Του χρόνου η εορτή του Αγίου Ισιδώρου στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Λέτσαινας

Εκτιμά η Προσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων- Βίντεο από το έργο αναδόμησης του Ναού
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 05/08/2020 - 15:02

Του χρόνου τον Μάιο η εορτή του Αγίου Ισιδώρου  θα μπορέσει να γίνει  στο ναό  της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην  περιοχή της Λέτσαινας στην πόλη της Χίου.

Αυτό εκτιμά η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, η οποία σε συνέντευξή της στο Ράδιο "Α" ανέφερε ότι προχωρά η αναδόμηση του ναού για την οποία στην ιστοσελίδα της Εφορείας ανέβηκε  ένα βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες, το οποίο και παρουσιάζουμε.

Μετά το τέλος των εργασιών στο ναό, θα συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο, είπε η κα Βάσση.

Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. μ.Χ., επί προγενέστερου ρωμαϊκού κτίσματος.

Σύμφωνα με ανασκαφές της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχουν διαπιστωθεί 5 επάλληλες οικοδομικές φάσεις στο χρόνο της: στην α΄ φάση ο ναός κατασκευάστηκε ως τρίκλιτη βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, ενώ στην β΄ φάση ήταν επίσης τρίκλιτη βασιλική, μα ημικυκλική κόγχη.

Το εσωτερικό του ναού  καταλαμβάνεται από ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ.

Το έργο με τίτλο «Αναδόμηση ναού Αγίου Ισιδώρου και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής»  έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με προϋπολογισμό 1.000. 000,00 € και προβλεπόμενη λήξη τον Δεκέμβριο του 2021.

 

i_anadomisi_toy_naoy_toy_ag_isidoroy

Σχετικά Άρθρα