Χίος, Παρασκευή 22 Μαρτίου

Η Google τίμησε την ηρωίδα Έντιθ Κάβελ

Τρί, 04/12/2018 - 20:29

Με το σημερινό της doodle, η Google τίμησε έναν μοναδικό άνθρωπο που πάνω απ’ όλα έβαζε την ανθρώπινη ζωή.

Πρόκειται για την ηρωίδα Έντιθ Κάβελ η οποία ήταν νοσοκόμα στον Α’ Παγκόσμιο και έσωσε τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών και από τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα χωρίς ποτέ να ξεχωρίσει αν είναι πατριώτες της ή εχθροί της.

Η Έντιθ Λουίζα Κάβελ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1865 στο Σουάντερντον , ένα χωριό κοντά στο Νόριτς της Βρετανίας. Έγινε νοσοκόμα σε ηλικία 30 ετών και αφού πρώτα είχε φροντίσει τον πατέρα της που ήταν βαριά άρρωστος. Εκείνη η αρρώστια ήταν που την έκανε να αφιερωθεί στην φροντίδα των ανθρώπων που πονάνε.

Εργάζεται στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς, του Κινγκς Κρος και του Μάντσεστερ πριν προσκληθεί στις Βρυξέλλες για να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές. Πρωτοπόρος πλέον της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό l'infirmière το 1910.

Το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τη βρίσκει στη Βρετανία αλλά θα φύγει από εκεί αμέσως με προορισμό τις Βρυξέλλες όπου αφιερώνεται με κάθε της δύναμη στη φροντίδα των τραυματιών και των δυο αντιμαχόμενων πλευρών χωρίς ποτέ να δείξει την παραμικρή διάκριση.

Τιμάται για τη διάσωση ζωών στρατιωτών από όλες τις πλευρές χωρίς διακρίσεις και για τη συμβολή της στην απελευθέρωση περίπου 200 συμμάχων στρατιωτών από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενέργεια για την οποία συνελήφθη. Παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου βρέθηκε ένοχη εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, δολοφονήθηκε από ένα γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα στις 12 Οκτωβρίου του 1915. Η εκτέλεσή της προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον τύπο.

Είναι κυρίως γνωστή για τη ρήση της «ο πατριωτισμός δεν είναι αρκετός». Οι ισχυρές αγγλικανικές πεποιθήσεις της, την ώθησαν να προσφέρει βοήθεια σε οποιονδήποτε τη χρειαζόταν, είτε επρόκειτο για αντιπάλους είτε για συμμάχους. Της αποδίδεται επίσης, σύμφωνα με το σχετικό  άρθρο της Wikipedia, η φράση, «Δε μπορώ να σταματήσω όσο υπάρχουν ζωές που μπορούν αν σωθούν». Η μνήμη της τιμάται από την Αγγλικανική Εκκλησία στις 12 Οκτωβρίου, αν και δεν πρόκειται για εορτασμό της σαν αγία, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Η Κάβελ, όντας 49 ετών κατά την εκτέλεσή της, ήταν ήδη πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/03/2019 - 07:04

H Kουνξούν, ένα τριών μηνών κουτάβι έφτασε στην αστυνομική βάση του Κουνμίνγκ, της επαρχίας Γιουνάν στην Νοτιοδυτική Κίνα, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκειμένου να αρχίσει την εκπαίδευση της ως σκύλος της αστυνομίας.

Το παραπάνω δεν θα αποτελούσε βέβαια από μόνο του είδηση αν η Κουνξούν δεν ήταν ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος που δημιουργήθηκε στην χώρα και αποτελεί πιστό αντίγραφο της προκατόχου της Χουανχουάνγμα, ενός λυκόσκυλου ηλικίας 7 ετών.

Κουνξούν και Χουανχουάνγκμα φέρουν σύμφωνα με τους ειδικούς κατά 99% το ίδιο DNA.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Science and Technology Daily που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη θα χρειαστούν τέσσερα έως πέντε χρόνια για να εκπαιδευτεί ένα σκυλί όπως η Χουανγκχουάνγκμα και η εκπαίδευση του αυτή εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 59.560 δολάρια ή αλλιώς 400.000 με 500.000 γιουάν.

Η Κουξούν γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στην πειραματική βάση της Sinogene Biotechnology Company και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιουνάν στο Πεκίνο.

Μια ενδεχόμενη επιτυχία στην «μαζική παραγωγή κλωνοποιημένων αστυνομικών σκύλων εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου και του κόστους εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η χρήση σωματικών κυττάρων μπορεί να διατηρήσει τα ποιοτικότερα των χαρακτηριστικών της φυλής.

 

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το κόστος των διαδικασιών κλωνοποίησης της συμπαθούς Κουξούν ωστόσο το όλο εγχείρημα λαμβάνει την υποστήριξη και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας και είναι αναμφισβήτητα κοστοβόρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νότια Κορέα ξεκίνησε την κλωνοποίηση αστυνομικών σκύλων ήδη από το 2007.

Σκάι. gr με πληροφορίες από Global Times