Χίος, Κυριακή 19 Μαΐου

Στο... μονοπάτι της πέτρας η πίτα του ΜΕΟΘ

Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 21/01/2019 - 06:41

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου κόπηκε χτες η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Μ.Ε.Ο.Θ.

   Προηγήθηκε απολογισμός εκδηλώσεων του 2018 με σύγχρονη προβολή εικόνων από την πρόεδρο του Ομίλου Ερμίνα Τάμαρη και απονομή δώρων διακρίσεων σε εθελοντές.

   Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς η διαμόρφωση του Μονοπατιού της Πέτρας, περιμένει τον ανάδοχό του, ενώ μέχρι την Ανοιξη θα είναι έτοιμη και η αφαλάτωση στην περιοχή της ΔΕΗ που θα δίνει 2000 κ.μ. νερού την ημέρα.

   Επίσης εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών θα γυρίσει ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Πέτρας και της Μόστρας και, όπως είπε η Πρόεδρος, απαιτείται η συνδρομή και βοήθεια όλων των χωριανών.

   Ακόμα προτάθηκε, και έγινε δεκτό, η θητεία του συμβουλίου να λήγει Σεπτέμβριο και όχι Ιανουάριο για να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας των εργαστηρίων και της Μόστρας.

   Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκε τόσο ο διοικητικός όσο και οικονομικός απολογισμός.

   Το Συμβούλιο παρέμεινε το ίδιο για την επόμενη διετία με μόνη αντικατάσταση της Δέσποινας Πολίτη (επικαλέστηκε λόγους υγείας) από τη Ρένα Ζηριά.

   Τυχερός της βραδιάς ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασούλης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Απ. Τζιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Μπουγδάνος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κυριακή Χαρίτου.

Σχετικά Άρθρα

Η Ιστορία της φύσης της Χίου, όφελος στην ανάπτυξη του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού
Κυρ, 19/05/2019 - 07:51

 Τη δημιουργία ενός συνεργατικού μηχανισμού (Πανεπιστήμιο, Δήμος, Περιφέρεια, φορείς, ιδιώτες) που οι ''συστάδες'' του θα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους με στόχο την προστασία περιοχών που φιλοξενούν σπάνια φυτά και έντομα (γιατί η Χίος έχει τέτοιες περιοχές), αλλά και τη διοργάνωση στη Χίο παγκοσμίου συνεδρίου χλωρίδας και πανίδας που θα επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 5 έτη για την ενδυνάμωση του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού (πράγμα που μπορεί να το στηρίξει η Χίος), πρότεινε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, που ανέδειξε τις ομορφιές και τις ωφέλειες της φύσης, μαζί με τους σπάνιους βιότοπους-''θησαυρούς'' του νησιού μας που η προστασία και διατήρησή τους αναζωογονεί την ισορροπία του οικοσυστήματος, ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor, που έλαβε την επίσημη τιμητική διάκριση του Δήμου Χίου, για την εικοσιπενταετή και πλέον προσφορά του στη μελέτη, την ανάδειξη και την προστασία (με γνωστές και χειροπιαστές δράσεις του) της χλωρίδας και της πανίδας της Χίου. 

Η εκδήλωση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η βράβευση, έγινε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 18 Μαϊου 2019 στις 7μ.μ. και πλαισιώθηκε από την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του Άγγλου φυσιολάτρη Mike Taylor με θέμα ''Η Ιστορία της φύσης της Χίου, φυτολογικές μελέτες, οικοτουρισμός και προστασία βιοτόπων''. Την ομιλία και την εκδήλωση υποστήριξε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και τον Γρηγόρη Παπαμικρούλη.

            Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν κατάμεστη, γιατί ο Mike Taylor είναι γνωστός στη Χίο (για την ευεργετική δράση και τις μελέτες του) από το 1992 που επισκέφθηκε (κατά τύχη) τη Χίο και την ''ερωτεύτηκε'', ανακαλύπτοντας τους μοναδικούς φυσικούς ''θησαυρούς'' της. Το 1994 (με τη συνταξιοδότησή του) εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας με τη σύζυγό του. Από τότε έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο πεδίο της έρευνας (στην εντομολογία και τη φυτολογία) και σε διάφορες συλλογικές ενέργειες (μαζί με φίλους του, όπως ο Γιώργος Μισετζής, ο Θεόδωρος Χαβιάρας και ο Παντελής Σαλιάρης...) για την ανάδειξη και την προστασία των μοναδικών φυσικών βιοτόπων του νησιού, τη μελέτη και την ανάδειξη (στα συνέδρια που διοργανώθηκαν) των ποικιλιών της Χιώτικης Ορχιδέας...και έχει συμβάλει θετικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον, με τη δημοσίευση μελετών και κειμμένων του στο περιοδικό ''Πελληναίον'' και στην εφημερίδα ''Αλήθεια'' κυρίως, ενώ παρουσίασε αρκετές εκπομπές σχετικές με τη Χιακή φύση στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

            Ο Mike Taylor τόνισε στην ομιλία του στο Ομήρειο το Σαββάτο, ότι η Χίος έχει ένα τεράστιο δυναμικό βιοποικιλότητας εξαιτίας του μεγέθους της, της θέσης της, της γεωλογίας, της τοπογραφίας και του σχετικά χαμηλού ποσοστού καλλιεργήσιμης γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μη καλλιεργούμενων, φυσικών βιοτόπων. Η καταστροφή και η μεγάλη μείωση του πληθυσμού το 19ο αιώνα και η κυριαρχία της ναυτιλίας και του εμπορίου έναντι της γεωργίας διατηρησαν την κατάσταση αυτή τα επόμενα χρόνια. Συμπλήρωσε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να προστατευτούν σημαντικές περιοχές της άγριας φύσης στη Χίο που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, όπως τα Κάτω Φανά, ο Μάναγρος και το Έλος στο Μάρμαρο και ότι πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό ''μωσαϊκό'' καταφυγίων στη Χίο, όπως το πρώτο Ελληνικό καταφύγιο Λιβελούλας στα Αρμόλια, που ο ίδιος πρωτοστάτησε για την ίδρυσή του.

            Ο Μike Taylor, όλα αυτά τα χρόνια που ζει στο νησί μας, έχει φέρει στη Χίο πολλούς επιστήμονες και πολλούς ανθρώπους σχετικούς με τον τουρισμό στη Χίο και έχει καλλιεργήσει συνεργασίες με το Μουσείο του Λίβερπουλ, τη Βρετανική Αραχνολογική Εταιρία, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πολλούς Χιώτες επιχειρηματίες του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει μελέτες στην εντομολογία για μύγες, πεταλούδες, πεταλουδάκια, λιβελούλες, ακρίδες και γρύλους, ενώ έχει εκπονήσει και πολλές βοτανολογικές μελέτες (μεταξύ αυτών και της ορχιδέας). Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρίας του Μάντσεστερ σε ηλικία 25 ετών και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία διεθνώς για τις μελέτες και τη δράση του.

            Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Άγγλου φυσιολάτρη Μike Taylor, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ζήτησε το λόγο, ανέβηκε στο βήμα και με την ευκαιρία της εκδήλωσης δήλωσε τη διαμαρτυρία του για την καταστροφή του περιβάλλοντος της Χίου που χρειάζεται προστασία όπως τόνισε. Συμπλήρωσε δε, ότι στη Χίο υπάρχουν πολλά αιωνόβια δέντρα που πρέπει να επισημανθούν, να αναδειχθούν και να προστατευθούν καταλλήλως.

            Τέλος εκ' μέρους του Δήμου Χίου, ο Κώστας Καρατζάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απέδωσε στον Άγγλο φυσιολάτρη Mike Taylor, την Τιμητική Διάκριση του Δήμου Χίου και την αναμνηστική πλακέτα...και τόνισε ότι η Δημοτική αρχή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις και τις προτάσεις του Μike Taylor και πιστεύει στις θετικές και ωφέλιμες προοπτικές που έχει η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών βιοτόπων και ο συνεδριακός-φυσιολατρικός τουρισμός.

            Ο Μike Taylor με τη σειρά του, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού για την τιμητική διάκριση. Επίσης ακόμη ευχαρίστησε, την υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Δήμου Χίου Ουρανία Τώρα που σχεδίασε και υλοποίησε, μαζί με την καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Μέλη Τσακού-Βυζανιάρη (γιατί οι ομιλίες ήταν στα αγγλικά και υπήρξε μετάφραση) την εκδήλωση του Σαββάτου. Στις ευχαριστίες ο Mike Taylor συμπεριέλαβε την τεχνολόγο δασοπονίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Αντωνία Αγκά και την Ευαγγελία Γεραζούνη απο το Δήμο Χίου για τη συμβολή τους...και τέλος ευχαρίστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και το Γρηγόρη Παπαμικρούλη για την πλαισίωση της εκδήλωσης και το βίντεο που προβλήθηκε.

             Ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, η επικοινωνία με τη φύση αποκαθιστά την ψυχική διάθεση και το πνεύμα.

Δημήτρης Ζαφείρης