«Θησαυροφύλακα της ελληνικής γλώσσας» αποκάλεσε τον πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο χιώτης φιλόλογος και ιστορικός Μιχάλης Μόσχος, μετά την ομιλία του κορυφαίου έλληνα γλωσσολόγου, στην εκδήλωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στη διάρκεια του 3ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ στο «Καστέλι» στον Κάμπο το βράδυ της Παρασκευής 30/8/24.
Είχε προηγηθεί ο… μαθητής του Γιώργου Μπαμπινιώτη, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, που αντί χαιρετισμού είπε επί λέξει: "Προ του μεγάλου Καθηγητού του, ο μαθητής… σιωπά».
Ο Καθηγητής με απλό και καθηλωτικό τρόπο, ανέλυσε ότι ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα του γραπτού λόγου, άρα της γραφής και αυτό δεν θα υπήρχε ποτέ αν οι Έλληνες δεν ανακάλυπταν τα μαγικά αυτά, 24 μόνο, γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Αυτό ακριβώς ο μέγας Γαλιλαίος αποκάλεσε ως τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου, αυτό μας έδωσε μέσα από τη γραφή την Ιστορία, αυτό διέδωσε στα πέρατα της Οικουμένης τον Χριστιανισμό, αυτό αποτέλεσε τη βάση για να φτιαχτεί το Λατινικό, το Σλαβικό και άλλα αλφάβητα.
Και να σκεφτεί κανείς συνέχισε ο Καθηγητής ότι διασώθηκε μόνο το 1/5 της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Φανταστείτε, προσέθεσε, αν το είχαμε όλο, για τι πολιτισμό θα μιλούσαμε σήμερα. Ο οποίος πολιτισμός ως λέξη, τόνισε, δεν τον χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι, ο Κοραής την ανέφερε πρώτη φορά, οι Αρχαίοι μιλούσαν για Παιδεία, διότι μέσα από αυτήν ανοίγει η διάνοια.
Οι Έλληνες, σημείωσε, συνέδεσαν τη γλώσσα με τη γραμματική, που περιέχει βεβαίως… γράμματα, σε αυτά λοιπόν ακριβώς βρίσκεται το «μυστικό» της οικουμενικότητας της γλώσσας μας, κάτι που δεν έχει εκτιμηθεί πρώτα απ’ όλα από μας τους νεοέλληνες. Έχουμε εκτιμήσει για παράδειγμα ότι το 30% των αγγλικών λέξεων έχουν ελληνικές ρίζες; Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι το διεθνές STOP προέρχεται από το στουπί, το στούπωμα, το σταμάτημα μια τρύπας που τρέχει; Γνωρίζουμε ότι από τις 46.000 ορολογίες τις ιατρικής επιστήμης οι 24.000 είναι Ελληνικές; Τα ίδια που ισχύουν στην αγγλική γλώσσα, συνέχισε, ισχύουν και σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα στη Γαλλική. Πολλές φορές κατέληξε, εμείς οι ίδιοι λέμε η γλώσσα μας είναι παλιά, παλιές είναι και άλλες γλώσσες. Η διαφορά με την Ελληνική είναι ότι έχει συνέχεια, ότι μιλιέται και γράφεται αδιαλείπτως, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, από τους ίδιους ανθρώπους, χωρίς διακοπή, επί 40 αιώνες!
Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας κληρονομιά, κατέληξε, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε.
Πριν τον Καθηγητή, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, σημειώνοντας ότι δεν επελέγη τυχαία η Χίος ως επίκεντρο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ, διότι πρωταγωνιστεί επί αιώνες στο Β. Αιγαίο στον Πολιτισμό και στη Ναυτιλία, καλώντας στο βήμα τον… εν αναμονή Υπουργό, όπως αποκάλεσε τον Βουλευτή Νότη Μηταράκη, που αφού αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του Κάμπου, έδωσε με τη σειρά του το βήμα στην παρευρισκόμενη υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, που ήταν η μόνη που έκανε μια σύντομη ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος και του μεταναστευτικού προβλήματος.
Αντίστοιχη, επιστημονική όμως ανάλυση των επιτευγμάτων των Χίων, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, έκανε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, συμπατριώτης μας Σταμάτης Κριμιζής.
Την εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο ιδιοκτήτης του Κτήματος Casteli Νίκος Βαφειάς, μεταξύ άλλων ευεργέτης της επισκευής της ιστορικής Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό του, τον Συκούση και χρηματοδότης της μελέτης για την ανάδειξη της ΠαλαιοΧριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου, χαιρέτησαν ο ομοχώριός του επιχειρηματίας Αλ. Ζύμνης, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός της Α.Ε. Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας, Matthew Lodge, χαιρετισμός που στον πρόλογο και επίλογό του έγινε σε άψογη ελληνική γλώσσα.
Η εκδήλωση θα προβληθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.