Χίος, Παρασκευή 19 Απριλίου

Δημιούργησαν πιθήκους με ανάπτυξη του εγκεφάλου παρόμοια με την ανθρώπινη

Τετ, 03/04/2019 - 20:47

Μια ομάδα πιθήκων ανέπτυξε "παρόμοια με ανθρώπινη" ανάπτυξη του εγκεφάλου, περιλαμβανομένων ταχύτερων αντιδράσεων και καλύτερων αναμνήσεων, αφότου μια κοινή σινο-αμερικανική ομάδα ερευνητών τοποθέτησε ένα ανθρώπινο γονίδιο στο γενετικό τους υλικό. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Κunming στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες τροποποίησαν τα γονίδια 11 πιθήκων (οχτώ πρώτης και τρία δεύτερης γενιάς) με την προσθήκη αντιγράφων του ανθρώπινου γονιδίου MCPH1.

Η μικροκεφαλίνη (MCPH1) αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μας και, ειδικά, στο μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο μπορούν να οδηγήσουν στην αναπτυξιακής διαταραχή της μικροκεφαλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μικροσκοπικό εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου και δειγματοληψίας ιστών για την παρακολούθηση της εξέλιξης των εγκέφαλων των διαγονιδιακών πιθήκων.

Τα ευρήματά τους έδειξαν αλλοιωμένο πρότυπο κυτταρικής διαφοροποίησης από νευρικά βλαστοκύτταρα σε νευρώνες και γλοιακά κύτταρα (και τα δύο κρίσιμα συστατικά του κεντρικού νευρικού συστήματος) - πιο στενά συνδεδεμένα με ανθρώπους σε αντίθεση με τους πιθήκους.

Οι εγκέφαλοι των πιθήκων εξελίχθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό από τον κανονικό σε πίθηκο, σε παρόμοιο πρότυπο με την αναπτυξιακή καθυστέρηση στον άνθρωπο (γνωστό ως νεοτένιο). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει και να τελειοποιήσει τα νευρωνικά δίκτυά του, περισσότερο από ό, τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζουμε μια παρατεταμένη παιδική ηλικία σε σχέση με τους πρωταρχικούς μας «εξαδέλφους».

Οι ενισχυμένοι με ανθρώπινο γονίδιο πίθηκοι παρουσίασαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης σε σύγκριση με τους άγριους πιθήκους rhesus στην ομάδα ελέγχου. Παρότι μόνο το πρώτο βήμα, σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας διαγονιδιακής νευροαναπτυξης, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για σημαντική έρευνα σε νευροεκφυλιστικές και κοινωνικές διαταραχές συμπεριφοράς στους ανθρώπους. Οπότε δε μιλάμε για ένα δυστοπικό σκηνικό από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας Ο Πλανήτης των Πιθήκων, αλλά για μια σωτήρια επιστημονική εξέλιξη.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 18/04/2019 - 07:58

Η δημοφιλής σειρά βιντεοπαιχνιδιών Assasin’s Creed θα μπορούσε να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου τμήματος της Παναγίας των Παρισίων.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του Καθεδρικού ναού στο Παρίσι, του οποίου το βέλος, η στέγη και ορισμένα ξυλόγλυπτα, καταστράφηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, πιθανώς θα βασιστούν κυρίως στην τρισδιάστατη χαρτογράφηση. Σε αυτόν τον τομέα το ιστορικό παιχνίδι της Ubisoft μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως πολύτιμο.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της σειράς Assasin’s Creed Unity που τοποθετείται χρονικά στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης περιλαμβάνει μία ακριβέστατη αναπαράσταση του ναού, στον οποίο ο παίχτης μπορεί να περιηγηθεί και να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Η υπεύθυνη σχεδιασμού του παιχνιδιού Caroline Miousse πέρασε δύο ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τον εμβληματικό ναό, προκειμένου να μπορέσει να τον αναπαραστήσει εικονικά στο παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη γαλλική πρωτεύουσα η Miousse συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και ιστορικούς προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο ναός θα αποτυπωθεί στο παιχνίδι με τη μεγαλύτερη δυνατή καλλιτεχνική και ιστορική ακρίβεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι ιστορικά ακριβές, καθώς τα κωδωνοστάσια του ναού προστέθηκαν στην πραγματικότητα έπειτα από την εποχή κατά την οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν το εσωτερικό της εκκλησίας προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και δεν ήταν δυνατό να απεικονιστούν στην εικονική εκδοχή του ναού.

Σύμφωνα με το National Geographic, η ομάδα που θα αναλάβει την αποκατάσταση του ναού θα έχει στη διάθεσή του και την μελέτη του ιστορικού τέχνης Άντριου Τάλλον, ο οποίος έχει δημιουργήσει με την τεχνική σάρωσης με λέιζερ ένα αντίγραφο του κτηρίου «σε ακρίβεια 5 χιλιοστών»

Πηγή: http://www.skai.gr

exploring_notre_dame_cathedral_in_assassins_creed_unity.