Αγία Φωτιά και αγία… μυαλά

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 23/08/2021 - 07:55

Συζήτηση με συμπατριώτη μας εκδρομέα της Μυκόνου.

Τρώγαμε σε ένα μαγαζί και βλέπω μια διαφημιστική αφίσα του… απέναντι εστιατορίου.

Θα έσκαγα αν δεν έλυνα την απορία μου. Ρώτησα και μου απάντησαν με όλη την φυσικότητα του κόσμου.

"Πόσες μέρες θα καθίσετε; Λογικό δεν είναι να δοκιμάσετε και αλλού; Σας προτείνω αύριο να πάτε απέναντι. Ε, κάντε τις δοκιμές σας και την τελευταία μέρα, πριν φύγετε, ξαναπάτε στον καλύτερο ή αυτόν που είναι του γούστου σας".

Συζήτηση με ταβερνιάρη σε παραθαλάσσιο χωριό της Χίου.

"Θέλω να διαφημίσω το μαγαζί μου, αλλά σας παρακαλώ λέγετε πως εκτός από το δικό μου μαγαζί, το χωριό μας έχει άλλες τέσσερις ταβέρνες και ένα μικρό Ξενοδοχείο και δύο καφετέριες και καταλύματα και… κατάλαβες, στο χωριό μου θέλω να κατέβουν και ας καθίσουν όπου θέλουν".

Κίνηση που γίνεται τρία καλοκαίρια τώρα. Καταστηματάρχες εστίασης βάζουν ρεφενέ και διαφημίζουν το χωριό τους. Διαφημίζουν προορισμό, κανένα μαγαζί. Το χωριό τους, αν και στεριανό και Μεσαιωνικό πήζει από κόσμο.

Δεν ανέφερα τις περιοχές στο νησί, προσπάθησα να τις φωτογραφίσω, τα γεγονότα φυσικά είναι αληθινά.

Αφορούν επαγγελματίες, που βλέπουν μπροστά, που αντιλαμβάνονται την μεγάλη αλήθεια, που μου είχε εμπιστευτεί ξενοδόχος, επιχειρηματίας του εξωτερικού, όταν το πρώτο καλοκαίρι του κορωνοϊού, είχε μείνει στην περιοχή του ο μόνος ανοικτός.

«Είναι σαν να έκλεισα και εγώ. Μόνος παίζεις λάθος, το μόνο σίγουρο λουκέτο είναι το μονοπώλιο».

Μετά ταύτα συγκρίνατε με ότι έγινε σε παραλία, στην κεντρική Χίο, που επειδή είχε προηγηθεί πλήρης απαξίωση από επαγγελματίες γειτονικής περιοχής, φέτος είχαν ρεκόρ επισκέψεων.

Ε, όσες μέρες τώρα είναι κλειστά τα μαγαζιά τους, αφού φρόντισε να «καρφώσει» ο ένας τον άλλο και ο δεύτερος τους υπόλοιπους στην Αστυνομία, λίγη σημασία έχει ποιός έκανε την αρχή, ας σκεφτούν τα πρώτα παραδείγματα και ας μην βγάλουν άλλο τα μάτια τους μεταξύ τους.

Στο τέλος δεν θα βλέπει... κανείς.

 

Υ.Γ.: Yπάρχει και η γνώμη, ότι έτσι με τα λουκέτα, απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν. Δεν συμφωνώ. Όταν ένας επισκέπτης πάει σε μια παραλία και τα βρίσκει όλα κλειστά, απλά συνεχίζει για την επόμενη.

 

Σχετικά Άρθρα