Ο πλέον υποτονικός γιορτασμός στην Αγία Μαρκέλλα

Τετ, 22/07/2020 - 20:34

ypotonikos_o_eortasmos_2020_tis_ag._markellas_tis_hiopolitidos_eleo._koronoioy

Η πίστη βέβαια δεν μετριέται με ποδοσφαιρικούς όρους, αλλά ο φόβος του κορωνοϊού έχει κάτι από την συλλογιστική της... μάζας, όπως και το ποδόσφαιρο.

Έτσι ο φόβος του πανδημίας, δεν βλέπουμε άλλη εξήγηση, νίκησε κατά κράτος φέτος τον γιορτασμό στην χάρη της Αγίας Μαρκέλλας, στο ομώνυμο προσκύνημα της Βολισσού, όπου η προσέλευση πιστών, μπορούσε να θυμίσει μια οποιαδήποτε κοινή Κυριακή.

Πραγματικά όσα χρόνια πραγματοποιούμε ρεπορτάζ, αλλά τουλάχιστον και ένα αιώνα πίσω, που υπάρχουν προσωπικές και προφορικές μαρτυρίες, ποτέ δεν παρουσιάστηκε τόσο μειωμένη προσέλευση, που μπορεί να αγγίζει και το - 80% σε σχέση για παράδειγμα με πέρσι.

Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς μειωμένης προσέλευσης, το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στην προσέλευση περιπατητών, ήταν το γεγονός ότι ακόμα και μισή ώρα πρίν την λιτάνευση της εικόνος της Αγίας, υπήρχαν θέσεις για στάθμευση αυτοκινήτων ακριβώς δίπλα πριν τον Ναό!

Οι συμμετέχοντες πάντως πειθάρχησαν στα μέτρα που είχαν παρθεί, με αραιή τοποθέτηση εκτός Ναού, ενώ εντός παρίστατο μειωμένος αριθμός προσκεκλημένων.

Ανάμεσα τους ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου Στ. Κάρμαντζης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Π. Βρουλής και Ν. Νύκτας, Αντιδήμαρχοι, Προϊστάμενοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Υποστράτηγος Δημόκριτος Κωσταντάκος, πρώην Στρατιωτικός Διοικητής Χίου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε προεξαρχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο οποίος χειροτόνησε Αναγνώστη τον μικρό 12χρονο μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού Ιωάννη Λάμπρου Κοντοδήμο, κάτοικο Φρουρίου Χίου.

 Μετά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας προσφέρθηκαν από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, χρηματικά βοηθήματα του προσκυνήματος σε όλους τους μαθητές της Βολισσού, με μοναδικό κριτήριο την διαμονή τους στην περιοχή της Αμανής.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο