Στην οδό Αδράστου στο Καστέλλο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 02/03/2024 - 08:55

Δεν πειράζει να… εξαντλήσουμε την προσφυγική αυτή γειτονιά της πόλης μας, που δεν έχει μόνο οδούς αφιερωμένους στις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και μερικούς εμπνευσμένους από την Μυθολογία, όπως η οδός αφιερωμένη στον Άδραστο, στον ακλόνητο δηλαδή, στον άφοβο, που ήταν μυθικός Βασιλιάς του Άργους.

Στην οδό μπαίνουμε από την γνώριμα μας Παλαιών Ψαρών και φυσικά σε ένα Δήμο που σέβεται τα ονόματα που δίνει, αυτά δεν… φαίνονται.

Ευτυχώς το όνομα ξεχωρίζει σε άλλη πινακίδα απέναντι, από την οποία με το βλέμμα προς την Ανατολή, αντικρίζει κανείς στο βάθος την θάλασσα.

Κήποι με εσπεριδοειδή αλλά και «πάπιες», μονοκατοικίες με εξωτερικούς τοίχους από Θυμιανούσικη πέτρα, αλλά και διώροφα εκεί που η Αδράστου συναντά την Γλυζουνίου και οι δύο μαζί ανταμώνουν στο βάθος την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Παλιά προσφυγικά σπίτια, πρασινάδες και μυρωδάτα δενδρολίβανα στους τοίχους, ένα άγρυπνο μάτι για το «μάτι» στον αριθμό 23, μια είσοδος με γιασεμί και άλλη μια παλιά οικία που πωλείται.

Πόσα θα μπορούσε να πεί μια κλειστή πόρτα, αλλά, άλλα τόσα η έξοδος από αυτήν, στην πραγματική ζωή και κίνηση, όπως την πολύ ήπια που έχει η οδός Αδράστου, που συνεχίζεται με μια σιδερένια «καραβίσια» σκάλα, σπίτια με ασημένια κάγκελα, λεμονιές και εδώ η οδός ανταμώνει με την συνάδελφο της Νέας Κρήνης με την Αγία Παρασκευή πάντα στο κέντρο και την σκέπη μιας Ελληνικής σημαίας στην γωνία.

Ένα σπίτι με πράσινα κάγκελα, ένας οικοπεδικός χώρος, με μουσμουλιές και πάπιες στο βάθος, ένα τριώροφο με γκαράζ, άλλο με περίτεχνα τουβλάκια, μια βουκαμβίλια, που τράβηξε την ανηφόρα για τον πάνω όροφο, ένα σπίτι περικυκλωμένο από άσπρα κάγκελα, μια αροκάρια, κομμένη σε μια αυλή και εδώ ο δρόμος σχηματίζει ένα πλατύ άνοιγμα ανταμώνοντας με την οδό Αλιέων.

Ένα… φυτευτό από την εγκατάλειψη πεζοδρόμιο απέναντι, ένα παλιό σπίτι του Συνοικισμού, ένα άλλο με ένα ξερό γιασεμί, λεμονιές και πρασινάδες, ένα διώροφο με μαρμάρινα κάγκελα σε διάφορα σχήματα και δυό μαρμάρινα ανθοδοχεία με… πλαστικά λουλούδια στην είσοδο, και εδώ εν μέσω παρτεριών στους τοίχους και μιας κατασκευής, που μετέτρεψε έξυπνα ένα μπαούλο σε… γατόσπιτο, ολοκληρώθηκε η οδός Αδράστου, την οποία από την Παλαιών Ψαρών ακολουθήσαμε και στην οδό Έλενας Βενιζέλου «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_adrastoy_sto_kastelo

Σχετικά Άρθρα