Στην Αλήθεια ΤV για τον Ιωακείμ Στρουμπή

Τετ, 19/01/2022 - 06:18

Στον αοίδημο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρό Ιωακείμ Στρουμπή είναι αφιερωμένη στην Αλήθεια ΤV η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας, με προσκεκλημένο του Γ. Χονδρέλη τον Ναύαρχο Λ.Σ (ε.α.), Σταύρο Μιχαηλίδη.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αοιδίμου Προκατόχου του Μητροπολίτου Χίου Ιωακείμ (Στρουμπή) τον οποίον η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με απόφασή της από της 25ης Αυγούστου είχε αποκαταστήσει ηθικά κατόπιν αιτήματος του Σεβ. Χίου κ. Μάρκου, αφού έλαβε υπόψη της α) “την προσφορά του εις την Εθνική Αντίσταση και τον αγώνα του υπέρ της  φιλτάτης ημών πατρίδος” και β) το έγγραφο του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Παντελεήμονος εις το οποίο εμφαίνεται ότι “ο Χίου κυρός Ιωακείμ είχε «Χριστιανά τα τέλη της ζωής» και εκπλήρωσε πάμπτωχος το κοινό του βίου χρέος εν μετανοία και ανεξικακία”.

Ο κ. Στ. Μιχαηλίδης αφού αναφερθεί στην βιογραφία του μακαριστού κατά κόσμον Χριστοφόρου Στρουμπή (1880-1950), κάνει μια ιστορική αναδρομή στην εποχή που έζησε και που εν τέλει διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την εν γένει συμπεριφορά και στάση ζωής του μακαριστού Ιωακείμ. Ακολούθως η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το κοινωνικό  έργο  και την προσφορά του ως Μητροπολίτης της προσωρινής Μητροπόλεως Καρδαμύλων, Ψαρών και Οινουσσών και μετέπειτα ως Μητροπολίτη Χίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία και τη μόρφωση του ποιμνίου του. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη δράση του κατά την Γερμανική κατοχή, την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, την δίωξή του και την δίκη του.

Ο Ιωακείμ απεβίωσε στις 28 Μαρτίου 1950, πάμπτωχος και φιλοξενούμενος από συγγενείς του. Τάφηκε στο προαύλιο του ναού της γενέτειράς του (Άγιο Ευστράτιο Θυμιανών), όπου, πριν από χρόνια, ανεγέρθηκε και η προτομή του στον κήπο έναντι του μεγαλοπρεπούς και επιβλητικού Ιερού Ναού.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την Αλήθεια ΤV αυτό το Σάββατο 22/01/2022 στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ..

 

 

Σχετικά Άρθρα