Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

«Έξυπνη» σύριγγα «ξέρει» πού να τρυπήσει

Τρί, 26/02/2019 - 18:41

Οι σύριγγες χρησιμοποιούνται στην ιατρική εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, η χρήση τους παραμένει θέμα εμπειρίας κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις όπου απαιτείται μεγάλη ακρίβεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές του Brigham and Women's Hospital ανέπτυξαν μια εξαιρετικά ευαίσθητη «έξυπνη» σύριγγα για στόχευση ιστών (i2T2), που αντιλαμβάνεται αλλαγές στην αντίσταση, προκειμένου να χορηγεί σωστά και με ασφάλεια τις φαρμακευτικές ουσίες.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering. «Η στόχευση συγκεκριμένων ιστών μέσω συμβατικής βελόνας μπορεί να είναι δύσκολη και συχνά απαιτεί καλά εκπαιδευμένο άτομο» λέει ο Τζεφ Καρπ, καθηγητής Ιατρικής στο Brigham. «Τον τελευταίο αιώνα έχει υπάρξει ελάχιστη καινοτομία στην ίδια τη βελόνα, κι αυτό το είδαμε ως ευκαιρία για να αναπτύξουμε καλύτερα πιο ακριβή μέσα. Επιδιώξαμε να επιτύχουμε βελτιωμένη στόχευση ιστού, κρατώντας παράλληλα το σχέδιο όσο πιο απλό γινόταν, για ευκολία χρήσης» εξηγεί.

Η συσκευή i2T2 δημιουργήθηκε μέσω του συνδυασμού μιας κανονικής υποδερμικής βελόνας και τμημάτων από σύριγγες που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Οι ιστοί του σώματος έχουν διαφορετικές πυκνότητες και η «έξυπνη» σύριγγα αξιοποιεί τις διαφορές στην πίεση για να επιτρέπει κίνηση της βελόνας σε ιστό-στόχο. Το feedbacl είναι άμεσο, επιτρέποντας την καλύτερη στόχευση και ελάχιστη πιθανότητα λάθους.

Το i2T2 δοκιμάστηκε σε ιστούς από τρία μοντέλα ζώων, σε «δύσκολες» περιοχές, και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, χωρίς μάλιστα να απαιτείται ιδιαίτερη εκπαίδευση.

«Αυτή η έξυπνη σύριγγα είναι μια απλή λύση που θα μπορούσε να προωθηθεί γρήγορα σε ασθενείς, για να βοηθήσει στην αύξηση της ακρίβειας και στη μείωση των τραυματισμών από αστοχίες. Μεταμορφώσαμε εντελώς τις βελόνες με μια μικρή τροποποίηση που επιτυγχάνει καλύτερη στόχευση ιστού» είπε ο πρώτος συντάκτης της έρευνας, Γκίρις Γκίτνις. «Είναι μια τεχνολογία πλατφόρμα, οπότε οι χρήσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ διευρυμένες» τόνισε.

Πηγή:  Ναυτεμπορική

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΕΣΩΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Πέμ, 30/04/2020 - 15:35

Όσοι θεώρησαν υπερβολικό τον τίτλο μας ας διαβάσουν την παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου Οινουσσών.

Ο Δήμος μας, σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προχωρά σε ένα ακόμα βήμα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και ειδοποίηση των δημοτών σε κάθε περίσταση που κρίνεται αναγκαία.

Από σήμερα διατίθεται εντελώς δωρεάν προς όλους η εφαρμογή Gi-Polis, (από το App Store για iOS ή το Google Play για Android) για όλα τα έξυπνα κινητά και tablets, μέσω της οποίας οι δημότες μας μπορούν να λαμβάνουν άμεσα μηνύματα, ενημερώσεις και έκτακτες ειδοποιήσεις (push notifications) από τις υπηρεσίες του Δήμου, για κάθε θέμα και κυρίως για άμεσες ανάγκες ειδοποίησης ή ενημέρωσης.

Τα βήματα που μπορεί ο κάθε πολίτης να ακολουθήσει για να μπορεί να λαμβάνει τα μηνύματα και τις άμεσες ειδοποιήσεις είναι φαίνονται στο στην επόμενη σελίδα.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Videos, με τα βήματα για την εγκατάσταση της εφαρμογής. Σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα η εφαρμογή θα έχει εγκατασταθεί.

Android:                                                             

https://www.youtube.com/watch?v=5ZcuYdHKZ4s

iOS:

https://www.youtube.com/watch?v=nS_wNQhTSzo