Στην οδό Αγίων Αναργύρων

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 23/09/2023 - 06:49

Η οδός Αγίων Αναργύρων είναι σαφές ότι πήρε την ονομασία της από την ομώνυμη Εκκλησία, που βρίσκεται στο τέλος της.

Αρχίζει όμως χαμηλά από το ύψος της οδού Καλοπλύτου, που πήρε τη θέση του χειμάρρου Καλοπλύτη και μάλλον ήταν… παραπόταμος του.

Ένα ερείπιο στην είσοδο της με την γνωστή παράνομη περίφραξη δρόμου, για να μην μας έρθει το κτίσμα στο κεφάλι, ένα παλιό τούβλινο εξωτερικά κτίριο, που παλιά ήταν Σιδηρουργείο και ένας οργανωμένος χώρος στάθμευσης, δίπλα στην πολυκατοικία, που βρίσκεται πίσω από το Ομήρειο, κυριαρχούν στην είσοδο της.

Ένα συντηρημένο παλιό κτίριο, που στεγάζει Σχολή χορού με στοιχεία Π.Φ. και ημερομηνία 1912, απέναντι από την οδό Σγούτα, η ταβέρνα «Κεχριμπάρι» με τα ωραία της κουρτινάκια και απέναντι μας ένα γιασεμί, η διπλή μικρή Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου και Ταξιαρχών και στη συνέχεια ένα επίσης καλά συντηρημένο παλιό σπίτι, που στεγάζει Αρχιτεκτονικό γραφείο, κλείνει το πρώτο τμήμα της οδού απέναντι από την οδό Πετροκοκκίνου.

Μια σκιερή γωνία με λουλούδια και εδώ η οδός γίνεται ευθεία και ανηφορική, με οικίες τα μπαλκόνια των οποίων από την μια πλευρά είναι κλειστά και από την άλλη ανοικτά, ενώ αριστερά μας βρίσκεται ένα αδιέξοδο στενό, με την σημείωση, μη παρκαρίσματος στην είσοδο.

Στην είσοδο του παρατηρούμε τον τρόπο στήριξης παλιών κτισμάτων μεταξύ τους, που σχηματίζουν σιδερένια σκαλοπάτια, παρατηρούμε σε ένα σπίτι την ημερομηνία  1878, άρα «επέζησε» του «Χαλασμού» του 1881, μετράμε το μικρό πλάτος του στενού, φτάνουμε στο αδιέξοδο του και επιστρέφουμε στην οδό Αγίων Αναργύρων.

Παρατηρούμε ένα μικροσκοπικό σε μέγεθος κιοσέ και επίσης «ανακαλύπτουμε» την προηγούμενη χρήση της οδού ως μικρού χειμάρρου του Καλοπλύτη, αφού τα σπίτια από την μια πλευρά βρίσκονται υπερυψωμένα ενώ το πεζοδρόμιο είναι τουλάχιστον μισό μέτρο πάνω από το οδόστρωμα!

Απέναντι ένα παλιό σπίτι με τούβλινη επένδυση, με μπαλκόνι αλλά χωρίς κάγκελα, τέσσερα αλουμινένια εμπόδια για τα Ι.Χ. ένας χώρος στάθμευσης απέναντι από την μικρή οδό Διονυσίου του Χίου και φτάνουμε στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, που «βάφτισε» και την οδό, που εδώ και καιρό, ευτυχώς για την κυκλοφορία και τους κατοίκους είναι μονόδρομος.

Εδώ ακριβώς, με σπίτια απέναντι στην Εκκλησία, τερματίζεται και η οδός στην οποία από την οδό Καλοπλύτου ξεκινήσαμε την περιήγηση μας και στην οδό Εγκρεμού «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογράφηση: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_-_stin_odo_agion_anargyron

Σχετικά Άρθρα