Σε 1,5 χρόνο θα παραδοθεί η εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου

Το όραμα για ένα αρχαιολογικό παρκο στην Λέτσαινα παρουσίασε στο Ράδιο "Α" η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 25/10/2019 - 15:48

Η πρόσφατη παρουσίαση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου του βίντεο όπου απεικονίζεται τμήμα των εργασιών που γίνονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή της Λέτσαινας, ήταν η αφορμή για να μιλήσει στο Ράδιο "Α" η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, και να αναπτύξει το όραμά τους για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικό πάρκου στην περιοχή, με επίκεντρο το Ναό και τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, οι οποίες χρονολογούνται από τον 5ο με 6ο αιώνα μ.χ., τουλάχιστον 500 χρόνια πριν την κατασκευή της Νέας Μονής!

Σύμφωνα με την κα Βάση τα προηγούμενα χρόνια τους έφερνε σε αμηχανία το γεγονός ότι το παλαιότερο Χριστιανικό μνημείο στη Χίο ήταν σ'αυτήν την κατάσταση αλλά, με την καθοριστική συμβολή του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου - που παρενέβη για να βρεθεί ο δωρητής- έγινε η μελέτη και το έργο, που είναι της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου.

Σε πρώτη φάση, όπως εκτιμά, θα αναδομηθεί ο ναός, θα υψωθούν τείχη και θα μπει κεραμοσκεπή, ώστε - όπως είπε χαρακτηριστικά - να φτιαχτεί μια εκκλησία αξιοπρεπής και να παραδοθεί σε 1 με 1,5 χρόνο .

Ταυτόχρονα θα ακολουθήσουν - μέσα σε διάστημα 4ετίας - ανασκαφές για να βγουν στο φως  όλες οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές  και να ξαναβρεί ο χώρος την λάμψη του με την μετατροπή του σε ένα  αρχαιολογικό πάρκο, στο οποίο θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαδρομές για τον επισκέπτη , με γλυπτοθήκες, έκθεση ευρημάτων με παράλληλη διαμόρφωση του πρασινου, δίνοντας μιας άλλη όψη στην περιοχή. Επίκεντρό της  η εκκλησία του παλαιότερου Αγίου στο Αιγαίο, του Αγίου Ισιδώρου, που δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν απαξιωμένη, αλλά όταν κατασκευάστηκε ήταν τόσο μεγάλη που ξεπερνούσε τα όρια του δρόμου που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως είπε η κα Βάσση,  μέχρι το 1920 ήταν αδόμητη, αλλά μετά έγινε προσφυγικός καταυλισμός.

 

Σχετικά Άρθρα