Χίος, Σάββατο 11 Ιουλίου

''Yγεία και Πολιτισμός''. Ημερίδα από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον Σύλλογο ΠανΦως Χίου

Θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας μαζί με ευχάριστα μουσικά και θεατρικά δρώμενα ...σαν μελτέμια φωτός στο Ιδρυμα Τσάκου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 15/06/2019 - 06:45

 Μια ημερίδα με πολύ φαντασία και αμεσότητα, πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο που αγγίζει πτυχές της καθημερινής μας ζωής, ενισχυμένη με διαδραστικά σημεία μουσικής και θεάτρου, με θέμα ''Υγεία και Πολιτισμός'', πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, από τις 6.00 μ.μ. και μετά, στο Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' στην ευρύχωρη, καλαίσθητη και φιλόξενη αυλή του. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο Σύλλογος ΠανΦως Χίου.

Στο ξεκίνημα της ημερίδας, όπου παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, απηύθυναν χαιρετισμό εισάγοντας το κοινό (που γέμισε την αυλή) στα θέματα, ο Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ι. Μαρωνίτης και ο Πρόεδρος του ΠανΦως Δ. Κλούβας.

Πραγματοποιήθηκαν 10 εισηγήσεις από καταξιωμένους (Χιώτες και εξ' Αθηνών) προσκεκκλημένους Επιστήμονες, σε πολύ ευχάριστο και ξεκούραστο κλίμα. Η ημερίδα πραγματεύθηκε θέματα όπως ''Φύσις, Νόσων Ιατρός'', ''Η επίδραση του υδατικού εκχυλίσματος του δυόσμου σε κύτταρα διαβητικών που έχουν μολυνθεί με τον ιό coxsackie τύπου Β'', ''Οι ευεργετικές ιδιότητες της θεραπευτικής κάνναβης'', ''Ο ρόλος της Προγεννητικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και εξέλιξη υγιών παιδιών, νέες τεχνικές Ψυχοεκπαίδευσης'', θέματα Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης, θέματα σχέσεων, μουσικοθεραπείας και δραματοθεραπείας(θεραπεία με την αφύπνιση και ενεργοποίηση της προσωπικότητας μέσα από τη συμμετοχή σε ομαδικά, διαδραστικά θεατρικά σκετσάκια που αναπτύσσονται) και πολλά άλλα (ποδολογία, αρωματοθεραπεία κ.ο.κ.).

Η Αφροδίτη Γιαννιτσάκη Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός και Ολιστική Θεραπεύτρια, έδωσε έμφαση στη φροντίδα που θα πρέπει να δίνεται τόσο στην υγιή σωματική ανάπτυξη του παιδιού, όσο και στην καλή ανάπτυξη της διανοητικής και ψυχικής λειτουργίας του, ακόμη και πριν τη γέννησή του (αυτό το είπε και ο Σωκράτης, αλλά και ο Πατέρας Πα'ί'σιος κάποτε που ρωτήθηκε σχετικά )πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα που είναι έγκυος πρέπει να φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο την σωματική και ψυχική υγεία της με ισορροπημένο και ευχάριστο τρόπο ζωής.

Ο Δημήτρης Κλούβας Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και προσωπικής ανάπτυξης, Σύμβουλος σχέσεων, Life Coach, Μουσικοθεραπευτής, Δραματοθεραπευτής, Συγγραφέας και Ολιστικός Θεραπευτής, τόνισε πόσο ωφέλιμο και σημαντικό είναι για τον καθένα μας, μέσα στην κάθε μέρα του, να εξασφαλίζει λίγο χρόνο για τον εαυτό του (έστω 10 λεπτά) για να κλείσει τα μάτια του, να χαλαρώσει, να σκεφτεί ή να μη σκεφτεί, να αναπνεύσει με ευχαρίστηση, να σκύψει μέσα του και να αντιληφθεί γύρω του...ακόμα και να προσευχηθεί.

 Ανάμεσα στις εισηγήσεις, σαν δροσερό μελτεμάκι, ένα Μουσικό Αφιέρωμα από την αρχιμουσικό Αγγέλλα Τσιμπιρλού και δύο υπέροχες μικρές πιανίστριες από τη Χορωδία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, στόλισε την εκδήλωση...και τέλος, την εποικοδομητική και όμορφη βραδιά ολοκλήρωσε η Δραματοποίηση του αποσπάσματος ''Δάκρυ ψυχής'', από το βιβλίο του Δημήτρη Κλούβα ''Σύνδεση Ψυχών''(εκδόσεις Παν Φως), από τη Θεατρική Ομάδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18, με τη Μαριέττα Παππά τόσο πραγματική και τόσο αέρινη πάνω στη σκηνή, σ' ένα μονόλογο τόσο...μα τόσο πολύ δραστικό...να κοιτά όλους και τον καθένα απ' το κοινό χωριστά...βαθιά μεσ' τα μάτια...

Ακολούθησε μια πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική λαχειοφόρος κλήρωση και μοιράστηκαν δώρα, βιβλία, θεραπευτικά βότανα, φυσικά καλλυντικά, προ'ι'όντα θεραπευτικής κάναβης από το κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα στη Χίο και δωρεάν συνεδρίες σε Ειδικούς Θεραπευτές.

 Το εργασίες της Ημερίδας ''Υγεία και Πολιτισμός'', ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 με μια αποχαιρετιστήρια συνάντηση με ανοιχτή πρόσκληση, στις 11.00 π.μ. στον όροφο της ''Πυξίδας'' στο Book-Cafe.

Δημήτρης Ζαφείρης

              

               

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.