Στην οδό Λέσβου στις Φυλακές

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 08/07/2023 - 08:51

Έξω από τον ψηλό εξωτερικό τοίχο των Φυλακών ξεκινάει κατηφορικά η οδός Λέσβου, με διώροφες οικίες πολλές με εξωτερική απομίμηση μαρμάρου και με σιδερένιες σκάλες σε διάφορα σχέδια.

Ωραίοι κήποι, αμπέλια με τσαμπιά σταφύλια, σημαίες δίπλα σε γιασεμιά, ακόμα και στερεωμένες σε κινητές τσιμεντένιες βάσεις, αναβατόρια για την μεταφορά πραγμάτων, βοκαμβίλιες και πάλι η απομίμηση μαρμάρου ένθεν και ένθεν.

Δυό μαύρες εξωτερικές σιδερένιες πόρτες και η εξωτερική ιδιαίτερη διακόσμηση ενός σπιτιού, που ανήκει πάντως ιδιοκτησιακά στην οικογένεια των καλλιτεχνών Μιμίδη, οδηγεί σε μια πλατεία του ελεύθερου χώρου της οδού Λέσβου, που εδώ ακριβώς αποκτά και… ονοματεπώνυμο.

Μια πάροδος οδηγεί δεξιά σε σκαλοπάτια από τα οποία ανεβαίνει κανείς στην οδό Σάμου, αλλά εμείς επιστρέφουμε υπό σκιάν πάλι στην οδό Λέσβου, που εδώ χωρίζεται στη μέση από μια νησίδα. Θα μπορούσε βέβαια να είναι μια νησίδα πρασίνου αλλά δυστυχώς… διακοσμείται από ξερά χόρτα και ξέχειλους κάδους ειδικά της ανακύκλωσης.

Μια ευφάνταστη πινακίδα ειδοποιεί στο μπροστινό μέρος του υαλοπίνακα ενός Ι.Χ. ότι δεν υπάρχει συμπάθεια σε «Ρουφιάνους, μπάτσους και ναζί» ενώ από την εσωτερική πλευρά της νησίδας διακρίνουμε σπίτια του Συνοικισμού των εργατικών κατοικιών Μπουρνιά με ωραίους κήπους, αποτροπές σε διανομές διαφημιστικών, μια αυλή με ένα ρολόϊ με… λάθος ώρα, μια υπερμεγέθης Μουριά και εδώ η Λέσβου στρίβει σε μια αδιέξοδη πάροδο δεξιά, πάντα με το σκηνικό των περιποιημένων αυλών.

Εδώ υπάρχει και η προειδοποίηση σε αυτόν που… κατουρά στην είσοδο ενός γκαράζ ότι θα τις… φάει, μέχρι που ο δρόμος σταματάει στο τοιχίο της οδού Σάμου.

Ο Γιάννης Κλήμης επισημαίνει την ησυχία της οδού αλλά έχει πρόβλημα με την προσφερόμενη καθαριότητα, που συμπληρώνεται και από την αδιαφορία των πολιτών. Το διαπιστώνουμε και εμείς επιστρέφοντας στην οδό Λέσβου και παρατηρώντας την Λέσχη των Οδηγών που υπάρχει εκεί.

Διάσπαρτα σκουπίδια, ένα υποτυπώδες μονόζυγό, μια μπασκέτα και δίπλα ένα παρκάκι, που έχει τα έρημα του τα χάλια, κάτι που επισημαίνει και ο κάτοικος Χαράλαμπος Γιανόγλου.

Εδώ θα μπορούσε κανείς να ρίξει την ιδέα στους Οδηγούς να υιοθετήσουν εκείνοι το διπλανό τους παρκάκι και ζητώντας την βοήθεια και του Δήμου να το κρατούν υποδειγματικά καθαρό.

Επιστρέφουμε στην οδό Λέσβου βγαίνοντας από την Λέσχη και συνεχίζουμε ανηφορικά την οδό εν μέσω αυλών με λουλούδια μέχρι και… μελιτζανιές, σπίτια υπό επισκευή και άλλα με μικρούς πλην όμως ωραίους κήπους.

Μια Αροκάρια και μια βοκαμβίλια προσφέρουν εδώ την σκιά τους απέναντι από την τελευταία πινακίδα της οδού που σκεπάζεται από ένα κανάλι, που κάνει την οδό Λέσβου σε οδό… Βου.

Εδώ ολοκληρώνεται και η οδός Λέσβου που από την είσοδο των Φυλακών ξεκινήσαμε την περιδιάβαση μας και στην οδό Ερμουπόλεως στο πίσω μέρος του κεντρικού δρόμου των κατοικιών Μπουρνιά «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_lesvoy_stis_fylakes

Σχετικά Άρθρα