Στον… πεζόδρομο της οδού Δ. Καραμαούνα

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 09/04/2022 - 07:03

Κατ’ αρχήν η Καραμαούνα, δεν είναι… διάσημη οδός, μετά αν και βατή δεν είναι… πεζόδρομος, άρα τι ενδιαφέροντα έχει για να την… ανιχνεύσομε;

Ελάτε να τα ψάξουμε μαζί, ανεβαίνοντας από το Παζάρι, την οδό Καλοπλύτου δηλαδή, δεξιά προς την οδό Νικηφόρου του Χίου.

Εκεί από το αριστερό μας χέρι υπάρχει η μικρή οδός αφιερωμένη στον Βυρσοδέψη και ευεργέτη Δ. Καραμαούνα, μια από τις πλέον ήσυχες της πόλης, χαρακτηριστικά έρημες, γύρω από ένα πολύβουο κέντρο.

Και όλα αυτά τα οφείλει σε ένα από τα… Χιακά χαρακτηριστικά, να βγαίνει δηλαδή στα καλά καθούμενα ένα σπίτι έξω από την οικοδομική γραμμή!

Το σπίτι αυτό βρίσκεται ακριβώς στη μέση της οδού και έτσι την κάνει… αδιάβατη, τουλάχιστον από αυτοκίνητα, αφού όπως μας λέει η Ελευθερία Κοντού, μια από τις ελάχιστες κατοίκους της, τον δρόμο τον περνούν μόνο πεζοί και δίκυκλα.

Η οδός αρχίζει με ένα ερείπιο, με το διάλειμμα μιας μόνο οικίας με κήπο, που αντικρύζει απέναντι έξι πανομοιότυπες πόρτες, που κάποτε οδηγούσαν σε διαμερίσματα του πρώτου ορόφου, του απέναντι κτιρίου, που σήμερα όλα μαζί θυμίζουν κάτι από… βιομηχανική περιοχή.

Ενώ από δεξιά μας ακολουθούν τα ερειπωμένα σπίτια, η οδός ανταμώνει την Λυκούργου Λαγάκου, ένα πλήρως υποβαθμισμένο αδιάβατο σε ΙΧ στενό, όπου απέναντι υπάρχει ένα από τα γνωστά εμπόδια του Δήμου, που… ενημερώνουν ότι πάνω από τα κεφάλια μας χάσκει ένα ετοιμόρροπο!

Εκεί ο δρόμος γίνεται στην κυριολεξία… μισός, άρα αδιάβατος και αυτός από Ι.Χ. που είναι ταυτόχρονα και το πλεονέκτημα, η ησυχία δηλαδή, και το μειονέκτημα, η ερήμωση δηλαδή της οδού, όπου τα σπίτια είναι… περικυκλωμένα από στενά διάβα.

Μετά το στένεμα του δρόμου εμφανίζεται ένας ελεύθερος χώρος, που χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης, όπου μπαίνοντας δεξιά, ένα στενό αγκαλιάζει τα σπίτια και οδηγεί από την μια σε αδιέξοδο, από την άλλη στην οδό Γλύπτη, που βρίσκεται στο βορεινό μέρος της Δ. Καραμαούνα.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και με το επόμενο σπίτι, όπου μετά από μια γύρα από διάβα, οδηγούμαστε ξανά στην οδό και μια αυλή, και χώρος στάθμευσης μαζί, που μας βγάζουν στην έξοδο της Δ. Καραμαούνα, όπου από την οδό Νικηφόρου του Χίου μπήκαμε και στην οδό Βαρδαλάχου «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_ston._pezodromo_tis_odoy_d._karamaoyna

Σχετικά Άρθρα