Χίος, Τρίτη 16 Ιουλίου

Δημιούργησαν πιθήκους με ανάπτυξη του εγκεφάλου παρόμοια με την ανθρώπινη

Τετ, 03/04/2019 - 20:47

Μια ομάδα πιθήκων ανέπτυξε "παρόμοια με ανθρώπινη" ανάπτυξη του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων ταχύτερων αντιδράσεων και καλύτερων αναμνήσεων, αφότου μια κοινή σινο-αμερικανική ομάδα ερευνητών τοποθέτησε ένα ανθρώπινο γονίδιο στο γενετικό τους υλικό. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Κunming στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησαν τα γονίδια 11 πιθήκων (οχτώ πρώτης και τρία δεύτερης γενιάς) με την προσθήκη αντιγράφων του ανθρώπινου γονιδίου MCPH1.

Η μικροκεφαλίνη (MCPH1) αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μας και, ειδικά, στο μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο μπορούν να οδηγήσουν στην αναπτυξιακής διαταραχή της μικροκεφαλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μικροσκοπικό εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου και δειγματοληψίας ιστών για την παρακολούθηση της εξέλιξης των εγκέφαλων των διαγονιδιακών πιθήκων.

Τα ευρήματά τους έδειξαν αλλοιωμένο πρότυπο κυτταρικής διαφοροποίησης από νευρικά βλαστοκύτταρα σε νευρώνες και γλοιακά κύτταρα (και τα δύο κρίσιμα συστατικά του κεντρικού νευρικού συστήματος) - πιο στενά συνδεδεμένα με ανθρώπους σε αντίθεση με τους πιθήκους.

Οι εγκέφαλοι των πιθήκων εξελίχθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό από τον κανονικό σε πίθηκο, σε παρόμοιο πρότυπο με την αναπτυξιακή καθυστέρηση στον άνθρωπο (γνωστό ως νεοτένιο). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει και να τελειοποιήσει τα νευρωνικά δίκτυά του, περισσότερο από ό, τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζουμε μια παρατεταμένη παιδική ηλικία σε σχέση με τους πρωταρχικούς μας «εξαδέλφους».

Οι ενισχυμένοι με ανθρώπινο γονίδιο πίθηκοι παρουσίασαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης σε σύγκριση με τους άγριους πιθήκους rhesus στην ομάδα ελέγχου. Παρότι μόνο το πρώτο βήμα, σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας διαγονιδιακής νευροαναπτυξης, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για σημαντική έρευνα σε νευροεκφυλιστικές και κοινωνικές διαταραχές συμπεριφοράς στους ανθρώπους. Οπότε δε μιλάμε για ένα δυστοπικό σκηνικό από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας Ο Πλανήτης των Πιθήκων, αλλά για μια σωτήρια επιστημονική εξέλιξη.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 13/07/2019 - 20:36

Το Google Translate είναι μία εφαρμογή που μας επιτρέπει να εξερευνούμε άγνωστες περιοχές αφού μας επιτρέπει να επικοινωνούμε σε διαφορετικές γλώσσες και να πραγματοποιούμε επαφές που θα ήταν αδύνατο να γίνουν με άλλο τρόπο.

 

Μια από τις ξεχωριστές λειτουργίες της εφαρμογής Google Translate για κινητά τηλέφωνα, είναι η άμεση μετάφραση μέσω κάμερας, που σας επιτρέπει να «διαβάζετε» τον κόσμο στη δική σας γλώσσα, εστιάζοντας απλά τον φακό της κάμερας στο ξενόγλωσσο κείμενο. Πρόκειται για έναν «διαισθητικό» τρόπο να κατανοείτε το πού βρίσκεστε και σας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, δεδομένου ότι λειτουργεί ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι σε Wi-Fi ή όταν χρησιμοποιείτε Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. 

 

Πλέον, η εταιρεία εγκαινιάζει μια σειρά νέων αναβαθμίσεων για την υπηρεσία. Καταρχήν αυξάνονται οι υποστηριζόμενες γλώσσες από τις 88 σε πάνω από 100 καθώς έχουν προστεθεί γλώσσες όπως η Αραβική, τα Hindi, η Ταϊλανδική και η Βιετναμική. Επιπλέον, ενώ προηγουμένως μπορούσαμε να έχουμε μετάφραση μόνο από Αγγλικά σε άλλες γλώσσες και αντίστροφα, τώρα μπορείτε να μεταφράζετε από όλες τις 100+ γλώσσες που υποστηρίζει το Google Translate. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να μεταφράζετε από Αραβικά σε Γαλλικά ή από Γιαπωνέζικα σε Κινέζικα και ούτω καθεξής.

Δεύτερη σημαντική αναβάθμιση είναι η αυτόματη ανίχνευση της γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα, όταν ταξιδεύουμε σε περιοχές που χρησιμοποιούνται πολλές γλώσσες, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος τη γλώσσα του κειμένου που θέλει να μεταφράσει. Στη νέα εκδοχή της εφαρμογής μπορείτε να επιλέξετε απλά το «Detect language» για να εντοπιστεί η συγκεκριμένη γλώσσα και, στη συνέχεια, η εφαρμογή Translate να κάνει αυτόματα τη μετάφραση. 

 

Για πρώτη φορά, στις άμεσες μεταφράσεις μέσω κάμερας ενσωματώνεται η τεχνολογία Neural Machine Translation (NMT). Η NMT παράγει πιο ακριβείς και πιο φυσικές μεταφράσεις, περιορίζοντας τα μεταφραστικά λάθη σε ορισμένους συνδυασμούς γλωσσών, έως και πάνω από 55%-85%. Επιπλέον, μπορείτε να κατεβάσετε τις περισσότερες γλώσσες στη συσκευή σας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία αυτή, ακόμη και χωρίς να είναι συνδεδεμένη η συσκευή σας με το Internet. Παράλληλα, όταν είναι συνδεδεμένη η συσκευή σας, η συγκεκριμένη υπηρεσία χρησιμοποιεί τη σύνδεση για να πραγματοποιεί υψηλότερης ποιότητας μεταφράσεις. Η εφαρμογή της NMT στην τεχνολογία της μετάφρασης είναι, και αυτή που καθιστά δυνατή την υπηρεσία, την οποία εγκαινιάσαμε πρόσφατα.

 

Τέλος, η υπηρεσία αποκτά νέα εμφάνιση και είναι πιο αποτελεσματική στη χρήση της. Πλέον, περιορίστηκε το τρεμοπαίξιμο, κάνοντας έτσι το κείμενο πιο σταθερό και πιο κατανοητό. Σ’ αυτή τη νέα εμφάνιση και οι τρεις λειτουργίες της κάμερας που αφορούν στη μετάφραση είναι τοποθετημένες με βολικό τρόπο στο κάτω μέρος της εφαρμογής: το instant, το scan, που σκανάρει μια εικόνα, την παγώνει και δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει με το δάχτυλό του το κείμενο που θέλει να μεταφράσει, καθώς και το import, που επιτρέπει στους χρήστες να εισαγάγουν φωτογραφίες από την κάμερα του κινητού, ώστε να μεταφραστεί το κείμενο που περιέχουν.