Xριστούγεννα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV με τον Λέοντα Αλλάτιο

Δευ, 25/12/2023 - 07:49

Με συντροφιά τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και τους 40 χορωδούς του «Λέοντα Αλλάτιοθ» θα περάσει το βράδυ των Χριστουγέννων, στις 8 μ.μ. και τα μεσάνυχτα στην Αλήθεια TV.

H εκπομπή « Επικαιρότητα με άλλο μάτι» φιλοξενείται στο ζεστό, φιλικό χώρο, όπου πραγματοποιούνται οι πρόβες της 20χρονης πλέον χορωδίας του «Λέοντα Αλλάτιου» στην Ευρετή.

Με τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και την μαέστρο, η Ευγενία Κώττη ανατρέχει στην εποχή, 20 χρόνια πριν, που  έγινε η επανίδρυση της, όπως και η στροφή της σε άλλα είδη μουσικής.

20 χρόνια επιτυχημένες συναυλίες, εκδηλώσεις, που από ό,τι μας είπαν, τους πρόσφεραν περισσότερα αυτά που έδωσαν με τις ερμηνείες έργων μεγάλων ελλήνων συνθετών. Παράλληλα με την συνεπή καλλιτεχνική χορωδιακή παρουσία τους, και το κοινωνικό τους έργο, ειδικά τις γιορτές. Εκτός από τη συλλογή και διανομή  τροφίμων για την στήριξη συμπολιτών μας, κάθε χρόνο συνηθίζουν να ψάλλουν τα κάλαντα σε απομακρυσμένα χωριά της Αμανής, εκείνα με τους λιγοστούς, ξεχασμένους κατοίκους τους. Οι ιστορίες που μας αφηγήθηκαν άκρως συγκινητικές…

Σε μία τους επίσκεψη τα προηγούμενα χρόνια, στον Εγρηγόρο όπου ζούσαν 3 κάτοικοι, μία πόρτα άνοιξε μια γυναίκα που ενώ δεν ζούσε μόνη, αποζητούσε απεγνωσμένα στην σιγαλιά του μοναχικού χωριού, «μια μιλιά» καθώς ο άντρας της που έμενε μαζί της δεν μπορούσε πιά να της την προσφέρει… Συγκινημένη, όταν της είπαν τα κάλαντα, τους ευχαρίστησε για το δώρο που της έκαναν και ήταν… "Μια μιλιά".

Σε μια άλλη επίσκεψη σε ένα ακόμη από τα μοναχικά χωριά της Αμανής, που τούτες τις ημέρες αποζητούν περισσότερο την ανθρώπινη συντροφιά, αλησμόνητη έμεινε στα μέλη της χορωδίας του «Λέοντα Αλλάτιου» η συνάντηση με μια γυναίκα, μόνιμη κάτοικο, που όπως φαινόταν από το ντύσιμο της είχε μόλις επιστρέψει από αγροτικές εργασίες. Μόλις άκουσε τα μέλη της Χορωδίας να της ψάλλουν τα κάλαντα, όπως συνηθιζόταν θέλησε να τους προσφέρει κάτι για την ανεκτίμητη, ανέλπιστη χαρά που της έδωσαν… Κρατώντας στο χέρι της, ένα χαρτονόμισμα, τους ακολούθησε για να τους το δώσει. Όπως στα παιδιά…

Αυτές και άλλες πολλές αναμνήσεις από τέτοιες γιορτινές μέρες στα χωριά της Αμανής όπου πρόσφεραν χαρά στους μονίμους κατοίκους τους, μοιράζονται μαζί μας. Ακολούθησε ένα τραγούδι που ερμήνευσαν την ώρα της πρόβας, με την μαέστρο τους. Ενώ, σχεδόν όλοι οι χορωδοί έδωσαν τις ευχές τους, μαζί με το τι σημαίνει για αυτούς η συμμετοχή στην χορωδία  που την νιώθουν «σαν οικογένεια», μια μεγάλη παρέα και περιμένουν κάθε εβδομάδα την ώρα που γίνονται οι πρόβες.

Για να ξεχάσουν τις βιοτικές μέριμνες, την ώρα που συμμετέχουν στην πρόβα, παύουν να είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νοικοκυρές… «Είναι η ψυχοθεραπεία μας» είπαν χαρακτηριστικά. Καθώς ακολουθούν τις οδηγίες της μαέστρου τους και ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Γεμάτη ευχές, νοσταλγικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις αλλά και μέσα στην τρέχουσα συχνά «βαριά» επικαιρότητα, η χριστουγεννιάτικη εκπομπή της ΑΛΗΘΕΙΑΣ .

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα