Χίος, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Στ. Κριμιζής: Υπό προϋποθέσεις θα εξαντλήσω τη θητεία στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Αποκαλυπτική συνέντευξή του στην "ΑΛΗΘΕΙΑ TV" τη Δευτέρα 9 Απριλίου στις 6.10 μ.μ.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 05/04/2018 - 16:41

Για τον Σταμάτη Κριμιζή, που στα 79 του χρόνια παραμένει ενεργός γιατί, εκτός των άλλων, θέλει να δει να γίνεται πράξη η αποστολή της ΝΑSA στον Ήλιο, εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελεί μια ακόμη τιμή στον επιστήμονα αλλά και ευθύνη να προχωρήσει σωστά ο Οργανισμός, που πραγματεύεται ένα αντικείμενο στο οποίο η χώρα μας έχει χάσει πολύτιμο έδαφος.

Ο κ. Κριμιζής, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Χίο για τις καθιερωμένες πασχαλινές διακοπές –με παρουσία και φέτος στον ρουκετοπόλεμο- μίλησε στην τηλεόραση της «Αλήθειας» και στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» και αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, την αναγκαιότητα δημιουργίας του αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτει για να παραμείνει -τα δύο χρόνια, που έχει οριστεί η θητεία του πρώτου συμβουλίου- στην Προεδρία.

«Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε, επισημαίνοντας τις πολλαπλές ωφέλειες που μπορεί να έχει η λειτουργία του Οργανισμού για παροχή υπηρεσιών – εφαρμογών, την ώρα που εδώ και χρόνια η χώρα μας πληρώνει συνδρομές σε διάφορες ενώσεις αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οργανωμένα κράτη δεν της επιστρέφονται χρήματα γιατί ακριβώς δεν προωθεί την έρευνα στον διαστημικό τομέα κι έτσι εμείς αντί να φτιάχνουμε υπηρεσίες τις πληρώνουμε ακριβά σε άλλους παρόχους, ενώ βάζει και τη διάσταση των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν με την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας.

Πιστεύει ότι ακόμη και με καθυστέρηση η Ελλάδα εισερχόμενη στο διαστημικό πεδίο δράσης, μπορεί να βρει «χαραμάδες» ανεξερεύνητων τομέων και να παραγάγει εφαρμογές και υπηρεσίες, ούσα ανταγωνιστική.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, που δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει, επισημαίνει ότι η διάθεση για προσφορά συνδέεται άμεσα και με τη δυνατότητα να γίνει πράξη το όραμά του για έναν πρότυπο οργανισμό με κυρίαρχα «συστατικά» την αξιοκρατία, το ήθος, τις διοικητικές ευελιξίες, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Η ψήφιση του ν/σ έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού τελευταία στιγμή, όπως είπε, μπήκαν διατάξεις με τις οποίες ορίστηκε ένα συμβούλιο, υπό τον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το οποίο εν πολλοίς υποκαθιστά αρμοδιότητες του Ε.Δ.Ο.

Δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να εξαντλήσει τη διάρκεια της διετούς θητείας του, αλλά υπό προϋποθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα προσπαθήσει μέχρι ενός σημείου. «Μπορώ να χτυπήσω το κεφάλι μου ένα – δυο φορές... αλλά μέχρι εκεί», ανέφερε.

Ο κ. Κριμιζής καυτηρίασε επίσης  το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που συστάθηκε ο Οργανισμός δεν έχουν ακόμη ούτε ΑΦΜ!

«Την τελευταία φορά που είχα διοικητική δουλειά είχα 650 άτομα και έναν οργανισμό που δούλευε σαν ρολόι και 215 εκ. το χρόνο προϋπολογισμό και τώρα δεν έχω κανέναν και μηδέν προϋπολογισμό», σημείωσε. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός τους θα είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικό βάρος έριξε και στο ζήτημα του στελεχιακού δυναμικού επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η συνέντευξή του στην Ειρήνη Αναγνώστου και την Χριστίνα Ψυλλή, περιλαμβάνει απαντήσεις του επιστήμονα, που είναι ο μοναδικός που επισκέφθηκε και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με όργανα που ο ίδιος κατασκεύασε, που διαψεύδουν τις όποιες ελπίδες μπορούμε να έχουμε για εποικισμό σε έναν άλλο πλανήτη (!), αποκαλύπτει πόσο τον πληγώνει το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα στη Χίο, την πατρίδα του, δεν έχει λυθεί το υδρευτικό πρόβλημα, ενώ έχει βρεθεί νερό σε άλλους πλανήτες…, δηλώνει γοητευμένος με τις καθαρές θάλασσές μας και θεωρεί ελπιδοφόρα η στροφή των νέων προς την οικολογία και τον εθελοντισμό.

Ο Σταμάτης Κριμιζής μιλά για τα μυαλά της Ελλάδας που «δραπέτευσαν» εκτιμώντας ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επιμένοντας στο τρίπτυχο Αξιοκρατία – Αξιολόγηση – Αριστεία, με «κλειδί» το Ήθος.

 Η εκπομπή θα προβληθεί τη νέα Δευτέρα 9 Απριλίου στις 6.10 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 15/12/2019 - 20:49

To EMUI 10 έρχεται στις οθόνες των συσκευών της Huawei, επηρεάζοντας περισσότερους από 150 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η τελευταία αναβάθμιση στο interface των Huawei smartphones, με μοντέρνο σχεδιασμό και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν ως στόχο τους την πιο άνετη χρήση μίας συσκευής σε καθημερινής συνθήκες. Το EMUI10 είναι συμβατό με περισσότερες από 30 συσκευές και θα προσφέρει εμπειρία Τεχνητής Νοημοσύνης, μεταξύ άλλων.

Μερικές από τις αλλαγές που χαρακτηρίζουν το EMUI10 και κάνουν τη διαφορά είναι το Magazine Layout, με σχεδιασμό που θυμίζει περιοδικό, με τη χρήση μεγάλων τίτλων, λευκό περιθώριο, κατανομή περιεχομένου σε στήλες, δυνατότητα επισήμανσης κειμένου και βελτιωμένη απεικόνιση. Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι η χρήση των χρωμάτων Morandi για βελτιωμένη απεικόνιση μεγάλων στοιχείων επί της οθόνης. Το νέο σύστημα διεπαφής έχει σχεδιαστεί πάνω στην αρχή του υψηλού κορεσμού χρωμάτων για μικρά στοιχεία και χαμηλού κορεσμού χρωμάτων για τα μεγάλα στοιχεία, ακολουθώντας την τεχνοτροπία του Ιταλού ζωγράφου Giorgio Morandi, ο οποίος στους πίνακές του χρησιμοποιεί κομψά χρώματα χαμηλού προφίλ.

 

Το EMUI10 χρησιμοποιεί μεγάλα γράμματα, όπου είναι αυτό εφικτό, ενώ πολλά στοιχεία κρύβονται αυτομάτως, όταν δεν είναι απαραίτητα, για ευκολότερη χρήση και στη διαδικασία αλλαγής ρυθμίσεων. Παράλληλα, χρησιμοποιείται το Dark Mode που διευκολύνει το ανθρώπινο μάτι να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε όσα εμφανίζονται στην οθόνη, ενώ κάνει ακόμα πιο άνετη την ανάγνωση κειμένων στην οθόνη, για όσους αρέσκονται στο να διαβάζουν ψηφιακά βιβλία. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί στα γραφικά και τα εφέ αλλαγής σελίδας και άλλων επιμέρους λειτουργιών.

Το EMUI10 γίνεται διαθέσιμο στις συσκευές της Huawei που θα μπορούν να λάβουν ενημέρωση στο λειτουργικό σύστημα Android 10 και συγκεκριμένα στα: P30, P30 Pro, P30 Lite, Mate 20 Pro, Mate 20 Lite, Nova 5T, P Smart 2019, Mate 10 Pro, P20 και P20 Pro.