Το ανοικτό Κέντρο Εμπορίου και το ταψί για τα... γεμιστά

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 27/06/2019 - 16:55

Δεδομένο πρώτο. Κατοικώντας στο νησί έχουμε όλες τις φυσικές προϋποθέσεις για να ζούμε τη ζωή μας ποιοτικά.

Δεδομένο δεύτερο. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Κακά τα ψέματα. Ας πάει κανείς μια εβδομάδα στα Μεστά. Τυχαίο το χωριό, θα μπορούσε να ήταν τα Πατρικά ή τα Κουρούνια. Μιλάμε για άλλη ποιότητα ζωής.

Άρα την έχουμε χάσει στην πόλη, πνιγμένοι στους θορύβους , στα δίκυκλα, στην σκόνη, τον ιδρώτα, τα πρόστιμα της τροχαίας.

Το γιατί μπορούμε να το ψάχνουμε ώρες. Είναι σαν να ψάχνει κανείς γιατί σε ένα ταψί ξεραίνονται οι γαρδένιες. Μα γιατί το ταψί είναι για γεμιστά στο φούρνο.

Η πόλη της Χίου δεν έχει φτιαχτεί για αυτοκίνητα, τελεία και παύλα.

Και επειδή αυτά είναι πλέον ένα με την ζωή μας, πρέπει να τα βγάλουμε από εκεί που δεν χρειάζονται. Και δεν χρειάζονται σε όλο το εμπορικό, ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πως θα γίνει αυτό; Μέχρι στιγμή δεν τα καταφέραμε στα… ανάποδα άρα ας δοκιμάσουμε στα ίσια.

Γιατί δεν έχουμε μαζικές συγκοινωνίες στη Χίο; Μα γιατί το Ι.Χ. μπορεί να πάει παντού.

Το λεωφορείο πηγαίνει παντού; Όχι, γιατί απλά δεν χωράει.

Έτσι πρέπει να γίνει και με τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα, εξαιρούνται τα ηλεκτρικά. Δεν χωράνε, τελεία και παύλα.

Στις παρόδους της Απλωταριάς χώραγαν; Χώραγαν. Ε, απλώθηκαν τα καφέ, δεν χωράνε.

Στους πρώτους πεζόδρομους που έκανε ο αείμνηστος Γιάννης Μπουμπάρης, χώραγαν; Χώραγαν. Ε, απαγορεύτηκε δια ροπάλου η είσοδος και οι δρόμοι αυτοί άλλαξαν όψη.

Πάμε λοιπόν από την αρχή την σκέψη μας, στο παράδειγμα του ταψιού με την γαρδένια.

Νομίζουμε ότι η πόλη χωράει Ι.Χ. Δεν χωράει.

Άρα αν θέλουμε να τα βγάλουμε από την ζωή μας, δίνοντας τουλάχιστον την δυνατότητα στις επόμενες γενιές να απολαύσουν τον παράδεισο που γεννήθηκαν, θα πρέπει να δώσουμε την δέουσα προσοχή στην επιτυχία της Δημοτικής αρχής αλλά και του Επιμελητηρίου να φτιαχτεί «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» στο κέντρο της πόλης.

Τι σημαίνει αυτό; Θα δαπανηθούν 1,7 εκ. ευρώ (θα δουλέψουν δεκάδες επαγγελματίες) και τα καταστήματα στην Αδελφών Ράλλη, στην Ευστρατίου Αργέντη, στην Τσελεπή, την Αμάντου, την Φιλίππου Αργέντη, την Ψυχάρη, θα αποκτήσουν ενιαία εξωτερική εμφάνιση, εντασσόμενα παράλληλα σε μια αρχιτεκτονική, όπως για παράδειγμα αυτή της φωτογραφίας από άλλη πόλη της Ελλάδας, όπου φαίνεται καθαρά, πως η ποιότητα ζωής κατακτιέται με απλές κινήσεις αρκεί να ξέρουμε το κάθε πράγμα σε τι χρησιμεύει και είπαμε, το ταψί χρησιμεύει για να μπαίνουν τα γεμιστά στον φούρνο.

Τότε το ένα θα φέρει το άλλο, τότε χωρίς να κινδυνεύουμε από κώφωση από τις εξατμίσεις των δικύκλων, χωρίς να κινδυνεύουμε από τις ρόδες ενός Ι.Χ, χωρίς να φοράμε κράνος να μην μας έρθει κανένα μπαλκόνι στο κεφάλι, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε το χρυσό ποτήρι που έχουμε τόσα χρόνια στα χέρια μας και το χρησιμοποιούμε για… αναλύσεις ούρων.

 

Υ.Γ. Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκε εντολή σε συνεργείο, μετά το χθεσινό μας σημείωμα να κοπεί η συκιά από το νεοκλασικό του Νοσοκομείου στην οδό Κοκκάλη.

Προσέξτε μήπως με το κόψιμο, δεν κάνουμε πλάκα, έρθει το κτίριο κάτω.

 

 

Σχετικά Άρθρα