Χίος, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Τα μουσικά «Μυροβόλα Χείλη» του Τάκη Φάβιου με την υποστήριξη του «Άρτιον»

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 18/09/2019 - 13:10

Τριανταπέντε πρωτότυπα τραγούδια, με θεματολογία εμπνευσμένη από τα νησιά μας, που γράφει και μελοποιεί εδώ και ένα χρόνο, είναι ήδη έτοιμα με σκοπό να κυκλοφορήσουν σε διπλό cd με τον τίτλο  «Τα Μυροβόλα Χείλη».

Πρόκειται για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ανέφερε η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτιον»  Βάσω Κριτάκη, ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

 Το  πρώτο τραγούδι – video clip   που δημοσιοποιείται  έχει τίτλο  «Ο έρωτας στην Αμανή»,  και  ερμηνεύεται από τον Γιάννη Κανταλή, τη Χριστίνα Σωτηρίου (ηθοποιό-τραγουδίστρια) και τον Βασίλη Μάντογλου.

Ο πολιτιστικός Συλλογος "Αρτιον" σε δελτιο τυπου αναφερει χαρακτηριστικα:

Στοχεύοντας το μουσικό αυτό εγχείρημα να αποτελέσει ενωτικό παράγοντα για τον τόπο μας, αφού όχι μόνο επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές προσφέρονται ευγενώς για την συμμετοχή τους σε αυτό, πιστεύουμε ότι με την κυκλοφορία του και τη δημιουργία video clip, θα αποτελέσει ένα ακόμα πυλώνα προβολής των νησιών μας και της ζωντανής διαχρονικής πολιτιστικής παρουσίας τους.

Θεωρείται δε, δεδομένη και η ευγενική συμμετοχή αναγνωρισμένων μουσικών όπως του Μπάμπη Τσέρτου, της Νάντιας Καραγιάννη, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Βασίλη Σκουλά, του Παντελή Θαλασσινού, του Γιώργου Κοινούση και των «δικών»μας Δημήτρη Λιούντρη, Αμαλίας Αυγουστάκη, Αθηνάς Βελισσάρη, Μάριου Νεαμονιτάκη, Νικολέττας Φιλιππάκη, Τζένης Σπανούδη καθώς και νεότερων μουσικών και τραγουδιστών όπως της Λαμπρινής Κάμπουρα, του Γιάννη Κανταλή, του Στυλιανού Εφεντάκη, του Μπάμπη Φιλιππή και άλλων μελών του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Χίου, αλλά και πλήθος ερασιτεχνών όπως του σχήματος  «Νοστιμον Ημαρ»και μελών του «Άρτιον» και τιμητικά συμμετέχει και ο Χριστόφορος Μερούσης.

Στα τραγούδια του ΤΑΚΗ ΦΑΒΙΟΥ ζωντανεύουν ο Όμηρος, ο Κοραής, ο Ροϊδης, γίνονται αναφορές σε χιώτικα τοπωνύμια, άλλοτε με συγκινητικό, άλλοτε με ευτράπελο τρόπο ή και με ερωτική διάθεση, καθώς  στα επαγγέλματα των συμπατριωτών μας κυρίως των ανθρώπων της θάλασσας στην ιδιάζουσα ντοπιολαλιά και στις συνήθειες μας.

Στο cd συμπεριλαμβάνονται τραγούδια για τις αλησμόνητες πατρίδες και την προσφυγιά. Τιμής ένεκεν μάλιστα, έχει μελοποιηθεί και ένα νανούρισμα για το χαμένο αγγελούδι της Χίου, τον Σταμάτη Ασπρούλη, που ερμηνεύει η Ηρώ Λαμπρινούδη και έχει ήδη ηχογραφηθεί.

Με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε και τη δική σας υποστήριξη για το παγχιακό και όχι μόνο αυτό γεγονός, δημοσιοποιούμε το πρώτο τραγούδι – video clip  ξεκινώντας από τους νεώτερους μουσικούς μας. «Ο έρωτας στην Αμανή», όπως τιτλοφορείται, ερμηνεύεται από τον Γιάννη Κανταλή, τη Χριστίνα Σωτηρίου (ηθοποιό-τραγουδίστρια) και τον Βασίλη Μάντογλου. Διακρίνεται ήδη από τον τίτλο του ο χιοκεντρικός χαρακτήρας του τραγουδιού, όπως και όλων των άλλων που σταδιακά ηχογραφούνται.

Σας χρειαζόμαστε όλους αρωγούς και γιατί όχι ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!!

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 18/11/2019 - 18:16

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλεί Πάπυρος , Απλωταριάς 42, στη Χίο η συγγραφέας Άννα Μπαχά θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Εγώ, ο κύριος Λω».

 

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησαν το καινούργιο βιβλίο της Άννας Μπαχά

Μια ιστορία η οποία γράφτηκε για έναν άντρα όμως αφορά εξίσου μια γυναίκα, αφού πυρήνας της είναι ο Άνθρωπος πέρα από το φύλο, την καταγωγή ή τη γλώσσα.

Μια ιστορία η οποία περιγράφει τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά με βασικότερο αντίπαλο τον εαυτό μας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας άντρας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος φαινομενικά έχει όλα όσα ονειρεύτηκε, αποφασίζει παραμονές του νέου χρόνου να δώσει τέλος στη ζωή του. Οι λόγοι πολλοί μα κανείς τους πιο ισχυρός από την ίδια τη ζωή. Κανείς τους πιο δυνατός από την αλήθεια.

Μια αποκάλυψη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Μια αποκάλυψη η οποία μοιάζει καταστροφική μα ίσως τελικά να είναι το μοναδικό όχημα για να φτάσει ο ήρωας στη λύτρωση. Να βρει τον χαμένο του εαυτό.

Η ιστορία αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής ενός ανθρώπου για να γνωρίσει τον εαυτό του. Να μάθει ποιος πραγματικά είναι, πού μπορεί να φτάσει κι αν τελικά μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπλήξεις που του επιφυλάσσει η μοίρα.

Μια ιστορία η οποία διψάει να φτάσει στην νίκη που οφείλει καθένας από εμάς στο παιδί που ήταν κάποτε και σήμερα ζει ξεχασμένο πίσω στο χρόνο. Ένα παιδί ικανό κάθε στιγμή, να μας παρασύρει στο πραγματικό μεγαλείο της ζωής. Αρκεί να το θελήσουμε.

 

Η συγγραφέας Άννα Μπαχά αναφέρει σχετικά για τον κύριο Λω:

…Ήταν Γενάρης. Δε θυμάμαι με ποια αφορμή ξεκίνησα να γράφω την ιστορία του, πάντως η αλήθεια είναι πως ο κύριος Λω ξετυλίχθηκε ολόκληρος μπροστά στα μάτια μου μέσα σε λίγες ημέρες. Σαν ένα φαινόμενο της φύσης το οποίο παρατηρείς μέχρι να δεις πού και πώς θα καταλήξει τελικά. Δεν ήξερα από την αρχή την κατάληξη μα θυμάμαι πως η ίδια ένιωσα την ανάγκη του ήρωα να λυτρωθεί.

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα αν αυτός θα γίνει συμπαθητικός ή αγαπητός. Ξέρω όμως πως ο κύριος Λω είναι αληθινός και αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να δώσει απλόχερα την ελευθερία στον αναγνώστη να τον μισήσει ή αν τον αγαπήσει παράφορα. Κι αν πάλι δεν επιτύχει τίποτα από τα δύο θα είναι θαύμα αν μέσα από τη σύντομη ιστορία του, ο ήρωας, καταφέρει τελικά να κάνει τον αναγνώστη... να τον καταλάβει. Γιατί ίσως δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο απ’ αυτό όπως είχε γράψει κάποτε και ο μεγάλος φιλόσοφος Σπινόζα. «Να μη γελάς, να μη θρηνείς, να μην απεχθάνεσαι, αλλά να καταλαβαίνεις.»