Άντε και του χρόνου παρέλαση στην… Προκυμαία

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 09/11/2021 - 19:47

Πρώτα ο Θεός, που θα σημείωναν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, και ο… καιρός, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το «Αβέρωφ» κινείται μόνο με την βοήθεια ρυμουλκών και αυτό που παλιά «έπαιζε στα δάκτυλα» το διάβα στο Αιγαίο δηλαδή, τώρα είναι μια ολόκληρη επιχείρηση.

Αναφέρομαι φυσικά στην πρόταση του Δημάρχου της Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να μεταφερθεί και να προσδέσει στο λιμάνι μας την 11η Νοεμβρίου 2022, το πλοίο σύμβολο του Πολεμικού μας Ναυτικού, η Ναυαρχίδα του στόλου των βαλκανικών πολέμων, το πλοίο, που μεταξύ άλλων με Κυβερνήτη τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη χάρισε πριν 109 χρόνια την ελευθερία στα νησιά μας και ενέταξε ξανά το Αιγαίο στην Ελληνικό χάρτη.

Και κάνω αναφορά στον τόπο της παρέλασης, ρίχνοντας την ιδέα ενός διαφορετικού γιορτασμού των 110 χρόνων ελευθερίας και των 200 χρόνων από τις τρομερές Σφαγές της Χίου, παρουσία του Πλοίου Μουσείου «Αβέρωφ» που με την ευκαιρία θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί όλη η Χίος, επί 24ώρου βάσεως και με συγκεκριμένο οργανωμένο πρόγραμμα.

Και η διαφορετικότητα μπορεί να είναι, ειδικά για την επέτειο του χρόνου, η πραγματοποίηση της παρέλασης στην Προκυμαία, με την κεφαλή δεξιά επί του εμβληματικού Θωρηκτού και της εξέδρας των επισήμων, που μπορεί να βρίσκεται απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο, που μπορεί να είναι και η βάση της παρελάσεως, ρόλο που παίζει σήμερα το Δημαρχείο.

Η παρέλαση μπορεί να αρχίζει από το «Χανδρής» και να ολοκληρώνεται με στροφή της Προκυμαίας επί της Κανάρη, με τα καταστήματα της Προκυμαίας γεμάτα κόσμο, τους ορθίους από την πλευρά της θάλασσας και όλα αυτά συμβολικά υπό την… σκιάν του Θωρηκτού «Αβέρωφ».

Ταυτόχρονα ο Δήμος Χίου να προκηρύξει ένα διαγωνισμό της πιο γαλανόλευκης βιτρίνας, σε μια προσπάθεια να μην ανεμίζει μόνο η «μεγάλη σημαία» στον Νότιο Λιμενοβραχίονα, αλλά δεκάδες, εκατοντάδες μικρές άλλες, στα μαγαζιά, στην αγορά, τα σπίτια στις καρδιές μας.

Σας καλώ να τα κάνουμε όλα αυτά εικόνα και εάν είναι καλή να γίνει καλύτερη.

Και ας πούμε και στο υπουργείο Άμυνας ότι αν μπαίνει θέμα δαπάνης μεταφοράς του «Αβέρωφ» θα την καλύψουμε εμείς ανοίγοντας Ταμείο συνδρομών συνεισφέροντας ο καθένας με το βαλάντιο του.

Επιτρέψτε μου να μην κλείσω εγώ αλλά ο… Κώστας Μαρδάς, του οποίου αναδημοσιεύω το ποίημα του «Θωρηκτό» από την συλλογή του «Γυμνή Θεολογία» εκδόσεις Βακχικόν 2016.

Το θωρηκτό  που φορτωμένο Ελευθερία - Περιπολεί στους θαλασσίους ουρανούς.

Θ ΄αδειάσει μνήμες με σημαίες και βιβλία - Και στο πηδάλιο τους Έλληνες Θεούς.

Όμηρος, Παλαιολόγος, Κοραής και Αγγουλές - Των Αχράντων Μυστηρίων που μετάλαβες.

Μάχες, Δόξες, Επιστήμη, Τέχνη και Πορτοκαλιές - Τα νησιά μας με σημάδια και ουλές.

Το θωρηκτό που φορτωμένο με Ελευθερία - Φωταγωγεί μαγευτικούς οπλαρχηγούς.

Θα φέρει όπλα, ελιγμούς και Ιστορία - Και στο πρωραίο του περήφανους καημούς.

Αρχαία δέντρα απροσκύνητα της Χίου - Πέτρες αιώνες μες την ανυποταξία.

Ευλαβικά υμνούν το όνομα του - Μητέρα χώρα και παιδί Μικρά Ασία.

 

Υ.Γ.: Αυτά για του χρόνου. Για φέτος κανένας χωρίς μάσκα στην παρέλαση. Παρελαύνοντες και μη.

 

Σχετικά Άρθρα