Αίθουσα αφίξεων Εξωτερικού. Κλείστε τώρα αυτή την …ντροπή!

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 01/07/2022 - 20:19

«Μια φωτογραφία ισούται με χιλιάδες λέξεις». Πόσο μάλλον 20 φωτογραφίες.

Η φράση ξεκίνησε ως «Μια εικόνα ισούται με χιλιάδες λέξεις» και την απέδωσαν στον Κομφούκιο. Άλλοι στον Ναπολέοντα, άλλοι στους Κινέζους, εν πάση περιπτώσει, λόγω τεχνολογικής αποστάσεως, αυτοί που σίγουρα δεν την είπαν είναι οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.

Σημασία έχει ότι μέσα από μια σειρά φωτογραφίες, που δημοσιεύονται, εμείς ζητάμε κάτι απλό. Να σταματήσει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών ρεζίλι τη χώρα μας.

Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για την Αίθουσα αφίξεων Εξωτερικού, που βρίσκεται στο Λιμάνι της Χίου και έχει σημασία ότι ελήφθησαν μετά την επισκευή της Αίθουσας, που έγινε μόλις προσφάτως.

Ξαναβλέποντας λοιπόν αυτές τις εικόνες, που αντικρύζει όποιος επισκέπτης, κυρίως Τούρκος, εισέρχεται σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος, δεν εκφράζουμε μόνο την αγανάκτηση και την ντροπή μας, αλλά καταθέτουμε την εξής πρόταση.

Πριν τον σεισμό της Σάμου, πέρασαν δύο χρόνια, χρησιμοποιούνταν ως γραφεία του Τελωνείου το κτίριο που βρίσκεται επί της Προκυμαίας.

Έκτοτε, λόγω ρωγμών που παρουσιάστηκαν στον δρόμο κυρίως, το κτίριο εγκαταλείφθηκε με τον κλασσικό Ελληνικό τρόπο. Ενοικιάζουμε αλλού και αφήνουμε το θέμα να… ξεχαστεί.

Αλήθεια, υπάρχει κάποια απάντηση επ’ αυτού; Το κτίριο θέλει επισκευή; Είναι επικίνδυνο; Αν όχι γιατί δεν βάφεται και το ισόγειο του να χρησιμοποιηθεί ως Αίθουσα Αφίξεων, κάτι που γίνονταν και παλαιότερα; Κανείς δεν βλέπει ότι η σημερινή λύση στην παλιά Ιχθυόσκαλα, δεν είναι απλά εμβαλωματική, αλλά άκρως προσβλητική για το κύρος της χώρας μας;

Ακόμα και αν περίμεναν κάποιοι ότι θα την βγάλουν με μια επισκευή, σήμερα, ελάχιστο χρόνο μετά, τι λένε για το αποτέλεσμα;

Κλιματιστικά, που κρέμονται και τρέχουν σκουριά. Κάμερες, ασφαλείας υποτίθεται, που επίσης κρέμονται, πλακάκια ξεκολλημένα, σοβάδες που χάσκουν πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων, σίδερα που φαίνονται, κομμάτια μπετόν έτοιμα να σωριαστούν, ξεχαρβαλωμένα καλάθια απορριμμάτων, μια κατάσταση απερίγραπτη, που την αποδίδουν πάντως οι εικόνες που δημοσιεύονται.

Άραγε, πέρα από μας οι φορείς που ενδιαφέρονται άμεσα και εξαρτώνται οικονομικά από το τουριστικό προϊόν δεν ενοχλούνται; Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Φορέας τουρισμού, Γραφεία τουρισμού Περιφέρειας και Δήμου Χίου, γιατί δεν ζητούν κλείσει ΑΜΕΣΩΣ αυτό το έκτρωμα;

Γιατί πρέπει να ανεχτούμε αυτό το ρεζίλεμα κι’ άλλο; Γιατί πρέπει να ξεκαλοκαιριάσουμε και όχι μόνο με αυτή την ντροπή;

Και επειδή τα φτιασιδώματα αποδείχθηκαν γράμμα κενό, μια λύση υπάρχει. Επιστροφή, μετά από επισκευή, που τουλάχιστον δεν θα πάει στον γάμο του Καραγκιόζη, στην παλιά Αίθουσα. Γιατί μέχρι να γίνει η νέα Αίθουσα, θα γίνουμε αργά ή γρήγορα ρεντίκουλο και για τραυματισμό επισκέπτη.

 

Υ.Γ.: Περιττεύει να σχολιάσουμε την σύγκριση με την Αίθουσα Αναχωρήσεων Εξωτερικού του… Τσεσμέ!

 

Σχετικά Άρθρα