Στην οδό Άννας Κομνηνής… Αυτοκράτειρας με το ζόρι

Από τηλεοπτικό ένθετο "Φτού και βγαίνω" στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 23/07/2022 - 07:18

H Άννα Κομνηνή πρωτότοκη κόρη του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού είναι μια από τις εμβληματικές μορφές της βυζαντινής ιστορίας.

Τη ζωή της τη σφράγισε ο διαρκής αγώνας της για την εξουσία. Την αυτοκρατορική εξουσία που δεν ήρθε ποτέ στα χέρια της.

Μας άφησε την πολύτιμη, από ιστορική και γλωσσική άποψη «Αλεξιάδα» όπου αφηγείται το βίο του πατέρα της, αλλά και τα παράπονά της για τον παραγκωνισμό της από την αυτοκρατορική οικογένεια και τον εγκλεισμό της σε μοναστήρι.

Μας έχει μείνει ακόμα και το όμορφο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη που όλα αυτά τα περιγράφει…

 

Μας άφησε όμως και μια οδό, όπου ο Δήμος Χίου της έκανε τη χάρη 1000 χρόνια μετά και την έχρισε… Αυτοκρατόρισσα.

Το λάθος επισημάνθηκε πολλές φορές, τελευταία δε και από την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων του νησιού μας Όλγα Βάσση, αλλά πέρα βρέχει στο… Κάστρο βροντά.

Γιατί η οδός που θα επισκεφτούμε σήμερα είναι στο Κάστρο και μπαίνουμε σ’ αυτήν από την Φώτη Αγγουλέ.

Η πρώτη υποδοχή είναι… μυρωδάτη από γιασεμιά αλλά και… ψυχοπλακωτική αφού ξεκινάει με δύο ψηλά σπίτια δυσανάλογα με το μικρό μέγεθος της οδού, που ευτυχώς ανοίγει αμέσως με δύο ελεύθερους χώρους, έναν με ένα ερείπιο από το οποίο φαίνεται και η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έναν με ένα λουλουδιαστό κήπο.

Ένα μεγάλο σε μέγεθος σπίτι για την συνέχεια με μια διπλή συκιά απέναντι, δίνει σκυτάλη στην πέτρα Ερυθρών, που επενδύει εξωτερικά τον τοίχο του σε ένα σημείο που ο δρόμος στενεύει κι’ άλλο με ένα στενό κιοσέ στην μια πλευρά και ένα παλιό σπίτι με ύψος από το οδόστρωμα αφού για να φτάσεις στην πόρτα του ανεβαίνεις πέντε σκαλοπάτια.

Εδώ, στο σημείο αυτό, ανοίγει ο δρόμος αφού στην ουσία αρχίζει η αυλή ενός σπιτιού, με μια χαρακτηριστική κόκκινη πόρτα, μια μεγάλη σκάλα με καθαριστικό για τις λάσπες των παπουτσιών και ένα στενό, που στην ουσία είναι η είσοδος του.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η μικρή οδός στο όνομα του Χιώτη εκπαιδευτικού, συγγραφέα και ποιητή Κώστα Χωρεάνθη, που αρχίζει προειδοποιώντας ότι η είσοδος μας καταγράφεται από… κάμερες ασφαλείας, που ευτυχώς ή δυστυχώς δεν… καταγράφουν ένα παλιό σπίτι με πράσινη πόρτα και παράθυρα που έχει κλείσει ένας κισσός.

Μια σειρά από γλάστρες, που φιλοξενούν μέχρι και… συκιές, παλιά σπίτια με σκίαστρα στο πάνω μέρος των παραθύρων και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Mariam rooms, όπου και η οδός συνεχίζεται με σκιερές λεμονιές, παλιά σπίτια με υπολείμματα ακόμα και από στάμνες, μέχρι που στο τέλος της εμφανίζεται το υπό ανακατασκευή Χαμηδιέ Τζαμί.

Επιστρέφομε ανάμεσα από ευωδιαστούς βασιλικούς στην οδό Κομνηνής, όπου μας υποδέχονται στο τέλος της σκαλωσιές, με σπίτια που συντηρούνται ευτυχώς και άλλα που… υποβαστάζονται.

Η αυλή μιας ταβέρνας οδηγεί στην Αγίου Γεωργίου, όπου και η Κομνηνής στενεύει απότομα και γίνεται… διάβα, γεμάτο πρασινάδες γλάστρες και… μηχανάκια.

Στενή έξοδος, κιοσέδες ψηλά και ένα… μέτρο ουρανού, στην ουσία μας οδηγούν στον τερματισμό της οδού Άννας Κομνηνής, όπου από την οδό Φώτη Αγγουλέ μπήκαμε και στην οδό Μπέν Ζαχαρίου «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας

Κάμερα – φωτογραφίες Κώστας Μίλτου Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας Νέλο Μέσι

 

ftoy_kai_vgaino_-_stin_odo_annas_komninoy._aytokrateiras_me_to_zori

Σχετικά Άρθρα