Στην οδό Θεοπόμπου των παλιών οικιών και της θεόρατης Αροκάριας

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 01/10/2022 - 09:18

Ο Θεόπομπος ο Χίος είναι… πατριωτάκι μας αλλά φυσικά αρχαίο.

Γεννήθηκε το 378 π.χ. και πέθανε το 300 στην Αλεξάνδρεια.

Ο πατέρας του ο Δαμασίστρατος ήταν επικεφαλής των Αριστοκρατών του νησιού και όταν ανέβηκαν στην εξουσία οι Δημοκρατικοί φυσικά, ήταν της μόδας τότε, τον εξόρισαν στην Αθήνα. Αυτό ευνόησε όμως τον γιό του Θεόπομπο γιατί μεγάλωσε στην Αθήνα, έγινε μαθητής του Ισοκράτη, μεγάλος ρήτορας, βραβευμένος μάλιστα και ιστορικός.

Τα συνεχή αυτά ταξίδια του συντέλεσαν κατά πολύ να γνωρίσει πολλές αρχαίες πόλεις και λαούς που αποτέλεσαν εξαίρετη προπαρασκευή για συγγραφή ιστορίας. Ταυτόχρονα σύναψε σχέσεις με τους περισσότερους πολιτικούς άνδρες της εποχής του. Ανέπτυξε φιλία με τον Βασιλέα των Μακεδόνων Αλέξανδρο με τη συνδρομή του οποίου και επέστρεψε στη Χίο το 333 π.Χ. σε ηλικία 45 ετών ως αρχηγός του Αριστοκρατικού Κόμματος. Μέχρι που πέθανε ο Αλέξανδρος, επέστρεψε το άλλο Κόμμα στην εξουσία και… εξορίστηκε ξανά.

Κατέφυγε στην Έφεσο και στη συνέχεια μετά από διάφορες πόλεις κατέληξε στην Αίγυπτο, που βασίλευε ο Πτολεμαίος ο Α’ . Εκεί και τερμάτισε την ζωή του.

Ο Θεόπομπος υπήρξε πολυγραφότατος. Ακολούθησε την συμβουλή του δασκάλου Ισοκράτη και έγινε ιστορικός. Φέρεται να έγραψε περί τους 170.000 στίχους. Το ρητορικό του έργο αποτελεί μόνο το 1/8 του συνόλου του έργου του, ενώ όλο το υπόλοιπο αφορά Ιστορία.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον μεγάλο ιστορικό, ο Δήμος Χίου αφιέρωσε μια οδό που και εκείνη είναι… αρχαία, με την έννοια ότι βρίσκομαι σ’ αυτήν πολλές παλιές οικίες.

Στην οδό μπαίνουμε από την Καλαμπόκα, όπου και μια πινακίδα μας ενημερώνει ότι εισερχόμαστε σε μονόδρομο.

Η υποδοχή μας γίνεται με δυό παλιά σπίτια από τα οποία το ένα είναι κλειστό και το άλλο πολύπαθο και… πολύ στερεωμένο, με διάφορους τρόπους προκειμένου να μην μας έρθει στο κεφάλι, αν και δεν βλέπω να την γλυτώνουμε.

Αν πάντως το σηκώσουμε από την άλλη μεριά του δρόμου θα δούμε ένα… δάσος κεραιών του καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών του Χρ. Βογιατζή, που είναι και το μόνο εμπορικό της οδού, που στο σημείο αυτό συναντάται με την αδιέξοδη οδό Ίωνος Τραγικού.

Εδώ υπάρχει και το τρίτο εν σειρά παλιό σπίτι, που φέρει και την πινακίδα σηματοδοτήσεως της οδού.

Απέναντι βρίσκεται ένα νεόκτιστο και ο Παιδικός Σταθμός «Τα Δελφινάκια» που δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην οδό, συν τις παιδικές φωνούλες που ακούγονται σε ικανό μήκος της. Μηνύματα στα σκαλοπάτια, μια «Καλημέρα» στην είσοδο αλλά και ένα… σκόρδο για το… μάτι, μια παράκληση για μη στάθμευση και ένα ρόζ μεγάλο κτίριο στη γωνία, μας οδηγούν στην άλλη επαφή της οδού με την συνάδελφο της Μητροπολίτου Παύλου.

Ένα παλιό πλην πολύ περιποιημένο σπίτι μας υποδέχεται στον αριθμό 10 με σκεπαστή είσοδο και μια ωραιότατη πόρτα, ενώ δίπλα στον αριθμό 12 ξεχωρίζουμε άλλο παλιό σπίτι με σκάλα από την μια πλευρά και κλειστό κιοσέ στη μέση.

Απέναντι ακριβώς στον αριθμό 9 μια νέα πινακίδα της οδού Θεοπόμπου και ένας χαρακτηριστικός κλειστός και ταυτόχρονα ανοικτός κιοσές, απέναντι σε μια από τις υψηλότερες Αροκάριες της πόλης, που βρίσκεται στην αυλή του νεοκλασικού της γωνίας, που βρίσκεται απέναντι από μια γκρί πενταόροφη πολυκατοικία.

Πολυκατοικία και νεοκλασικό αποτελούν και τα δυό τελευταία στοιχεία της οδού Θεοπόμπου, την οποία από την οδό Καλαμπόκα μπήκαμε και στην οδό Κουντουριώτου «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας

Κάμερα – φωτογραφίες Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας Νέλο Μέσι.

ftoy_vgaino_-_stin_odo_theopompoy

Σχετικά Άρθρα