Χίος, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Θύμησες Κάλαντα και τραγούδια στα Θυμιανά

Δευ, 30/12/2019 - 07:20

Όμορφη ήταν η χτεσινή εκδήλωση στη Φιλόπτωχο με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας και του αντιδημάρχου. Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος καθώς η παγωνιά ήταν έντονη, αλλά παρ΄ όλα αυτά η προσέλευση ήταν ικανοποιητική.

  Έτσι μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV του 1997, θυμηθήκαμε τον αείμνηστο Δημοσθένη Δασκαλάκη να παίζει και να τραγουδά τον Αγιο Βασίλη του πολέμου. Ακόμα τους Γιάννη Σκανδάλη, Θοδωρή Καββάδα και Γιάννη Τσουμπαριώτη να θυμούνται πώς γιορτάζονταν οι Πρωτοχρονιές κάποια χρόνια πριν, ενώ τραγούδησαν παλιά κάλαντα, είπαν και όμορφα παινέματα και ο ψάλτης του Αϊ Στρατή έψαλε και το ψαλτοτράγουδο «Σπίνος».

   Ακολούθησε ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου που τραγούδησαν τα Χιώτικα και Ικαριώτικα κάλαντα, υπό την διεύθυνση της  Γεωργίας Αποστολίδη και διδασκαλία Μιχάλη Πιλαβά.

   Πλούσιος ο μπουφές που ετοιμάστηκε από τις συζύγους και τις μητέρες των κοινοτικών συμβούλων, ενώ έρευσε και ο οίνος, αφού μοιράστηκαν τα εδέσματα μέσα σε πιατάκια στους παρευρισκόμενους.

   Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικό λαϊκό πρόγραμμα από την ερασιτεχνική μουσική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μωραϊτάκη.

   Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μανδάλας και ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Μαμαλής. 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 11:11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. με την πιο βραβευμένη και πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, «ΠΑΡΑΣΙΤΑ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο.

 

Σινεφίλ/ Ν. Κορέα/ 2019/ 132’

Σενάριο - σκηνοθεσία : Μπονγκ Τζουν Χο

Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιουν

Η πάμπτωχη τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα άθλιο, μικρό υπόγειο της Σεούλ και παλεύει να επιβιώσει με περιστασιακές δουλειές και μικροαπάτες, μέχρι που ο μικρός γιος προσλαμβάνεται να διδάξει αγγλικά στην κόρη της πλούσιας οικογένειας Παρκ. Οι Κιμ βρίσκουν την ευκαιρία να προσληφθούν σιγά σιγά όλοι τους στην έπαυλη των Παρκ με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά αποκαλύπτοντας ανατρεπτικά μυστικά.

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία της χρονιάς, αναμειγνύει το μαύρο χιούμορ με την πολιτική σάτιρα, το θρίλερ και την κοινωνική αλληγορία. Ο Μπονγκ Τζουν Χο βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει τις ταξικές αντιθέσεις με κινηματογραφική ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Οι χαρακτήρες, που εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην καρικατούρα, κατορθώνουν να αποκτήσουν βάθος, οντόντητα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μια βαθειά πολιτική ταινία που προκαλεί στο θεατή συγκίνηση, πικρία, τρόμο, έκπληξη και αγωνία σαν ένα απολαυστικό παζλ.

Διακρίσεις: Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών 2019, 

4 Όσκαρ 2020 (Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας, κλπ),

 Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2020.