηγεί στην πλατεία και την είσοδο από το λιμάνι.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των αστικών αναπλάσεων και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να μπορέσει κάποιος να ξεναγηθεί σωστά στο Κάστρο (να θυμήσουμε ότι τέτοιο ρόλο είχε αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στο Κάστρο, υποκαθιστώντας έτσι την ανύπακρτη φροντίδα που οι δημοτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχουν για ένα τέτοιο μνημείο, όπως το Κάστρο), όπως παραδείγματος χάριν, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και χάρτη.

Ένα σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να προσφέρει και ψηφιακή προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Χίου (στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στο Μουσείο Μαστίχας και προβάλει την ιστορία της Χίου μέσω της συμβολής της μαστίχας σε αυτήν) και των σημαντικότερων μνημείων του σε διάφορες γλώσσες. Στο προτεινόμενο σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μόνιμος ηλεκτρονικός διαδραστικός χάρτης του Κάστρου όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε πατώντας πάνω σε καίρια σημεία του, να ενημερωθεί για την ιστορία, το σκοπό και τη σημασία τους.

Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου και Λ. Γλύπτης, μέλη Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Το Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων πριν την αποκατάσταση του από το δήμο Χίου – Φωτογραφία αναρτημένη στις Παλαιές Φωτογραφίες Χίου