Τα Καρδάμυλα στα γυρίσματα του χρόνου

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ 1ος ΚΑΙ 2ος ΤΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΛΦΑ ΠΙ»
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 08/08/2023 - 10:24

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «άλφα πι» ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος από το έργο του δασκάλου Αριστείδη Κελεπερτζή «Τα Καρδάμυλα στα γυρίσματα του χρόνου».

Το έργο αυτό, που η καταγραφή του υλικού του ξεκίνησε το 1990, περιλαμβάνει τεκμηριωμένα στοιχεία της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Καρδαμύλων από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Στηρίζεται σε προφορικές μαρτυρίες Καρδαμυλιτών και σε προσωπική έρευνα του συγγραφέα πάνω σε διάσπαρτο αρχειακό υλικό, αλλά και σε επιτόπιες επισκέψεις και φωτογραφίσεις θέσεων και κτιρίων, που έπαιξαν ρόλο στην ζωή του τόπου.

Στον πρώτο τόμο αυτού του πονήματος παρουσιάζονται οι ασχολίες και τα επαγγέλματα των κατοίκων (μύλοι - μυλωνάδες, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί, παραδοσιακά πατητήρια κ.α.) και πέραν από ανθρώπους, παραδόσεις, παροιμίες και συνήθειες, γίνεται εκτενής αναφορά και στα σχετικά οικοδομήματα.

Στον δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται οι δρόμοι που ανοίχτηκαν στους Καρδαμυλίτες μέσω της θάλασσας (ναυτιλία, μετανάστευση) γίνεται λόγος για τη ζωή των μεταναστών και οι άρρηκτοι δεσμοί τους με τον γενέθλιο τόπο, όπως τοπωνύμια, καταγεγραμμένα ονοματεπώνυμα των κατοίκων, η κατοικία και η λειτουργικότητά της, το κοινωνικό και οικογενειακό δίκαιο.

Τα κείμενα είναι γραμμένα σε γλώσσα απλή και κατανοητή και συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Γιάννης Ν. Παληός

Σχετικά Άρθρα