Στην οδό Μακεδονίας του Λατομείου

Σάβ, 13/08/2022 - 20:48

ftoy_kai_vgaino_-_stin_odo_makedonias

Η Μακεδονία είναι μεν... ξακουστή, σύμφωνα με το γνωστό πατριωτικό άσμα, αλλά ίσως δεν είναι ξακουστή ή τόσο γνωστή, η συνονόματος της του Συνοικισμού Λατομείου.

Το όνομα του είναι συνώνυμου του Λατομείου, που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα ακόμα και από το οποίο εξορύσσονταν, κοντά μάλιστα στην πόλη, μάρμαρο για οικοδομική χρήση.

Κάποια στιγμή το Λατομείο, επί αειμνήστου Κωνσταντίνου Μάριου Ξύδα στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ, χρησιμοποιήθηκε ως φυσική σκηνή αρχαίου θεάτρου, αργότερα φιλοξένησε ένα μικρό γηπεδάκι και σήμερα έχει αφεθεί στην… ησυχία του, προσφέροντας σε όποιον ανηφορίσει μέχρι εκεί μια υπέροχη θέα, προς τον Βροντάδο και τα Λιβάδια.

Κάτω ακριβώς από αυτό και έξω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Λατομιτίσσης, βρίσκεται ένα μικρό υπαίθριο Μουσείο, με υποληφθέντα μέλη από την κατασκευή του Ιερού ναού το 1930-1935, που μπορεί κανείς να δεί ανεπεξέργαστη την χρήση των Λατομικών προϊόντων.

Ακριβώς πάνω από αυτό ξεκινάει και η οδός Μακεδονίας, που πίσω της οδηγεί στο Κοιμητήριο της περιοχής και μπροστά της ανοίγεται ως ένας φαρδύς πεζόδρομος, που διασταυρώνεται με την οδό Ευτυχίου Καγιαβά.

Χαρακτηριστικό της ότι είναι από τους ελάχιστους εκτός κέντρου της πόλης δρόμους, που στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από μπαβέδες, ενώ μια πινακίδα ενημερώνει ότι είναι αδιέξοδος.

Βόρεια κάποια σύρματα μας προστατεύουν από τον οικοπεδικό χώρο, που βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο, ενώ Νότια μια πράσινη συστάδα κρύβει επιμελώς ένα σπίτι, με ωραία θέα προς τον Βροντάδο.

Ένα μεγάλο σπίτι βορινά και μια πρώτη πινακίδα της οδού μας οδηγούν, μέσω εντός πετροντούβαρου στο σημείο που στενεύει, όπου αν είμαστε παρατηρητικοί θα δούμε στα στοιχεία ίσως του κατασκευαστή του δρόμου, από τα οποία διασώζεται μόνο το μικρό του όνομα «Κωνσταντίνος Ις. Β…».

Δυστυχώς μαζί με το επώνυμο, που κάπου χάθηκε, χάνονται και οι μπαβέδες, αφού η οδός πλαταίνει σε σημείο, που εμφανίζονται γκαράζ αυτοκινήτων και οι πέτρες αντικαθίστανται από… μπετόν.

Ένα παλιό σπίτι στην γωνία που καταρρέει, αποζημιώνεται τουλάχιστον από την θέα του μπαλκονιού του απέναντι, στο σημείο που η οδός συναντάται με μια άλλη αδιέξοδο, την οδό Λατόμων.

Η οδός αυτή έχει άλλη μια μικρή αδιέξοδη δίοδο, που στα εγκαταλειμμένα πιά σπίτια φτάνουν μόνο τα… ΕΛΤΑ.

Ο επί 25 χρόνια Ταχυδρόμος Νίκος Μαναγούδης, επισημαίνει αυτό που και εμείς ιδίοις όμμασι θεωρούμε ως το υπ. αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης, την ερημοποίηση της.

Εδώ η οδός Μακεδονίας σπάει σε δύο διεξόδους. Μια με θέα τη θάλασσα, όπου λίγα σκαλοπάτια οδηγούν την κεντρική οδό του Λατομίου και μια απέναντι ακριβώς από, την λες και… οδό, Λατόμων.

Οι μπαβέδες εδώ συνεχίζονται, μια πράσινη συστάδα μας στρώνει λες… χαλί και έτσι κατηφορίζοντας τελειώνει η οδός Μακεδονίας, που από την πόρτα την Παναγίας Λατομίτισσας την ξεκινήσαμε και στην οδό Χρ. Σαρικάκη, την κεντρική οδό του Λατομίου «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

Πρόσφατα βίντεο