Στην οδό Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή στον… Ασύρματο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/04/2023 - 08:39

Ο Ιωακείμ Στρουμπής γεννήθηκε το 1880 και απεβίωσε το 1950 στα Θυμιανά της Χίου. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διετέλεσε Επίσκοπος Αρδαμερίου, και στην συνέχεια Μητροπολίτης Καρδαμύλων και Χίου, επιδεικνύοντας σημαντική φιλανθρωπική δράση ιδιαίτερα τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, ενώ συμμετείχε και στην Εθνική Αντίσταση.

Ο Δήμος Χίου αφιέρωσε στην μνήμη του την οδό που αρχίζει από την οδό Φλοίσκου και τερματίζεται στην οδό Βελαστή.

Στην Ιωακείμ Στρουμπή μπαίνουμε κατηφορίζοντας από την Ευαγγελίστρια δεξιά και παρατηρούμε αμέσως το μεγάλο εύρος της, με δύο πεζοδρόμια, αρκετό χώρο για την κίνηση, συν χώρους για στάθμευση οχημάτων και από τις δύο πλευρές της.

Πικροδάφνες από την μία πλευρά και νεραντζιές από την άλλη, οικίες με πεζοδρόμια υπό σκιάν και αστικό περιβάλλον, όπως μαρτυρεί και η οικία με τα αρχικά ΜΙΛ 1950, που μια πινακίδα στην είσοδο επεξηγεί ότι πρόκειται για την οικία του Μάρκου Ι. Λαδάκη, Πλοιάρχου Ε.Ν.

Μια τριώροφη οικία με χαρακτηριστική καμινάδα, σπίτια με γκαράζ και η οδός διακόπτεται από την συνάδελφο της οδό Δαγκλή, ενώ απέναντι της ξεχωρίζουν τρείς μονώροφες οικίες στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο, με διαφορετική εξωτερική επένδυση και αυλές από την πίσω πλευρά, υπό την σκιάν ενός αιωνόβιου πεύκου, απέναντι από μια τετραώροφη πολυκατοικία, με εξωτερική επένδυση κόκκινου τούβλου, υπό την σκιάν και εδώ μιας αγγελικής και ενός κυπαρισσιού.

Η οδός εδώ με δύο ακόμα μονοκατοικίες με φοίνικες και πευκοειδή που... προστατεύουν τα κάποτε χρήσιμα γραμματοκιβώτια, συναντάται με την Β. Στάϊκου και αλλάζει φυσιογνωμία αφού από την μια της της πλευρά συνεχίζεται με οικίες και από την άλλη προβάλλει ο μαντρότοιχος του παλιού «Ασυρμάτου» θυμίζοντας παλιές δόξες, όταν εδώ στην ουσία υπήρχε η μοναδική ασύρματη επικοινωνία με το εξωτερικό και κυρίως τα πλοία.

Σήμερα ο εσωτερικός χώρος φιλοξενεί τεχνικούς του ΟΤΕ ενώ η αυλή του παραμένει ελεύθερη και αναξιοποίητη.

Εδώ με μπαλκόνια που χαρίζουν την σκιά του… μπετόν, η οδός Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή κατηφορίζει και ένα σήμα STOP μας ειδοποιεί ότι μπαίνουμε σε άλλη κεντρική οδό, αφού από την οδό Φλοίσκου ξεκινήσαμε και εν μέσω... Ασυρμάτου στην οδό Βελαστή «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_mitropoliti_ioakeim_stroympi_ston_asyrmato

Σχετικά Άρθρα