Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Το WhatsApp δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε εκατομμύρια smartphones

Τρί, 04/02/2020 - 21:03

H πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων του WhatsApp ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει πλέον ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πλατφόρμα, η οποία ανήκει στο Facebook, έκανε γνωστό ότι σταματά να είναι διαθέσιμη σε μια σειρά από παλαιότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς στον επίσημο δικτυακό τόπο του WhatsApp υποστηρίζονται τα iPhone που τρέχουν iOS 9 και ανώτερο, καθώς και τα Android Phones που έχουν την έκδοση 4.0.3 του λειτουργικού και πάνω. Ταυτόχρονα, εδώ και ένα δίμηνο περίπου έχει σταματήσει να λειτουργεί η εφαρμογή και σε όσα κινητά φέρουν τα Windows στη θέση του λειτουργικού συστήματος.

Αναφορικά με τα δεδομένα του Android οικοσυστήματος, θα περίμενε κανείς ότι η είδηση αυτή δεν αφορά σε μεγάλο πλήθος συσκευών, κάτι που τελικά δεν ισχύει, αφού τα νούμερα πιστοποιούν ότι μέχρι και τον Μάιο του 2019, 75 εκατομμύρια ενεργές συσκευές στον πλανήτη είχαν μία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google, παλαιότερης του Gingerbread 2.3.7. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Digital Trends, η Apple αποφεύγει να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των συσκευών της που χρησιμοποιούν κάποια παλαιότερη έκδοση του iOS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι παλαιότερων συσκευών δεν έχουν πάντοτε τη δυνατότητα της αναβάθμισης του λειτουργικού τους συστήματος, επομένως, εάν η χρήση του WhatsApp είναι στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την mobile καθημερινότητά τους, θα πρέπει να προβούν στην αγορά μίας νέας συσκευής που να υποστηρίζει όλες τις εφαρμογές και τις ανάλογες υπηρεσίες.

Το WhatsApp από την πλευρά του σημειώνει ότι η χρήση μίας πρόσφατης έκδοσης ενός λειτουργικού συστήματος αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας στον διαδικτυακό κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος με απειλές. Αξίζει να τονιστεί ότι η λήξη υποστήριξης των παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων από το WhatsApp είναι γνωστή από τις αρχές του 2017.

 

Σάβ, 28/03/2020 - 09:40

Τεράστια είναι η αύξηση της κίνησης του Internet στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες ημέρες που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η αύξηση αυτή ανέρχεται σε τουλάχιστον 50% και είναι ανάλογη με εκείνη που καταγράφεται σε άλλες χώρες του πλανήτη που υιοθετούν αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα εθνικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα ικανοποιητικά στην αύξηση της ζήτησης. Εκφράζουν δε αισιοδοξία ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που διαθέτουν σε καθημερινή βάση οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας (και όχι μόνο) στις Αρχές της Ελλάδας, η οποία αναγνωρίζει μέρα με τη μέρα τη σημαντικότητα του Διαδικτύου στο να κρατηθεί η χώρα όρθια. Μάλιστα, οι επικεφαλής των τεσσάρων εταιρειών, OTE, Vodafone, Wind και Forthnet, βρίσκονται σε τακτική επαφή με τη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς η κίνηση διογκώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού κόμβου διαδικτύου GR-IX (Greek Internet Exchange), η μέγιστη κίνηση τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τα 180 Gbps, από 140 Gbps που ήταν την περασμένη εβδομάδα και 120 Gbps που ήταν πριν από την εφαρμογή του μέτρου του περιορισμού της κίνησης των πολιτών, πριν από περίπου 10 ημέρες. Μάλιστα χθες το απόγευμα η κίνηση στον κόμβο GR-IX εκτινάχθηκε στα 210 Gbps ή περίπου 75% περισσότερο από τη μέγιστη κίνηση που σημειωνόταν τις ημέρες προ των μέτρων περιορισμού της κίνησης.

Είναι η πρώτη φορά που η κίνηση στο ελληνικό κόμβο του GR-IX ξεπερνάει τα 200 Gbps. Επίσης, είναι από τις λίγες φορές που, σε μια εργάσιμη ημέρα, η τηλεπικοινωνιακή κίνηση κατά τις απογευματινές ώρες είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώνεται τις πρωινές ώρες. Επισημαίνεται ότι το GR-IΧ δεν παρουσιάζει το σύνολο της κίνησης του Διαδικτύου, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα πολύ καλό «βαρόμετρο» του τι συμβαίνει στο ελληνικό Διαδίκτυο, δεδομένου ότι συνδέει μεταξύ τους όλους τους εγχώριους παρόχους.

Η τηλεπικοινωνιακή κίνηση πάντως αυξάνεται, καθώς μια σειρά δραστηριοτήτων εισάγεται στο Internet και, μάλιστα, όπως δείχνουν και οι μεταβολές, αυτό συμβαίνει «βίαια». Καθώς πλέον απουσιάζει η αμεσότητα στη διαπροσωπική επικοινωνία, αυξάνεται διαρκώς η κίνηση και σε email και στην τηλεφωνία.

Στα θρανία online

Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο, εκτός από την τηλεργασία και την (τηλε)ψυχαγωγία, είναι η διαδικασία της εκπαίδευσης που εισάγεται στο Διαδίκτυο. Ηδη, πανεπιστήμια, σχολεία κ.λπ. μπαίνουν το ένα μετά το άλλο στη διαδικασία της εκπαίδευσης από απόσταση, μια υπηρεσία η οποία μέχρι σήμερα παρεχόταν κατά κύριο λόγο μόνον από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μάλιστα έχει αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και σε άλλους φορείς, συστάσεις για την ορθή χρήση του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Μεταξύ των συστάσεων που έχει απευθύνει είναι η ανταλλαγή μεγάλων αρχείων εκπαιδευτικού υλικού να γίνεται στις ώρες μη αιχμής, ενώ η μετάδοση εικόνας να πραγματοποιείται σε χαμηλή ανάλυση (SD) και όχι υψηλή ανάλυση (HD). Επίσης, έχει συστήσει τα μαθήματα στα σχολεία να μην ξεκινούν ταυτόχρονα το πρωί, π.χ. στις 08.00, αλλά σταδιακά και σε διάφορες ώρες μέσα στην ημέρα. 

Έντυπη Καθημερινή, Βαγγέλης Μανδαβέλης