Το έθιμο των Αγάδων σε Μεστά, Ολύμπους και Ελάτα

Δευ, 19/02/2018 - 21:05

to_ethimo_ton_agadon_sta_notiohora_tis_hioy-kathari_deytera_2018

Δεν γλύτωσε κανείς από τον Αγά των Μεστών, που δίκασε και φέτος κανονικά, βοηθούντος και του καιρού αφού ξεκίνησε στην ώρα του και εισήλθε θριαμβευτικά στο χωριό καθισμένος στο γαϊδουράκι του και υπό τον κανονιοβολισμό …χαρτοπολέμου.

Μετά τον «δετό» άρχισαν οι δίκες με πρώτο τιμητικά τον Πρόεδρο του χωριού, που απολογήθηκε, γιατί ως γνωστόν οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, εφάρμοσαν πρόγραμμα στειρώσεως στις γάτες, ενώ κατά την άποψη του Αγά αγνοήθηκαν οι… σκύλοι.

Πολύγλωσσος ο Αγάς των Ολύμπων, εμπνεόμενος και από την παρουσία της Χανούμας του, που παρακολούθησε όλες τις δίκες, μπόρεσε να αποδώσει σήμερα δικαιοσύνη στην Πλατεία των Ολύμπων, όπου το έθιμο του Αγά και της Χανούμας τηρήθηκε ανελλιπώς.

Με την συνοδεία της ορχήστρας των αδελφών Πούπαλου ο Νίκος Μηλιανός υποδυόμενος τον Αγά τη συνοδεία της Χανούμας του έφτασαν στην Πλατεία του χωριού, που είχε στηθεί η εξέδρα με το εδώλιο. Με αστείρευτο χιούμορ και εκμεταλλευόμενος την άνεση του σε ξένες γλώσσες ο Αγάς δίκασε κάθε εθνικότητα πλην Σλαβοφώνων, επειδή δηλαδή δεν εμφανίστηκε κανείς.

Τριμελής ήταν η Εδρα του Δικαστηρίου στην Ελάτα, όπου ο τοπικός Αγάς, όχι μόνο απέδωσε Δικαιοσύνη, αλλά μάζεψε πολλά χρήματα για το χωριό σε έναν… τενεκέ, αφού έβλεπε το πρόστιμο που πληρώνονταν και το πολλαπλασίασε κατά την κρίση του, σύμφωνα με το βαλάντιο του καταδικασθέντα.

Στα ενδιάμεσα των δικών ακολουθούσαν χοροί από το συγκρότημα Βαρκάρη, που… συνεχίζονται.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο