ΑΟΖ έχει όποιος έχει... κανόνια

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 09/08/2020 - 21:36

Όσο πολύπλοκα φαίνονται τα πράγματα τόσο απλά τα κάνει η ζωή.

Η ΑΟΖ η Αποκλειστική δηλαδή Οικονομική Ζώνη, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, και αφορά απλοποιημένα το δικαίωμα εκμετάλλευσης του υπόγειου πλούτου όχι κάτω από το έδαφος που πατάς αλλά στην θάλασσα, που σε περιβάλλει. Που πάντως δεν περιβάλλει μόνο εσένα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, που λεπτομέρεια, δεν αναγνωρίζει η Τουρκία, δυό όμορες και θαλάσσια χώρες μπορούν να συμφωνήσουν και να γνωστοποιήσουν στον ΟΗΕ πιά είναι τα όρια των ΑΟΖ τουςΑυτό έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Αυτό έκανε και η Τουρκία με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Βεβαίως εμείς μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα όρια είναι αυθαίρετα και δεν τα αναγνωρίζομε, όπως παρομοίως έκανε και η Τουρκία με το Ελληνο – Αιγυπτιακό Σύμφωνο της ΑΟΖ.

Προσέξτε τώρα πως τα πράγματα από πολύπλοκα απλοποιούνται. Η Τουρκία του Ερντογάν (υπάρχει άλλη μια Τουρκία στις Φυλακές, συν αυτή απέναντι μας που δεν τον θέλει ούτε ζωγραφιστό, συν οι Κούρδοι) λέει το εξής. Δεν καταγγέλλω μόνο την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά εξαιτίας της σταματώ τις διερευνητικές συζητήσεις με την Ελλάδα.

Εν ολίγοις ο Ερντογάν τσατίστηκε γιατί η πρώην επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έτσι μας βλέπει, συμπεριφέρθηκε ως ένα κυρίαρχο κράτος. Δήλωσε δε ότι την τελευταία φορά, που απέσυρε την… μαούνα που τραβάει ένα καλώδιο, το έκανε γιατί του το ζήτησε η Μέρκελ. Της είπα, σημείωσε, θα μου φερθούν σκάρτα ( από το μυαλό του δεν φεύγει ο πονηρός Ρωμιός, που έκανε την αρχή να ξηλωθεί το πουλόβερ του τελευταίου Σουλτάνου…πριν απ’ αυτόν) τώρα το είδε, άρα θα ξαναβγάλω την… μαούνα.

Πάμε λοιπόν τώρα από την αρχή.

Χωρικά ύδατα, άλλο περίπλοκο ζήτημα, που εξηγείται όμως απλά, όσο απλά βλέπει τα πράγματα, η Τουρκία του Ερντογάν και στην γλώσσα που καταλαβαίνει.

Ποιά ήταν ας πούμε τα χωρικά ύδατα της Χίου; Ήταν αυτά που έφταναν οι μπάλες των κανονιών της από το Κάστρο. Ανεπιθύμητο πλοίο; Πιθανός κατακτητής; Η κανονιά στο «δόξα πατρί» αναλόγως με την εμβέλεια των κανονιών του Κάστρου.

Από τότε βέβαια πέρασαν αιώνες όχι όμως στο κεφάλι του Ερντογάν.

Μπήκε η… μαούνα σε ελληνικά νερά, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Πηγαίνουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία και την απομακρύνουν. Επεμβαίνουν υπέρ της τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Βυθίζονται και βυθιζόμαστε και εμείς. Αυτό κάνει ένα κράτος με αξιοπρέπεια.

Ναι, αλλά προηγείται, εξαντλείται ο διάλογος. Βλέπετε να θέλει διάλογο ο Ερντογάν;

Θέλει κουβέντα με το εξάσφαιρο του πάνω στο τραπέζι, και όταν η Ελλάδα λέει χαράσσω ΑΟΖ με μια όμορη χώρα, ο νέο – Σουλτάνος ως… απατημένος σύζυγος, λέει φεύγω και δεν συζητώ.

Συνεπώς τα πράγματα είναι απλά. ΑΟΖ έχουμε εκεί που πάνε τα πολεμικά μας πλοία. ΑΟΖ έχει αυτός που μπορεί να την υπερασπιστεί.

Και επειδή οι πολυπλοκότητες υπάρχουν εκεί που έχουμε χρόνο για αμπελοφιλοσοφίες τα πράγματα είναι απλά απλούστατα.

Τα λένε οι στρατιωτικοί, παραδόξως στον κορωνοϊό, που τρώει ένα άτομο την ημέρα, ακούμε τους Λοιμωξιολόγους, στον πόλεμο που έρχεται, μόνο οι στραβοί πολιτικά δεν το βλέπουν, και θα τρώει έναν άνθρωπο το λεπτό, δεν ακούμε τους ειδικούς.

Τα γράφουμε και εμείς, έτσι για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία.

ΑΜΕΣΑ τώρα, πρέπει να γίνει αύξηση της θητείας στους 18 μήνες.

Ταυτόχρονα να προσληφθούν ο αριθμός ΕΠΟΠ, που γνωρίζει το υπουργείο Άμυνας.

ΤΩΡΑ να θεσμοθετηθεί η εθελοντική στράτευση γυναικών και η υποχρεωτική ανά έτος εκπαίδευση Εφέδρων.

Κατά τα πρότυπα του «Μένουμε σπίτι» να οργανωθεί ΤΩΡΑ καμπάνια ενίσχυσης ενός εθνικού Ταμείου Άμυνας, ώστε να ενοικιάσομε ΑΜΕΣΑ πολεμικά πλοία, γιατί δεν προλαβαίνουμε ούτε να αγοράσουμε ούτε να «κτίσουμε».

Αν δεν γίνουν αυτά ας ετοιμαστούμε ή να ξεφτιλιστούμε ή να χάσουμε, με προτιμητέο το τελευταίο.

 

Υ.Γ. Σκέφτεστε η νεροποντή να έκανε ένα κλικ Ανατολικά και αντί της Εύβοιας να ξεσπούσε στα Μαστιχοχώρια;

 

Σχετικά Άρθρα