«Έρευνα και καινοτομία. Η ελπίδα για το μέλλον»

Ομιλία του Σταύρου Κουμπιά, τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φιλοπρόοδο Ομίλο Βροντάδου.
Πέμ, 24/04/2014 - 19:28

«Έρευνα και καινοτομία. Η ελπίδα για το μέλλον», τιτλοφορείται το θέμα που ανέπτυξε σε ομιλία του στις εγκαταστάσεις του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, χθες, ο Σταύρος Κουμπιάς, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κ. Κουμπιάς αποτύπωσε πολύ εύστοχα την κατάσταση που επικρατεί στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, τα οποία παρά τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση τους από το κράτος, προσπαθούν να μη μειώσουν τα ποσά που διαθέτουν για έρευνα. Έτσι δίνονται ευκαιρίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες να συνεχίζουν τις σπουδές τους, καθώς χωρίς αυτούς δεν υπάρχει έρευνα και κατ’ επέκταση καινοτομία όπως υπογράμμισε ο καθηγητής. Επίσης μίλησε για το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό πόρων που διατίθενται για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρώπη.

Παρ’όλα αυτά το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών φιλοξενεί πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις και πετυχημένα start up όπως, η Advent. Άλλες πετυχημένες καινοτόμες επιχειρηματικές ενέργειες που “γεννήθηκαν” στην Ελλάδα της κρίσης και στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Κουμπιάς, είναι η εφαρμογή Taxibeat στην οποία γράφονται οδηγοί ταξί και χρήστες της υπηρεσίας ταξί και ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση οι χρήστες βλέπουν τη φωτογραφία των πλησιέστερων οδηγών και των οχημάτων τους, καθώς και την αξιολόγηση που πήραν από προηγούμενους χρήστες και διαλέγουν οδηγό, καθώς και τη συσκευή seatrac, που δίνει πρόσβαση από την παραλία στη θάλασσα, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που ήδη μπορούμε να βρούμε σε παραλίες της Πελοποννήσου, στο Ρίο συγκεκριμένα και ελπίζουμε να δούμε σύντομα και στο νησί μας.

Ο κύριος Κουμπιάς αναφέρθηκε και στους παράγοντες που καθιστούν τη Χίο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η καινοτομία από νέους ανθρώπους που διαλέγουν να μη μεταναστεύουν. Οι παράγοντες αυτοί μεταξύ άλλων είναι: η παράδοση που έχει το νησί στις τέχνες, τα γράμματα και τη ναυτιλία, τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργούν εδώ, η γειτνίαση με τη Μικρά Ασία, η ομογένεια και φυσικά η παραγωγή μαστίχας.

Σχετικά Άρθρα