Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου, Παύλος Πολυμερόπουλος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυχερός με τα ανθρώπινα μέτρα.
Γεννήθηκε στην πατρίδα του Ν. Πλαστήρα την Καρδίτσα το 1922.
Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών και ενώ φοιτούσε εργάζονταν και ως Τροχονόμος.
Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1950 και σπούδασε Ψυχοπαιδαγωγική στην Γαλλία.
Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χίου στις 21 Νοεμβρίου 1965, αλλά 11 μήνες μετά, σε ηλικία μόλις 44 χρόνων, έφυγε στις 18 Οκτωβρίου 1966 αιφνιδίως από την ζωή.
Ο Δήμος Χίου αφιέρωσε προς τιμήν του την οδό που βρίσκεται πίσω από τα Μητροπολιτικά γραφεία και δίπλα στην ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής».
Σ’ αυτή μπαίνουμε από την οδό Κ. Άμαντου στρίβοντας ανηφορικά αφού παρατηρήσουμε ένα έξυπνο τρόπο, που κάποιος συμπολίτης μας εμποδίζει την στάθμευση μπροστά στο σπίτι του.
Απέναντι μας βρίσκεται το Προσκοπείο με τον Ναό του Σωτήρος Χριστού και δεξιά ένα μικρός κήπος, που αν και απεριποίητος έχει από όλα τα καλά, από ρόδια μέχρι σταφύλια.
Συνεχίζοντας αντικρύζουμε δύο διώροφα κτίρια… Σοβιετικής αισθητικής και απέναντι μια οικία με έτος κατασκευής το 1982.
Τα διώροφα διαδέχεται μια τετραώροφη πολυκατοικία, που ευτυχώς της δίνει αισθητική το γραφείο δύο Αρχιτεκτόνων, ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται ένας χώρος ιδιωτικής στάθμευσης.
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η οδός Υμπέρ Περνό και συγκρότημα γραφείων, με ισόγειο πάρκιγκ, αντικρύζοντας ένα οικοπεδικό χώρο σκουπιδότοπο με ξερά χόρτα ρύπανσης και κίνδυνο για την διπλανή πολυκατοικία.
Σκύβοντας πάντως εκεί μπορεί να διαπιστώσει την αντίθεση της γυφτιάς με την νοικοκυροσύνη αφού κάποιος έχει μετατρέψει τον χέρσο ελεύθερο χώρο της πολυκατοικίας σε ένα ωραίο λαχανόκηπο.
Στην έξοδο και στον αριθμό 7 της Μητροπολίτη Παύλου βρίσκεται η ιδιόκτητη οικία, που θα φιλοξενήσει τα γραφεία του Σωματείου «Φίλοι του χιώτικου χωριού».
Σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν οι εργασίες, το σπίτι αυτό θα μεταμορφωθεί εκτός της ζωντάνιας που θα δώσουν οι δραστηριότητες του ίδιου του Σωματείου.
Εδώ ανεβαίνοντας δύο σκαλοπάτια στο πεζοδρόμιο μας περιμένει ένα πέτρινο σπίτι με μια χαρακτηριστική μαύρη ξύλινη πόρτα και ένα ωραιότατο σπίτι με άνετη αυλή πλημμυρισμένο στα γιασεμιά.
Η οδός γίνεται απότομα λουλουδιαστή και με καλαίσθητα σπίτια όπως αυτό με τους πίθους στην αυλή του, ενώ ευεργετική σκιά δίνουν μια βουκαμβίλια και ένα νυχτολούδουδο.
Η οδός ολοκληρώνεται με ένα τριώροφο σπίτι με εμφανή πέτρα στο εξωτερικό του και άλλο ένα διώροφο, για να βγούμε στον επόμενο δρόμο, όπου από την οδό Κ. Αμάντου ξεκινήσαμε και μέσω της Μητροπολίτη Παύλου στην οδό Θεοπόμπου «Φτου και βγήκαμε».
Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας
Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου
Επεξεργασία Εικόνας: Νέλο Μέσι