Συνομιλώντας χωρίς… βιολί με τον Θεολόγο Μιχελλή

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 25/09/2022 - 21:17

Πως είναι ο Θεολόγος Μιχελλής χωρίς το… βιολί του;

Αν έχετε αυτή την απορία δείτε την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. μια συνέντευξη του στην εκπομπή του Γιάννη Τζούμα «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Η ψυχή του Μουσικού Εργαστηρίου Νέων της Χίου μιλάει για την δουλειά του, εμπιστεύεται τι τον εμπνέει στο νησί, εξομολογείται την αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική.

Ο Θεολόγος Μιχελλής κατάγεται από το νησί του βορειότερου συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, την Πάτμο.

Εγγονός μεγάλου βιολιστή του νησιού, πήρε τα πρώτα του μαθήματα εννέα χρονών. Από μικρή ηλικία παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Ευρωπαϊκής μουσικής σπουδάζοντας εν συνεχεία Ανώτερα θεωρητικά.

Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και Ενοργάνωσης – Ενορχήστρωσης.

Στην ηλικία των δεκαεπτά ετών απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακού βιολιού στους μαθητικούς αγώνες. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση Παιδαγωγικών – Εθνομουσικολογίας.

Κατά τη διάρκεια των μουσικών σπουδών του συμμετείχε με το Πανεπιστήμιο σε σπουδαίες συναυλίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό με αποκορύφωμα το 2002 στο Ηρώδειο, το 2005 και 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Arles της Γαλλίας το 2006. Το διάστημα 2007 έως 2011 διετέλεσε Πανεπιστημιακός συνεργάτης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διδάσκοντας στον τομέα « Ερμηνεία και Εκτέλεση Παραδοσιακού Βιολιού και Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής».

Το 2015 στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, δίδαξε Ερμηνεία και Εκτέλεση Παραδοσιακού Βιολιού, εμπνευσμένος από τα ελληνικά ηχοτοπία, στη Βιέννη, στην καρδιά της Ευρώπης. Το 2016 ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής Πάτμου εισάγοντας ρηξικέλευθες ιδέες, αναβαθμίζοντας το και εξελίσσοντάς το στα σπουδαιότερα της χώρας. Επίσης, από το 2016 διευθύνει τη χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού(παιδική και ενηλίκων) του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα των Αχαρνών. Το 2018 δημιούργησε το Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου, το οποίο διευθύνει και απαρτίζεται από μαθητές 13 έως 17 χρόνων με κεντρική ιδέα τη μελέτη του ρεπερτορίου της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου κυρίως αυτή του Αιγαίου και των μικρασιατικών παραλίων. Επιπρόσθετα, υπήρξε βασικό μέλος δύο εκ των μεγαλύτερων ορχηστρών παραδοσιακών εγχόρδων τη χώρας: Romana Orchestra και Antonis Apergis Strings Orchestra Δραστηριοποιείται, ακόμη, ενεργά με σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς συμμετέχοντας σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό από την ηλικία τω 13 ετών. Έχει συμπράξει με τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής όπως, ενδεικτικά, τη Δόμνα Σαμίου, Θεολόγο Γρύλλη, Νίκο Καρατάσο, Σωκράτη Σινόπουλο, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, Μάνο Αχαλινοτόπουλο, , Haig Yazdjian, Νίκο Μέρμηγκα, Πάνο Δημητρακόπουλο κ.α

Συνεργάστηκε, επίσης, με γνωστούς συνθέτες και ερμηνευτές όπως, Χρήστο Λεοντή, Λάκη Χαλκιά, Βασίλης Σκουλά, Βασίλη Λέκκα, Μαρία Σουλτάτου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Αναματερού, Αρετή Κετιμέ, Θεοδωρή Κοτονιά, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Θεοδωρή Μέρμηγκα, Μάρθα Μεναχέμ κ.α

Αξίζει να υπογραμμιστεί η τηλεοπτική του παρουσία στις εκπομπές: Στην υγειά μας, Έχει γούστο, Στα τραγούδια λέμε ναι, Μουσική παράδοση, Από τόπο σε τόπο, Μένουμε Ελλάδα. Σημαντική είναι, τέλος, η προσφορά του στη δισκογραφία (πάνω από 50 ηχογραφήματα) με σημαντικότερη αυτή στο δίσκο της Μαρίας Αναματερού «Όπου αγαπάς και όπου γης» αναλαμβάνοντας τη μουσική παραγωγή και επιμέλεια του δίσκου.

aytoprosopos_theologos_mihellis

Σχετικά Άρθρα