Στην Αγία Μαρίνα την… Καλοπλύτου

Από τηλεοπτικό ένθετο "Φτού και βγαίνω" στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 04/09/2021 - 18:47

Θα μπορούσαμε να την ονομάσομε Αγία Μαρίνα του… Γιαλούρη, αφού ο μοναδικός Χιώτης την ζωγράφισε άπειρες φορές.

Το δρομάκι της, την ανηφοριά της, τα γιασεμιά, τα χαμηλά σπίτια με τον ασβέστη, την φτώχεια αλλά και την αρχοντιά της γειτονιάς, του χειμάρρου Καλοπλύτη και της Εκκλησιάς του, της Αγίας Μαρίνας.

Δεσπόζει μέσα στα σπίτια, στο κέντρο της πόλης, τότε φτωχογειτονιά, όπως θυμάται ο παλαιός Γυμνασιάρχης Καθηγητής Φώτης Φραγκάκης, γέννημα θρέμμα στην περιοχή.

Ευλαβικοί άνθρωποι, ακόμα υπάρχουν μερικοί, που ακούν στο… καλντερίμι τα… πασουμάκια της Αγίας, έφτιαξαν την Εκκλησιά τους, με τα χέρια τους.

Ο σεισμός του 1881 την πλήγωσε αλλά αυτός του 1949 την αποτελείωσε. Έτσι το 1950 ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων, πήρε τη σημερινή της μορφή, με ακλόνητο  πάντα το με Καμπούσικα στοιχεία καμπαναριό της.

Άλλωστε παλιά η περιοχή φιλοξενούσε περιβόλια, με μαγκανοπήγαδα, ένα διασώζεται μέχρι σήμερα, όπως διασώζεται και ένα περιβόλι στις παρυφές του οποίου υπάρχει ο Ναός του Αγίου Ανδρέα Αργέντη, προς τιμήν ενός ακόμα γόνου της ηρωϊκής οικογένειας, που μαρτύρησε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Η Αγία Μαρίνα, με Ιερέα σήμερα τον Μεστούση πατ. Δημήτρη Καλύκα, είχε πάντα δίπλα της το κελί της, σπίτι του εκάστοτε Ιερέα, όπως οι ονομαστοί πατ. Παναγιώτης Κεφάλας και Ιωάννης Λίλικας, που την υπηρέτησαν για χρόνια.

Είναι περικαλλής Ναός, με Αγιογραφίες του Γ. Παναγιωτάκη, στο τέμπλο, και των Τσαμπλάκου και Φράσκου στους τοίχους της, περίτεχνα διακοσμημένος από τον Δημήτρη Μιμίδη, κάτι που φαίνεται από το Δεσποτικό της και τα ιδιαίτερα Προσκυνητάρια της αφιερωμένα στον Αγιο Γεώργιο και τον Άγιο Δημήτριο αλλά και τον Άμβωνα της, που βρίσκεται, κάτι όχι συνηθισμένο, πάνω από την Ωραία Πύλη.

Αγία Μαρίνα χωρίς Γιαλούρη δεν γίνεται. Τα σπίτι του μοναχικού και μοναδικού ζωγράφου – μουσικού και χαράκτη  ήταν ακριβώς δίπλα στον Ναό.

Ο φίλος του Μανώλης Φύσσας θυμάται ότι ο  ζωγράφος που είχε τη καρδιά του στην…χούφτα του, στοίχειωνε τον Ναό με την παρουσία του.

Σήμερα η Αγία Μαρίνα συνεχίζει τα στέκει αγέρωχη, περιμένοντας με την αγάπη των ενοριτών την συντήρηση του μοναδικού από το 1881 καμπαναριού της, παραμένοντας άλλωστε το μοναδικό σταθερό σημείο, αφού όλα γύρω άλλαξαν, το καλντερίμι με τις σκάλες έγινε άσφαλτος και ο χείμαρρος Καλοπλύτης… οδός.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας - βίντεο: ΝέλοΜέσι

 

ftoy_vgaino_stin_agia_marina

Σχετικά Άρθρα