1.140.000 ευρώ για τους πρόσφυγες. Τα είδε κανείς;

Του Γιάννη Τζούμα
Δευ, 28/09/2015 - 19:47

Μακριά από μας κάθε πονηρή σκέψη, πιο πιθανή θεωρούμε την ασχετοσύνη και την αναγραφή αριθμών έτσι για να υπάρχουν, όμως για να μπορέσουμε πίσω απ’ αυτό να δούμε την ουσία πρέπει να ρωτήσουμε το υπουργείο Οικονομικών. Το 1.140.000 ευρώ, που σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του, δόθηκαν στην Χίο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ή προσφυγικού ζητήματος, που ακριβώς είναι; Η έκθεση μάλιστα παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί σημειώνει επιπροσθέτως ότι απ’ αυτά διατέθηκαν 260.000 για την κατασκευή Κέντρου φύλαξης μεταναστών. Επειδή αυτά είναι αστεία πράγματα και επειδή Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος, που απούσας της Πολιτείας σηκώνουν σήμερα το προσφυγικό βάρος, λες και δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν, δήλωσαν για μια ακόμα φορά και στην τελευταία κοινή συνέντευξη τους ότι δεν έχουν ενισχυθεί ούτε με ένα (αριθμός 1) ευρώ, εδώ κάποιοι πρέπει να λύσουν τον γρίφο, από το 1,5 κοντά εκατομμύριο μέχρι το μηδέν η απόσταση είναι τεράστια. Τόσο τεράστια που αν δεν εκδηλωνόταν ένα τεράστιο και συγκινητικό δίκτυ αλληλεγγύης από πολίτες, φορείς και οργανώσεις, που προσφέρουν από εργασία μέχρι υλικά, αν οι τοπικοί άρχοντες δεν έπαιρναν από την αρχή την κατάσταση στα χέρια τους, σήμερα θα είχε διαλύσει το σύμπαν, εκτός αν μπορεί να είναι διαχειρίσιμοι 2.000 – 3.000 απελπισμένοι, που περιφέρονται στους δρόμους με 2-3 παιδιά ο καθ’ ένας στην αγκαλιά.

Επειδή όμως το πρόβλημα τώρα αρχίζει, επειδή η Δύση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, όπως κοιμόνταν όταν δολοφονούσε τον Χουσεϊν στο Ιράκ, τον Καντάφι στη Λιβύη και θα το έκανε ευχαρίστως και στον υιό Ασαντ στην Συρία, επειδή ήταν… δικτάτορες, λες και η Δύση θα φόραγε με το ζόρι ζαρτιέρες Δημοκρατίας στις μαντηλοφορούσες και ντυμένες σαν Καλόγριες Μουσουλμάνες, χωρίς να σκεφτεί τι θα κάνει όταν οι Χώρες αυτές βρεθούν χωρίς Κρατική υπόσταση, τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που μας ξεπερνά. Και δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς Κεντρική Διοίκηση. Θετικό ότι εγκρίθηκε το Δάνειο στον Δήμο Χίου για την αγορά της ΒΙΑΛ, ώστε να έχουμε τον Οκτώβρη ένα μόνιμο στεγασμένο χώρο, θετικό ότι εγκαταστάθηκε εδώ μονίμως και με υποδομές η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θετικό ότι ο Κυβερνητικός Βουλευτής φαίνεται αποφασισμένος να απαιτήσει κονδύλια, αλλά από την άλλη ούτε το πρόβλημα μπορεί να παραμένει στον αυτόματο, ούτε να αφήνεται στην φιλοτιμία Περιφέρειας, Δήμου, εθελοντών, ούτε να μας δουλεύουν ότι μας έδωσαν 1,5 εκ. ευρώ που δεν έχουμε δεί ούτε στον ύπνο μας. Και επειδή στον ξύπνιο μας θα βλέπουμε πλέον μονίμως 2000 ανθρώπους, περιμένουμε να γίνει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, να αφήσουν τα κανάλια οι υπουργοί και να Κυβερνήσουν. Ο αρμόδιος για την μετανάστευση υπουργός έδωσε καλές εξετάσεις ως υπηρεσιακός ας τις συνεχίσει και τώρα, αλλιώς αυτό που θα γίνει είναι Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος, υπηρεσίες και μηχανισμός να ασχολούνται νυχθημερόν με το «αίμα του τρέχει» το προσφυγικό και τη λύση των τοπικών προβλημάτων θα την στείλουμε… μετανάστη.

Υ.Γ. Εχετε σκεφθεί το υποθετικό σενάριο να μας ενίσχυαν για κάθε πρόσφυγα, που διαμένει μία έως τρείς μέρες στο νησί μας με ένα (αριθμός1) ευρώ; 

 

Σχετικά Άρθρα