Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Δημιούργησαν πιθήκους με ανάπτυξη του εγκεφάλου παρόμοια με την ανθρώπινη

Τετ, 03/04/2019 - 20:47

Μια ομάδα πιθήκων ανέπτυξε "παρόμοια με ανθρώπινη" ανάπτυξη του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων ταχύτερων αντιδράσεων και καλύτερων αναμνήσεων, αφότου μια κοινή σινο-αμερικανική ομάδα ερευνητών τοποθέτησε ένα ανθρώπινο γονίδιο στο γενετικό τους υλικό. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Κunming στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησαν τα γονίδια 11 πιθήκων (οχτώ πρώτης και τρία δεύτερης γενιάς) με την προσθήκη αντιγράφων του ανθρώπινου γονιδίου MCPH1.

Η μικροκεφαλίνη (MCPH1) αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μας και, ειδικά, στο μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο μπορούν να οδηγήσουν στην αναπτυξιακής διαταραχή της μικροκεφαλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μικροσκοπικό εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου και δειγματοληψίας ιστών για την παρακολούθηση της εξέλιξης των εγκέφαλων των διαγονιδιακών πιθήκων.

Τα ευρήματά τους έδειξαν αλλοιωμένο πρότυπο κυτταρικής διαφοροποίησης από νευρικά βλαστοκύτταρα σε νευρώνες και γλοιακά κύτταρα (και τα δύο κρίσιμα συστατικά του κεντρικού νευρικού συστήματος) - πιο στενά συνδεδεμένα με ανθρώπους σε αντίθεση με τους πιθήκους.

Οι εγκέφαλοι των πιθήκων εξελίχθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό από τον κανονικό σε πίθηκο, σε παρόμοιο πρότυπο με την αναπτυξιακή καθυστέρηση στον άνθρωπο (γνωστό ως νεοτένιο). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει και να τελειοποιήσει τα νευρωνικά δίκτυά του, περισσότερο από ό, τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζουμε μια παρατεταμένη παιδική ηλικία σε σχέση με τους πρωταρχικούς μας «εξαδέλφους».

Οι ενισχυμένοι με ανθρώπινο γονίδιο πίθηκοι παρουσίασαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης σε σύγκριση με τους άγριους πιθήκους rhesus στην ομάδα ελέγχου. Παρότι μόνο το πρώτο βήμα, σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας διαγονιδιακής νευροαναπτυξης, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για σημαντική έρευνα σε νευροεκφυλιστικές και κοινωνικές διαταραχές συμπεριφοράς στους ανθρώπους. Οπότε δε μιλάμε για ένα δυστοπικό σκηνικό από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας Ο Πλανήτης των Πιθήκων, αλλά για μια σωτήρια επιστημονική εξέλιξη.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΕΣΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Πέμ, 30/04/2020 - 15:35

Όσοι θεώρησαν υπερβολικό τον τίτλο μας ας διαβάσουν την παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου Οινουσσών.

Ο Δήμος μας, σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προχωρά σε ένα ακόμα βήμα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και ειδοποίηση των δημοτών σε κάθε περίσταση που κρίνεται αναγκαία.

Από σήμερα διατίθεται εντελώς δωρεάν προς όλους η εφαρμογή Gi-Polis, (από το App Store για iOS ή το Google Play για Android) για όλα τα έξυπνα κινητά και tablets, μέσω της οποίας οι δημότες μας μπορούν να λαμβάνουν άμεσα μηνύματα, ενημερώσεις και έκτακτες ειδοποιήσεις (push notifications) από τις υπηρεσίες του Δήμου, για κάθε θέμα και κυρίως για άμεσες ανάγκες ειδοποίησης ή ενημέρωσης.

Τα βήματα που μπορεί ο κάθε πολίτης να ακολουθήσει για να μπορεί να λαμβάνει τα μηνύματα και τις άμεσες ειδοποιήσεις είναι φαίνονται στο στην επόμενη σελίδα.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Videos, με τα βήματα για την εγκατάσταση της εφαρμογής. Σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα η εφαρμογή θα έχει εγκατασταθεί.

Android:                                                             

https://www.youtube.com/watch?v=5ZcuYdHKZ4s

iOS:

https://www.youtube.com/watch?v=nS_wNQhTSzo