Στα σκαριά έργο 10.000.000 ευρώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου!

Σε 3 με 4 χρόνια εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η επέκταση και αναβάθμιση των χώρων του η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 23/06/2021 - 14:22

Προ των πυλών βρίσκεται η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, που τιμήθηκε με Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965.

Η έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  του κτιριολογικού του προγράμματος και η εκφρασμένη πολιτική βούληση από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη χρηματοδότηση του έργου με 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει θέσει τα θεμέλια προκειμένου σε 3 με 4 χρόνια το έργο να ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση.

Μάλιστα η μελέτη για την επέκταση -που επί της ουσίας θα διπλασιάσει τους στεγασμένους χώρους του- εκπονείται από τον ίδιο μελετητή, το Δημήτρη Αντωνακάκη, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ομάδα αρχιτεκτόνων που πριν από 56 σχεδίασαν το μουσείο κάνοντας μάλιστα από τότε την πρόβλεψη για την μελλοντική επέκτασή του!

Σημειώνεται ότι το κτιριολογικό πρόγραμμα  εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ.

Η Όλγα Βάσση ενθουσιασμένη από τις εξελίξεις αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί, ώστε σε πρώτη φάση το έργο να ωριμάσει μελετητικά εντός του 2021 και τον επόμενο χρόνο να «κλειδώσει» η χρηματοδότησή του για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Όπως είπε με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, στα επιπλέον 1960 τ.μ., που θα αναπτυχθούν από τα υπόγεια μέχρι τους ορόφους, θα στεγαστούν εκθέσεις, αποθήκες, ένα μικρό αναγνωστήριο κι ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, ενώ θα γίνει ανασχεδιασμός των εκθέσεών του.

Η κα Βάσση προέτρεψε τους πολίτες να επισκεφθούν της υφιστάμενες εκθέσεις, οι οποίες πλέον έχουν «ημερομηνία λήξης». Η ίδια εξέφρασε την επιθυμία της, ακόμα και κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών, το Μουσείο να παραμείνει ανοιχτό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου είναι επισκέψιμο καθημερινά – εκτός Τρίτης- 8.30 το πρωί με 3.30 το μεσημέρι.

 

 

epektasi_10_ek._eyro_gia_to_arhaiologiko_moyseio_hioy

Σχετικά Άρθρα