Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 4.000 χρόνια της Ιστορίας του.

Η εξαίρετη Πανεπιστημιακή Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου σε μια καταπληκτική και χειμαρρώδη διάλεξη στο Ομήρειο.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 01/03/2019 - 06:04

Τα όμορφα και ισχυρά σημεία του ελληνισμού, με προεξάρχοντα την υπέροχη, ακριβέστατη και ευκίνητη ελληνική γλώσσα και το αξεπέραστο ναυτικό μας ανά τους αιώνες, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, απαρίθμησε, τόνισε και εξήγησε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια χειμαρρώδη και εύγλωτη διάλεξη που έδωσε στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, στις 7.30 μ.μ. την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

Τυχερό το κοινό που την παρακολούθησε! Οι γνώσεις και η τροφή για σκέψη που χάρισε στο ακροατήριο, που ήταν πολύ και γέμισε την αίθουσα, είναι ανεκτίμητα.

Μας είπε και μας θύμισε, ποιοι είμαστε τέλος πάντων εμείς οι έλληνες και πως διαμορφωθήκαμε, ψηθήκαμε και διαρκώς αναγεννιόμαστε, μέσα στον ήλιο, την αρμύρα και τις βουνοκορφές της Μεσογείου, που συνορεύουν ακόμα και στα πιο ψηλά τους σημεία με τη θάλασσα. Τη θάλασσα του Αιγαίου, που μας ενώνει με όλο τον κόσμο, για να μαθαίνουμε, να χαιρόμαστε και να δημιουργούμε, μαζί με όλους τους λαούς της γης. Κι όλα αυτά τα πέρασε στο κοινό, με έναν τρόπο εξαιρετικά απλό, επιτυχημένο και ευχάριστο, επιβεβαιώνοντας τους στίχους του γνωστού τραγουδιού που λέει,''η ουσία είναι μία κι οι κακοτοπιές πολλές, όσο πιο καλά τα ξέρεις τόσο πιο απλά τα λες''! Μακάρι να ήταν έτσι όλοι οι πανεπιστημιακοί...

Σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, η ιστορικός Καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου μιλά στα παιδιά του Γυμνασίου Βροντάδου και του 4ου Γυμνασίου Χίου το πρωί αμέσως μετά θα δώσει συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην "Αλήθεια ΤV" και στις 7.00 μ.μ. δεύτερη διάλεξη στην αίθουσα του ΦΟΒ στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου, όπως πληροφόρησε το κοινό με το τέλος της διάλεξης, ο Πρόεδρος του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου, Πολύδωρος Στείρος, που συνεχάρη την ομιλήτρια για τις πολύτιμες γνώσεις και σκέψεις που χάρισε στο ακροατήριο του Ομηρείου.
           
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Ομηρείου Ηλίας Σμυρνιούδης που προλόγισε την εκδήλωση και την ομιλήτρια, η διάλεξη αυτή εντάσσεται στη δράση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, ''Ομηρείου έργα'', που φιλοδοξεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην πολιτιστική ανανέωση του τόπου μας, μέσα από τη μουσική, τα εικαστικά, την υγεία, το θέατρο,τον κινηματογράφο, τις επιστήμες...και ο Φεβρουάριος φέτος, είναι αφιερωμένος στην Ιστορία. Ο Ηλίας Σμυρνιούδης πρόσθεσε ότι, η Μαρία Ευθυμίου ξεχωρίζει για τη χειμαρρώδη και χαρισματική αφήγησή της και το φλογερό της πάθος για την Ιστορία και τη δέσμευσή της να την καταστήσει κτήμα όλων. Για το σκοπό αυτό-και ωθούμενη από την απογοήτευσή της για την καθημερινή καταβύθιση της χώρας-από το 2006 περιοδεύει ανά την Ελλάδα, παραδίδοντας αφιλοκερδώς μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές της χώρας. Τα μαθήματα αυτά, που καλύπτουν περίπου τις 2.500 ώρες διδασκαλίας, έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.
           
 
Θα ήταν σίγουρα ελλιπές και κακέκτυπο να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στο παρόν κείμμενο, το Ιστορικό πλαίσιο και τις παραμέτρους που παρουσίασε με τον χαρισματικό τρόπο της η Μαρία Ευθυμίου και προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε την ομιλία της, που θα προβληθεί στο πρόγραμμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV όμως αξίζει να επισημάνουμε εκ' των προτέρων και δύο-τρία πολύ σημαντικά σημεία.
         
 
Η ελληνική γλώσσα, όπως τόνισε η Μαρία Ευθυμίου, είναι ένα υπερόπλο για τον Ελληνισμό, που με τον πλούτο και την ευρηματική και ερμηνευτική της ακρίβεια, ζει, επιβιώνει και εξελίσσεται, χωρίς διακοπή, 4.000 χρόνια τώρα. Τέτοιο αξιοθαύμαστο φαινόμενο δεν παρουσιάζεται σε καμία άλλη γλώσσα από τις χιλιάδες του κόσμου, πλην της Κινεζικής που επίσης διατηρείται ζωντανή 4.000 χρόνια τώρα. Λαοί που παρουσίασαν, πριν τους Έλληνες, γραφή και γλώσσα συγκροτημένη, όπως οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι, συν το χρόνο και τις Ιστορικές τους περιπέτειες και αλώσεις, έχασαν τη γλώσσα τους στην πορεία και αφομοιώθηκαν πολιτιστικά και κοινωνικά από τους διάφορους κατακτητές.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που κατάπινε στην κυριολεξία λαούς και γλώσσες, κινδύνεψε να εξελληνιστεί από την υπεροχή, τον πλούτο, αλλά και την εμβέλεια που αποκτά πάντα η Ελληνική γλώσσα,από τα τα αδιάκοπα ναυτικά ταξίδια των Ελλήνων και τη δράση τους στο παγκόσμιο εμπόριο. Όλα τα λιμάνια της Μεσογείου, από την εποχή των Ιώνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα χρόνια του Βυζαντίου που το Ελληνικό στοιχείο επικράτησε όλων των άλλων της Αυτοκρατορίας εξαιτίας της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά ακόμα και την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τη Μασσαλία και την Τύνιδα, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Οδησσό...πάντα μιλούν Ελληνικά ή και Ελληνικά. Ναυτιλιακοί πράκτορες, έμποροι, εστιάτορες, οδηγοί φορτηγών ακόμη και σήμερα στο Λονδίνο στο σίτι και τη Βενεζουέλα...μεταφορείς, διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο είναι πάντα Έλληνες. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο θαύμα του Ελληνισμού, η Εμπορική Ναυτιλία μας που είναι ακόμα και πάντα η πρώτη στον κόσμο, άντε πότε-πότε δεύτερη να φαίνεται..μόνο και μόνο επειδή ''παίζουν'' καμιά φορά με τις σημαίες των πλοίων, οι αξεπέραστοι Έλληνες Εφοπλιστές.
           
Ακόμη κι ο Ιησούς Χρίστος, όπως μας θύμισε η Μαρία Ευθυμίου, διέδωσε το Θείο μήνυμα της Αγάπης με την Ελληνική Γλώσσα που κήρυξαν οι Απόστολοι, αφού και το Ευαγγέλιο που θεμελίωσε τον Χριστιανισμό, γράφτηκε στα Ελληνικά και οι περισσότεροι μάρτυρες, ήταν Έλληνες.
 
Μα και σήμερα, όπως τόνισε η Μαρία Ευθυμίου η χώρα μας δεν υπολείπεται σε τίποτα σε προσφορά στην παγκόσμια κοινότητα. Το ''τεστ-Παπ'' είναι πια μια διεθνής περιουσία και τακτική. Λίγες χώρες μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν Ελύτη και Κάρολο Κουν. Δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε ξεπεράσματα με κανέναν. Όλες οι χώρες και όλοι οι άνθρωποι στο κόσμο έχουν την αξία τους. Αυτό που προάγει το ''ζειν'', σε ''ευ ζειν'' είναι η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων και η ειρήνη. Κι αυτό το ξέρουν καλά οι Έλληνες ''αειναύτες'' γιατί έχουν ζήσει, έχουν φιλοσοφήσει κι έχουν ξεπεράσει πολλά!
 
 

ta_ishyra_simeia_toy_ellinismoy

Σχετικά Άρθρα