Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Elevate: Τετράποδο όχημα ικανό να κινείται σε κάθε έδαφος οραματίζεται η Hyundai

Δευ, 07/01/2019 - 20:52

Μία νέα κατηγορία οχημάτων φαίνεται να οραματίζεται η Hyundai με το concept όχημα «Elevate» που θα παρουσιάσει στη CES 2019: Το συγκεκριμένο «UMV» (Ultimate Mobility Vehicle) φέρει τους τροχούς του σε τέσσερα ρομποτικά πόδια, που θα επιτρέπουν στους χρήστες να κινούνται ακόμα και στα πιο ανώμαλα εδάφη- με το όχημα πρακτικά να έχει τη δυνατότητα να «περπατά» και να σκαρφαλώνει, όταν χρειάζεται.

«Το όχημα συνδυάζει τη δύναμη της ρομποτικής και την τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων για να πηγαίνει τους ανθρώπους όπου δεν έχει πάει κανένα όχημα στο παρελθόν. Το τετράποδο “Elevate” της Hyundai θα επαναπροσδιορίσει την αντίληψη της κινητικότητας οχημάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, συμπληρώνοντας πως το concept του οχήματος και ένα πρωτότυπο θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της στις 7 Ιανουαρίου.

Η Hyundai δεν έχει αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και «εξωτικό» αυτό concept, ωστόσο έχει σίγουρα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον εν όψει της CES. Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε προκαλέσει και πάλι αίσθηση πριν λίγες ημέρες, όταν ανακοίνωσε σαρωτές αποτυπωμάτων για χρήση σε αυτοκίνητα, προκειμένου οι οδηγοί να ξεκλειδώνουν και να εκκινούν τα οχήματά τους απλά και μόνο χρησιμοποιώντας τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Πηγή: Nαυτεμπορική

Τρί, 10/12/2019 - 09:53

Κι ένας Χιώτης βρίσκεται ανάμεσα στους διακριθέντες της ελληνικής συμμετοχής στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, με θέμα την ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια -τρία αργυρά, ένα χάλκινο- και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση), ανάμεσα στα οποία το χάλκινο στην απαιτητική κατηγορία Regular, στα δημοτικά με την ομάδα Jobi Team και προπονητή τον Χιώτη στην καταγωγή, εκπαιδευτικό,  Κώστα Τσατσαρώνη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες διακρίσεις είναι οι εξής:

 Στην κατηγορία Open, δύο ασημένια μετάλλια στο δημοτικό με την ομάδα Infinite Code και προπονήτρια την Πωλίνα Πλουμιδάκη από τα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Εκάλης, καθώς και στο Γυμνάσιο με την ομάδα SmartBirds και προπονητή τον Πάνο Βέρρα από την Πάτρα (Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και 2ο Γυμνάσιο Πατρών). Επίσης, στο Λύκειο, η ομάδα Minders με προπονητή τον Τίμο Τρυφωνίδη από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αττικής κατετάγησαν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.

Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση με βάση ένα δοσμένο θέμα, που φέτος ήταν Smart Cities.

Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ WRO Football, η καλαματιανή ομάδα BitBot με μαθητές Λυκείου και προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο, κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, χάνοντας από την ομάδα του Μακάο, κερδίζοντας όμως το ασημένιο μετάλλιο.

Επίσης, 7η στα Λύκεια κατετάγη η ομάδα Teamwork Optimum από το Γενικό Λύκειο Καστριτσίου με προπονητή τον Ανέστη Βοβό.

Στη δημοφιλή αυτή κατηγορία την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια και άλλες τρεις ομάδες: Teamwork Happiness στο Δημοτικό (63η θέση παγκοσμίως), Youngbloods και Teamwork Dream στο Γυμνάσιο (61η και 78η θέση αντίστοιχα).

Τις επιτυχίες ολοκλήρωσε η φοιτητική ομάδα ESDA Lab από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η οπoία κατετάγη 9η στην κατηγορία της.

Πηγή:ΕΡΤ

(φωτογραφία από το SLpress.gr)