Στην οδό Σταματίου Τσιμπή στο Λατόμι

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 25/11/2023 - 07:50

Ο Σταμάτιος Τσιμπής ήταν γιατρός, γνωστός για την φιλανθρωπία του, ιδρυτικό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου, υπηρέτησε σε Νοσοκομεία των Αθηνών και της Χίου, έφερε στο νησί τον πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφο και διετέλεσε και Δημοτικός Σύμβουλος.

Ο Δήμος Χίου αφιέρωσε μια οδό στο όνομα του στο Λατόμι, που αρχίζει δεξιά από την οδό Χρήστου Σαρικάκη, όπου το φάρδος της στην αρχή επιτρέπει στάθμευση οχημάτων μόνο από την μία πλευρά ενώ από την άλλη διακρίνεται ένα πέτρινο τοιχίο σπιτιού με περίτεχνα κανάλια εξαγωγής του νερού, ενώ απέναντι δεσπόζει μια Αροκάρια, στην άκρη ενός κήπου όπου στην είσοδο άλλου σπιτιού ήρεμοι γάτοι απολαμβάνουν την λιακάδα.

Μια γκαραζόπορτα δεξιά, ένας κήπος με τριανταφυλλιές, μικρές Αροκάριες, διακοσμητικούς πύθους εισόδους στις οποίες οδηγούν σκάλες, ένα Έλατο με ένα μεγάλο Φύκο και απέναντι μας βρίσκεται η Α’ πάροδος της οδού, που οδηγεί προς την μεριά του Χριστού που διακρίνεται στο βάθος. Κήποι αριστερά και δεξιά, εσπεριδοειδή, έλατα και γιασεμιά, γκαράζ υπό σκιάν, σπίτια σε τρία επίπεδα παρτεριών, άλλα με υπέροχους κήπους ακόμα και με παιδικές χαρές μέσα, στο βάθος το Πηγάνιο όρος και παραινέσεις για μη ρίψη σκουπιδιών, κήποι με μελιτζάνες και πιπεριές και η πάροδος καταλήγει αδιέξοδα σε αυλές σπιτιών, που στο βάθος τους βλέπει κανείς την θάλασσα.

Επιστρέφουμε στην Σταματίου Τσιμπή, βαδίζοντας στην πάροδο, που οι κάτοικοι παραχώρησαν μεν στον Δήμο, αλλά όπως παραπονούνται εκείνος δεν την έκανε δεκτή (!) με αποτέλεσμα να είναι άνευ… φωτισμού και άλλων πολυτελειών.

Στην έξοδο ένα μεγάλο πετροντούβαρο αυλής, μια είσοδος με τα στοιχεία Γ.Μ. η είσοδος του Ειδικού Σχολείου και της Νοσηλευτικής Σχολής του Νοσοκομείου και εδώ μια πινακίδα κάτι άλλο θέλει να πεί επιπρόσθετα στα στοιχεία του τιμωμένου προσώπου.

Εδώ στρίβουμε κατηφορικά, μια μαύρη πόρτα στον αριθμό 7, ένας τοίχος με πρασινάδες και εδώ άλλη μια πινακίδα, βάζει και την ιδιότητα του Σταματίου Τσιμπή, από τις σπάνιες φορές, που ο Δήμος δίνει εδώ έστω μια στοιχειώδη πληροφορία.

Στην δεξιά στροφή εδώ σχηματίζεται μια πλατεία, και από τις δύο πλευρές βρίσκονται σταθμευμένα Ι.Χ. που εξυπηρετούν το Ειδικό Σχολείο, ενώ αριστερά μας κυριαρχεί ένα παλιό σπίτι με άλλοτε περίτεχνη σκάλα, μάγγανο και βοτσαλωτό διάκοσμο στην αυλή του.

Ξαναβγαίνουμε στην οδό από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε μια σειρά γλάστρες στο μπλέ χρώμα ενώ απέναντι μας κυριαρχεί ένα άχρωμο τοιχίο, απέναντι από ένα χωράφι με ένα βαθύ πηγάδι, φυσικά πρόχειρα σκεπασμένο και αναξιοποίητο.

Εδώ με την συνοδεία του τοιχίου που έχει κάτι από… Βερολίνο, λες και χάθηκε έστω ένα χρώμα να σπάει την μουντάδα του μπετόν, και μια ακόμα πινακίδα ολοκληρώνεται η οδός Σταματίου Τσιμπή ιατρού, την οποία από τον οδό Χρ. Σαρικάκη ξεκινήσαμε την περιήγηση μας και στην οδό Αντωνοπούλου στα Λιβάδια «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνα: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_stamatioy_tsimpi

Σχετικά Άρθρα