Χίος, Δευτέρα 20 Αυγούστου

Στ. Κριμιζής: Υπό προϋποθέσεις θα εξαντλήσω τη θητεία στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Αποκαλυπτική συνέντευξή του στην "ΑΛΗΘΕΙΑ TV" τη Δευτέρα 9 Απριλίου στις 6.10 μ.μ.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 05/04/2018 - 16:41

Για τον Σταμάτη Κριμιζή, που στα 79 του χρόνια παραμένει ενεργός γιατί, εκτός των άλλων, θέλει να δει να γίνεται πράξη η αποστολή της ΝΑSA στον Ήλιο, εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η τοποθέτησή του στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελεί μια ακόμη τιμή στον επιστήμονα αλλά και ευθύνη να προχωρήσει σωστά ο Οργανισμός, που πραγματεύεται ένα αντικείμενο στο οποίο η χώρα μας έχει χάσει πολύτιμο έδαφος.

Ο κ. Κριμιζής, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Χίο για τις καθιερωμένες πασχαλινές διακοπές –με παρουσία και φέτος στον ρουκετοπόλεμο- μίλησε στην τηλεόραση της «Αλήθειας» και στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» και αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, την αναγκαιότητα δημιουργίας του αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτει για να παραμείνει -τα δύο χρόνια, που έχει οριστεί η θητεία του πρώτου συμβουλίου- στην Προεδρία.

«Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε, επισημαίνοντας τις πολλαπλές ωφέλειες που μπορεί να έχει η λειτουργία του Οργανισμού για παροχή υπηρεσιών – εφαρμογών, την ώρα που εδώ και χρόνια η χώρα μας πληρώνει συνδρομές σε διάφορες ενώσεις αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οργανωμένα κράτη δεν της επιστρέφονται χρήματα γιατί ακριβώς δεν προωθεί την έρευνα στον διαστημικό τομέα κι έτσι εμείς αντί να φτιάχνουμε υπηρεσίες τις πληρώνουμε ακριβά σε άλλους παρόχους, ενώ βάζει και τη διάσταση των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν με την ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας.

Πιστεύει ότι ακόμη και με καθυστέρηση η Ελλάδα εισερχόμενη στο διαστημικό πεδίο δράσης, μπορεί να βρει «χαραμάδες» ανεξερεύνητων τομέων και να παραγάγει εφαρμογές και υπηρεσίες, ούσα ανταγωνιστική.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, που δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει, επισημαίνει ότι η διάθεση για προσφορά συνδέεται άμεσα και με τη δυνατότητα να γίνει πράξη το όραμά του για έναν πρότυπο οργανισμό με κυρίαρχα «συστατικά» την αξιοκρατία, το ήθος, τις διοικητικές ευελιξίες, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Η ψήφιση του ν/σ έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού τελευταία στιγμή, όπως είπε, μπήκαν διατάξεις με τις οποίες ορίστηκε ένα συμβούλιο, υπό τον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το οποίο εν πολλοίς υποκαθιστά αρμοδιότητες του Ε.Δ.Ο.

Δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να εξαντλήσει τη διάρκεια της διετούς θητείας του, αλλά υπό προϋποθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα προσπαθήσει μέχρι ενός σημείου. «Μπορώ να χτυπήσω το κεφάλι μου ένα – δυο φορές... αλλά μέχρι εκεί», ανέφερε.

Ο κ. Κριμιζής καυτηρίασε επίσης  το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τότε που συστάθηκε ο Οργανισμός δεν έχουν ακόμη ούτε ΑΦΜ!

«Την τελευταία φορά που είχα διοικητική δουλειά είχα 650 άτομα και έναν οργανισμό που δούλευε σαν ρολόι και 215 εκ. το χρόνο προϋπολογισμό και τώρα δεν έχω κανέναν και μηδέν προϋπολογισμό», σημείωσε. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός τους θα είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικό βάρος έριξε και στο ζήτημα του στελεχιακού δυναμικού επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η συνέντευξή του στην Ειρήνη Αναγνώστου και την Χριστίνα Ψυλλή, περιλαμβάνει απαντήσεις του επιστήμονα, που είναι ο μοναδικός που επισκέφθηκε και τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με όργανα που ο ίδιος κατασκεύασε, που διαψεύδουν τις όποιες ελπίδες μπορούμε να έχουμε για εποικισμό σε έναν άλλο πλανήτη (!), αποκαλύπτει πόσο τον πληγώνει το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα στη Χίο, την πατρίδα του, δεν έχει λυθεί το υδρευτικό πρόβλημα, ενώ έχει βρεθεί νερό σε άλλους πλανήτες…, δηλώνει γοητευμένος με τις καθαρές θάλασσές μας και θεωρεί ελπιδοφόρα η στροφή των νέων προς την οικολογία και τον εθελοντισμό.

Ο Σταμάτης Κριμιζής μιλά για τα μυαλά της Ελλάδας που «δραπέτευσαν» εκτιμώντας ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επιμένοντας στο τρίπτυχο Αξιοκρατία – Αξιολόγηση – Αριστεία, με «κλειδί» το Ήθος.

 Η εκπομπή θα προβληθεί τη νέα Δευτέρα 9 Απριλίου στις 6.10 μ.μ.

st._krimizis_ypo_proypotheseis_tha_exantliso_ti_thiteia_ston_elliniko_diastimiko_organismo

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/08/2018 - 15:21

Η Google προσπάθησε χθες Παρασκευή να περιορίσει το εντεινόμενο κύμα αντιδράσεων στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοί της σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι καθώς ο τεχνολογικός όμιλος φέρεται να ετοιμάζει μια εκδοχή της μηχανής αναζήτησής του η οποία θα συμμορφώνεται στους κανόνες λογοκρισίας της Κίνας, σύμφωνα με το The Intercept.

Εξαιτίας της λογοκρισίας και των κυβερνοεπιθέσεων η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια απέσυρε τη μηχανή αναζήτησής της από την Κίνα το 2010, ενώ έκτοτε απαγορεύονται στη χώρα πολλές υπηρεσίες της Google.

Την Πέμπτη ένας εργαζόμενος στην εταιρεία επιβεβαίωσε μιλώντας στο AFP ότι η Google κάνει δοκιμές για μια μηχανή αναζήτησης που θα συμμορφώνεται στις απαιτήσεις των κινεζικών αρχών, προς μεγάλη αγανάκτηση των εργαζόμενών της και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό The Intercept, το οποίο στο χθεσινό του άρθρο επικαλείται πηγές από το εσωτερικό της Google, η εταιρεία δεν επιτρέπει στους εργαζόμενούς της να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα που έχουν σχέση με το σχέδιο “Dragonfly” μετά τις διαρροές στον Τύπο.

Η ίδια η Google δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει τις καταγγελίες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των εργαζόμενών της.

Χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν υπογράψει πριν λίγους μήνες αίτηση με την οποία ζητούσαν από τη Google «να μείνει εκτός της βιομηχανίας πολέμου», όταν έγινε γνωστή η συνεργασία της εταιρείας με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η Google δεσμεύθηκε στις αρχές Ιουνίου ότι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για την κατασκευή όπλων.