Τότε που τα... χαντάκια έβγαζαν Δήμαρχο

Σαν χρονογράφημα από τον Δημήτρη Τσεσμετζή
Τρί, 17/10/2023 - 19:13

«Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σήμερα και έρχονται στο νού μου σκηνές από τίς Δημοτικές εκλογές του 1964. (Τότε δεν είχαμε Περιφερειάρχες. Είχαμε Νομάρχη τόν οποίο διόριζε η εκάστοτε κυβέρνηση)» αναφέρει σε χρονογράφημα του ο Δημήτρης Τσεσμετζής σημειώνοντας:

«Στίς εκλογές λοιπόν του 64 δύο ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι δήμαρχοι. 

Ο Παντελής Παντελίδας, ο μακροβιότερος δήμαρχος της Χίου, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια (συνεχόμενη) θητεία, από το 1951 - 1964 και ο Σωκράτης Χέλιος που ήταν και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χίου.

Τότε στίς γειτονιές έβγαζαν λόγους οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε τήν τελική ομιλία στη πλατεία τής Χίου, μετά από μία στά Βορειόχωρα και άλλη μία στά Νοτιόχωρα! 

Εμείς οι κάτοικοι του συνοικισμού Νοσοκομείου και Αγίου Ισιδώρου, είχαμε δύο γείτονες στους δύο συνδυασμούς! 

Τόν Στρατή Αυγουστή, που οι παλαιότεροι θα τόν θυμούνται από ένα καρούμπαλο που είχε στο κεφάλι, πατέρα του καλού ηλεκτρολόγου και διαιτητή Α' Εθνικής Κώστα Αυγουστή! Καί δύο άλλων αγοριών. 

Και ο άλλος γείτονας ήταν ο Φανούριος Γκίκας, πατέρας τού - γνωστού βαφέα αυτοκινήτων - Γιάννη Γκίκα, τής Μαρκέλλας και τού άτυχου Σταμάτη που έφυγε νωρίς. 

Οι ομιλίες γίνονταν στη "χωράφα", στο γήπεδο προπονήσεων τής ποδοσφαιρικής ομάδας ΔΟΞΑΣ, απέναντι από το Νοσοκομείο Χίου. Πίσω ακριβώς από τήν παράγκα τού Κυριάκου Χριστοφή, που ήταν ενεργό μέλος και αποθηκάριος τής ομάδος. Η παράγκα που ήταν και τσαγκαράδικο φιλοξενούσε και το γραφείο τής ΔΟΞΑΣ, αλλά και ήταν και χώρος (3 σέ 1) συνάθροισης και... πολιτισμού! 

Αρκετές φορές ερχόταν και ο Ράγκος, ο χοντρός αιμοδότης τού νοσοκομείου και έπινε ένα κασάκι γκαζόζες Ζούντα για να χωνέψει τό μισό αρνί που έτρωγε μετά τήν αιμοδοσία. Κι εμείς οι μαρίδα να τόν βλέπουμε και να γελάμε με τόν τρόπο που έπινε δυό - δυό τίς γκαζόζες, που τα μπουκάλια τους χάνονταν στις τεράστιες παλάμες του και με το τρομερό ρέψιμο που επακολουθούσε! 

Η παράγκα ήταν εκεί στα αριστερά τής κατηφόρας τής οδού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ που οδηγεί στο Νοσοκομείο, εκεί περίπου που τώρα είναι μια αποθήκη ζωοτροφών. 

Οι ντελάληδες (πρόδρομοι του Αθάνατου που γυρίζει τώρα με το αυτοκίνητο και τα μεγάφωνα) με το κουδούνι στο χέρι είχαν από το πρωΐ διαλαλήσει - όπως έκαναν και όποτε είχε παράσταση καραγκιόζη - ότι "σήμερα το βράδυ, στίς 7, δίπλα στη παράγκα του Κυριάκου θα βγάλει λόγο ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αυγουστής και μία ώρα αργότερα ο Φανούριος Γκίκας! "

(Τό μόνο που δεν έλεγε ήταν η πρόταση που συμπλήρωνε όταν είχε παράσταση καραγκιόζη... "Σήμερα θα έχει ωραία και κωμική παράσταση, ο Καραγκιόζης Δήμαρχος! Στο καφενείο τού Φώτη...").

Πλήθος κόσμου μαζευτήκαμε και χτυπούσαμε παλαμάκια και με την ιαχή "Αυγουστήηηςςς - Αυγουστήηηςςς" υποδεχθήκαμε το Στρατέλι, που ανέβηκε πρώτος να μάς υποσχεθεί τί θα μάς κάνει ο υποψήφιος αλλά και νυν  δήμαρχος Παντελίδας, όταν ξαναεκλεγεί! 

Υποσχέθηκε πολλά αλλά τα βασικά που όλοι έταζαν τότε ήταν "θα σάς κάνουμε δρόμους και μεγάλα χαντάκια στίς πάντες του για να μήν πνιγόσαστε! "

Τότε όλοι οί δρόμοι ήταν μέ κοκκινόχωμα, χωρίς άσφαλτο φυσικά. Έφερναν τά φορτηγά χώμα απο τα νταμάρια, το έστρωναν με μπουλντόζες και τό πατούσε τό βαποράκι (οδοστρωτήρας). Και όταν έβρεχε δυνατά η βροχή παράσερνε τό κοκκινόχωμα και το έριχνε στο νοσοκομείο και από εκεί στη θάλασσα! Και ευτυχώς εκεί ήταν κατηφόρα και τά νερά έφευγαν. Στους ίσιους δρόμους πνιγόμαστε! Γι αυτό όποιος έκανε ή έταζε χαντάκια έβγαινε και Δήμαρχος! 

Τελείωσε τήν ομιλία του ο Αυγουστής μέσα από πολλά χειροκροτήματα και τη  γνωστή ιαχή και αμέσως ανέβηκε στο ξύλινο βάθρο ο Γκίκας, με πολλα χειροκροτήματα και αυτός και τήν ιαχή "Γκίκαααςςς - Γκίκαααςςς" νά δονεί τήν ατμόσφαιρα!

"Εγώ δεν θα σας τάξω ψέματα! Που σάς τάζουν οι υποψήφιοι του Παντελίδα με αποτέλεσμα με κάθε δυνατή βροχή να πνίγεστε! Πόσες φορές δεν τό ακούσατε για χαντάκια; Εγώ όπως ξέρετε, έχω μια βάρκα και θα σάς τήν χαρίσω για να περνάτε απέναντι! "

Αυτό μου έμεινε από τήν σύντομη ομιλία του Γκίκα, που τελείωσε και αυτή με πολλές επευφημίες και χειροκροτήματα!... 

Αποτέλεσμα; Να κερδίσει ο υποψήφιος τής δημοκρατικής παράταξης ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΧΕΛΙΟΣ και να σπάσει το σερί τών 13 χρόνων συνεχούς θητείας του Παντελή Παντελίδα!

Και πράγματι έκανε δρόμους και χαντάκια ο νικητής Δήμαρχος Σωκράτης Χέλιος! 

Τότε έγινε και ο δρόμος που ενώνει τό Λατόμι με τόν Κοφινά αφού μέχρι τότε δεν υπήρχε δρόμος και τόν διάβαιναν μόνο με μουλάρια! Εξ' ού και η ονομασία του δρόμου σε οδός Σωκράτη Χέλιου που ενώνει τίς δύο περιοχές».

 

Σχετικά Άρθρα