Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Η Apple εισάγει το iPadOS με νέο περιβάλλον εργασίας για τις ταμπλέτες iPad

Πέμ, 06/06/2019 - 07:25

Η Apple στο πλαίσιο του WWDC προχώρησε στην παρουσίαση του νέου της λειτουργικού συστήματος iPadOS που προορίζεται για χρήση με τις ταμπλέτες iPad της εταιρείας. 

Το iPadOS βασίζεται στο ίδιο προγραμματιστικό υπόβαθρο με το iOS 13 προσφέροντας ωστόσο νέες δυνατότητες και διαισθητικά χαρακτηριστικά, ειδικά σχεδιασμένα για την οθόνη και την ευελιξία ενός iPad. Στόχος του νέου λειτουργικού συστήματος της Apple είναι να φέρει την εμπειρία χρήσης iPad εγγύτερα στην παραδοσιακή εμπειρία χρήσης ενός desktop υπολογιστή. 

Προσφέρει στο χρήστη νέους τρόπους για να δουλεύει με εφαρμογές σε πολλά παράθυρα, να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες με μια ματιά, μέσω της επανασχεδιασμένης Αρχικής Οθόνης, καθώς και πιο φυσικούς τρόπους χρήσης του Apple Pencil. Το iPadOS επωφελείται ταυτόχρονα και από τις ενημερώσεις του iOS 13, καθιστώντας το iPad ιδανική συσκευή, τόσο για τον μέσο καταναλωτή, όσο και για τον δημιουργικό επαγγελματία.

Η εφαρμογή Files κατέχει κεντρικό ρόλο για την γρήγορη πρόσβαση και διαχείριση των αρχείων, ενώ παρέχεται βελτιωμένος διαμοιρασμός αρχείων μέσω του iCloud Drive. Έτσι, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν κοινόχρηστο φάκελο, θα το δει στο iCloud Drive και θα έχει πάντα τη δυνατότητα πρόσβασης στην πιο πρόσφατη έκδοση. Έχει ενσωματωθεί βελτιωμένο text editing ενώ στην desktop προβολή του Safari περιλαμβάνονται 30 νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Παράλληλα, το iPadOS υποστηρίζει εξωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέουν USB drives, κάρτες SD ή να συνδέονται σε έναν SMB file server, όλα μέσω της εφαρμογής Files. Το νέο Column View με υψηλής ανάλυσης προεπισκοπήσεις βοηθά τους χρήστες να πλοηγούνται με άνεση, ενώ πρόσθετη βοήθεια προσφέρει η λειτουργία Quick Actions που επιτρέπει την ταχύτερη διαχείριση και επεξεργασία αρχείων.

Με το νέο λειτουργικό οι χρήστες iPad πλέον μπορούν να εργάζονται σε πολλαπλά αρχεία και φακέλους, συγχρόνως, μέσω της λειτουργίας Split View ή μπορούν να έχουν γρήγορη προβολή και εναλλαγή μεταξύ πολλαπλών εφαρμογών χρησιμοποιώντας την λειτουργία Slide Over. 

Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να συντάξουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν βλέπουν ένα άλλο μήνυμα, το ένα δίπλα στο άλλο ή να έχουν πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές όπως μηνύματα ή ημερολόγιο με ένα απλό κλικ. Το App Exposé παρέχει μια γρήγορη προβολή μόνο για τα ανοιχτά παράθυρα για οποιαδήποτε εφαρμογή μέσω ενός απλού tap στην οθόνη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τετ, 04/12/2019 - 21:48

Είναι αρκετά εκνευριστικό όταν ξεμένουμε από μπαταρία στο κινητό μας. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να φορτίσουμε το κινητό μας έξω με ένα τυχαίο καλώδιο που βρήκαμε σε ένα αεροδρόμιο ή μια οποιαδήποτε θύρα USB μέσα σε ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά πριν το κάνουμε. 

Καθώς πλησιάζει η πολυάσχολη περίοδος των διακοπών, το Γραφείο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την απάτη με την φόρτιση μέσω καλωδίου USB.

Ειδικότερα, τον βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης ενός τυχαίου φορτιστή εξηγεί ο Luke Sisak, ο οποίος εργάζεται ως αναπληρωτής εισαγγελέας στο Λος Άντζελες, αναφέροντας ότι «μια δωρεάν φόρτιση του κινητού μας θα μπορούσε να καταλήξει στο άδειασμα του τραπεζικού μας λογαριασμού». 

Όπως εξηγεί αυτή η διαδικασία ονομάζεται «juice jacking» και ουσιαστικά αναφέρεται στο γεγονός πως ανυποψίαστοι χρήστες συνδέουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε θύρες ή καλώδια USB, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.  

Με αυτόν τον τρόπο το λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους χάκερ, οι οποίοι εξάγουν τα δεδομένα των χρηστών της εκάστοτε ηλεκτρονικής συσκευής και συνήθως επιλέγουν να τα κλειδώσουν, καθιστώντας τα πρακτικώς άχρηστα. Ωστόσο, πέρα από τα καλώδια, εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση θυρών. Κι αυτό γιατί οι χάκερ μπορούν πολύ εύκολα να προσθέσουν δικό τους κακόβουλο λογισμικό στις θύρες USB.    

Επομένως, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δικό μας φορητό φορτιστή ή καλώδιο USB και κυρίως να αποφεύγουμε τις φορτίσεις σε μέρη, όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια, καθώς εκεί εγκυμονεί ο κίνδυνος για τέτοιου είδους απάτες. 

Πηγή: The New York Times