Οι αναπτυξιακές εταιρείες οχήματα ιδιωτικοποίησης των Δήμων

Τετ, 09/06/2021 - 18:04

oi_anaptyxiakes_etaireies_ohimata_idiotikopoiisis_ton_dimon

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από σήμερα αφού κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την προσπάθεια ίδρυσης Αναπτυξιακού Οργανισμού, τους κινδύνους που, σύμφωνα με το Σωματείο, επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και για τα δυσβάσταχτα οικονομικά τέλη που θα επιφέρει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στους δημότες.

Συμφωνεί με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Χίο» με επικεφαλής τον τέως Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, γιατί θα μπορέσουν να καμφθούν προβλήματα καθημερινότητας του δημότη αλλά και αναπτυξιακά ζητήματα λόγω περιορισμένων ανθρώπινων πόρων, όμως διαφωνεί με τη συζήτηση του θέματος στην οικονομική επιτροπή και όχι στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και είχε αποφασιστεί.

Επίσης ο κ. Βουρνούς θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου αντιδρούν και γιατί δεν έχουν ενημερωθεί σωστά αλλά και γιατί έχουν ζήσει προβληματικές καταστάσεις με ανάλογες εταιρείες στο παρελθόν.

Θετικός εμφανίστηκε σε μία συνεργατική λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού σαν διαδημοτικό και όχι παραταξιακό εργαλείο και ο Γιάννης Καραβασίλης από τον δημοτικό συνδυασμό «Χίος Μπροστά», ενώ κάθετα αντίθετος ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος, που θεωρεί ότι σκοπός είναι να στηθεί ένα παραμάγαζο με τυράκια για τη φάκα, με επικεφαλής μάνατζερς, με μηδαμινό έλεγχο από το δημοτικό συμβούλιο και μεγάλη ευελιξία στο προσωπικό.

Στο πλευρό των εργαζομένων και το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ με το μέλος του Δ.Σ. Σοφία Γατανά να τονίζει στους παρευρισκόμενους ότι με την κίνηση δημιουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού και ο Δήμος Χίου προσδένεται στο άρμα ιδιωτικοποιήσεων των Δήμων που προωθεί η κυβέρνηση με το μακρύ της χέρι, την ΚΕΔΕ, όμως θα βρουν απέναντί τους τους εργαζόμενους.

Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Χίου, Κώστας Βεργίνας θεωρεί ότι δεν μπορούν οι οργανισμοί αυτοί να υποκαταστήσουν υπηρεσίες και εργαζόμενους του Δήμου αλλά μπορούν να πετύχουν το κάτι παραπάνω, όπως για παράδειγμα να έχουν προσωπικό που νομίμως δεν τους επιτρέπεται να προσλάβουν για να υλοποιηθεί το όραμα της κάθε δημοτικής αρχής και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι προς όφελος των δημοτών.

Αποφασίστηκε δε, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, και αποσύρθηκε το θέμα από τη σημερινή οικονομική επιτροπή προκειμένου όλοι να μελετήσουν την οικονομοτεχνική μελέτη και να εκφέρουν τις απόψεις τους.

Ικανοποιημένοι τουλάχιστον από την αναβολή της συζήτησης οι εργαζόμενοι του Δήμου, σημειώνοντας πάντως δια του Προέδρου τους, Γιάννη Δεληγιάννη, την κάθετη αντίθεσή τους στη σύσταση του Οργανισμού που θεωρούν ότι είναι όπως παλιά αλλά με διαφορετικό… περιτύλιγμα και θα λειτουργήσουν ως δούρειοι ίπποι για την είσοδο των ιδιωτών στους Δήμους.

Πρόσφατα βίντεο

Σχετικά βίντεο