
Ένας μικρός… θησαυρός του παρελθόντος της Χίου κρύβεται στα υπόγεια του Γαλλικού Κολεγίου όπου αποκαλύφθηκαν μοναδικά ψηφιδωτά ρωμαϊκής περιόδου.
Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση, το 2010 οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο αποκάλυψαν τα πανέμορφα ψηφιδωτά του 4ου περίπου αιώνα μ.Χ. που με την φροντίδα συντηρητών και υπαλλήλων αποκαταστάθηκαν και περιμένουν τους πολίτες να τα θαυμάσουν.
«Χρειάστηκε πολλή δουλειά από συντηρητές και υπάλληλους της yπηρεσίας μας για να φτάσουν τα ψηφιδωτά στην σημερινή τους κατάσταση, καθώς ήταν σκεπασμένα με οικοδομικά υλικά και χώματα λόγω των εργασιών που γίνονταν στο κτήριο» ανέφερε η κ. Βάσση.
Η ίδια μας ξενάγησε στο χώρο παρουσιάζοντας τα ψηφιδωτά και την τεχνοτροπία τους αλλά και τα ιστορικά στοιχεία που βγαίνουν μέσα από αυτή, ενώ κατέθεσε και τον σχεδιασμό της για την επόμενη hμέρα.
«Είμαστε προβληματισμένοι σχετικά με τον τρόπο που θα μπορεί το κοινό να δει τα ψηφιδωτά αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει», τόνισε η κ. Βάσση προσθέτοντας ότι μια σκέψη είναι να εκτεθούν δίπλα στους τάφους που έχουν αποκαλυφθεί στον αύλειο χώρο του κολεγίου.
«Οι τάφοι, τα ψηφιδωτά, ο Άγιος Ιωσήφ και το ίδιο το Γαλλικό Κολέγιο μπορούν να αποτελέσουν μια ενιαία περιήγηση για το κοινό αν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι ένα χώρος που διαχρονικά έχει πολλά να πει για την ιστορίας μας.
Να υπενθυμίσουμε ότι στο χώρο αυτό φιλοξενούνται τα τελευταία χρόνια υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.












































