Αυτή την κοτρόνα ποιός θα την φάει στο… κεφάλι;

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 11/12/2024 - 20:28

Δεσποζόμενοι και… αδέσποτοι δημότες Χίου γεια σας.

Ο λόγος σήμερα σε σας, έτσι για να μην με βαρεθείτε.

Η πρώτη φωτογραφία και το σχόλιο από τον φίλο συμπατριώτη Αντώνη Πρινιά.

«Οι φωτογραφίες που στέλνω είναι από τη βόρεια πλευρά του πολύπαθου ακινήτου πίσω από το ξενοδοχείο ΚΥΜΑ. Αυτό το γρανίτη από την κάσα του παραθύρου ποιος θα τον φάει στο κεφάλι;»

Με την ελπίδα να υπάρξει αποκαθήλωση, γιατί μπορεί να μην το έχει προσέξει ούτε ο ιδιοκτήτης, δεύτερη παρέμβαση από τον συμπολίτη μας Ν. Φ. που όπως μου γράφει δεν υπογράφει γιατί δεν γουστάρει τα σχόλια του κάθε… βλάκα.

Ήθελα να ήξερα κατ’ αρχήν που είδε αυτό το είδος στο νησί, αλλά παραθέτω τις σκέψεις του.

 

«Τώρα που υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για εκτέλεση αναγκαίων έργων η ΔΕΥΑΧ πρέπει να χρηματοδοτήσει μελέτες για να διεκδικήσει πόρους», ανέφερε μέσω του Ράδιο «Α» ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν γειτονιές χωρίς αποχέτευση, ενώ πρέπει να γίνουν συμπληρωματικά έργα για τη διοχέτευση των ομβρίων, όπως και να χρηματοδοτηθούν μελέτες για έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, με δεδομένο ότι οι δανειακές υποχρεώσεις από το παρελθόν σε συνδυασμό με τις οφειλές για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, δεν αφήνουν περιθώρια στη δημοτική εταιρεία για εκπόνηση μελετών, είναι αναγκαίο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της, λέγοντας ότι αυτές με εξαίρεση το οριζόντιο τέλος για τα όμβρια, δεν αφορούν το σύνολο των καταναλωτών αλλά ένα 20%, το οποίο συνέδεσε με αυξημένες καταναλώσεις.

«Αυξήσεις θα επιβληθούν στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ το 2025, αλλά αυτό δεν θα αφορά -με εξαίρεση το νέο τέλος ομβρίων, που είναι 0,5 ευρώ το μήνα- το 65% με 70% των καταναλωτών, κάποιοι εκ των οποίων θα δουν και μείωση στους λογαριασμούς τους», ανέφερε πάλι στην «Α» ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρηση, Πρόδρομος Μανωλάκης, μια ημέρα μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ για την τιμολογιακή πολιτική, που θα εξεταστεί και στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής.

Επ’ αυτών λοιπόν θέλω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

 

Α) Να τονίσουμε στον Δήμαρχο Χίου ότι εκτός από πολιτικός, πρωτίστως πρέπει να ενεργεί σαν ένας διευθυντής εταιρείας. ‘Ότι δηλαδή κάνει κάθε καλός νοικοκύρης.

Τα καθήκοντα ενός πετυχημένου διευθυντή είναι α) η επιλογή ικανών και έμπιστων προϊσταμένων των διαφόρων τμημάτων β) Να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις όταν χρειάζεται γ) Να ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό και να δημιουργεί κέρδος για τους μετόχους δ) Να διατηρεί ένα κεφάλαιο για τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν

Β) Για να βρεθούν οι πόροι των μελετών και πριν ελαφρά τη καρδία επιβληθούν αυξήσεις θα πρότεινα η δημοτική επιτροπή να διαβάσει τις επιστολές στην «Αλήθεια¨ της 22/5/2024 – 1) “Στο Β. Αιγαίο το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΕΕ” και 2) “Γιατί δεν ελέγχουμε με κάμερες το κυκλοφοριακό”.

Θα δείτε ότι αν η δαπάνη ενοικίασης των δωρεάν χώρων στάθμευσης σταματήσει να πληρώνεται από τον Δήμο, τότε α) θα εξοικονομήσουμε η δαπάνη των ενοικίων να βαρύνει τον Δήμο β) το κόστος των ενοικίων θα βγαίνει αν καθιερωθούν τέλη στάθμευσης σε αυτούς – ακόμη να εγκαταστήσει ο Δήμος παρκόμετρα και κάμερες παραβάσεων στάθμευσης πέριξ του κήπου. Τότε πιθανόν πολύ άνετα θα μπορεί να καλύψει την δαπάνη των μελετών ακόμη και την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων/αυξημένου ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑΧ.

 

Γ) Τώρα για το νερό

1) Καλό θα ήταν να δούμε όλοι την εκπομπή «Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη με τον Γ.Π.Καρατζά καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης – κάτι παραπάνω θα ξέρει.

2) Εργασίες ολοκλήρωσης θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2025 στο Κόρης Γεφύρι. Όπου το νερό που θα συλλέγεται θα είναι κατάλληλο μόνο για άρδευση.

3)Το μοντέλο των μεγάλων έργων τελείωσε, ίσως ακόμη και τα μικρά αναχώματα που καθυστερούν την ροή του νερού και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα έργα αυτά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και την μείωση των βροχών.

Θα έχουμε ακόμη συνεχή αυξητική τάση κατανάλωσης οικιακού νερού λόγω αύξησης επισκεπτών και τουρισμού.

Χρειαζόμαστε τα νερά της Β. Χίου, τα επεξεργασμένα νερά του Βιολογικού για άρδευση και επιτέλους να φτιαχτούν οι διαρροές του δικτύου

4) Στο Ισραήλ από το 2000 λειτουργούν 8 μεγάλες μονάδες αντίστροφης ώσμωσης θαλασσινού νερού και 30 μικρές για υφάλμυρα νερά παρέχοντας το 85% του πόσιμου νερού και ακόμη επεξεργάζεται το 80% των λυμάτων (το 100% στο Τελ Αβίβ) καλύπτοντας το 40% των αναγκών για την γεωργία.

Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 0.5 – 1 $ το κυβικό. H άλμη που απορρίπτεται δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του θαλασσινού νερού ειδικά όταν οδηγείται με σωληνώσεις σε βαθιά νερά. Πολύτιμα μέταλλα όπως (μαγνήσιο- ασβέστιο -  κάλιο) μπορούν να εξαχθούν και να πουληθούν.

Οι μονάδες αντίστροφης ώσμωσης μπορεί να τροφοδοτηθούν με ενέργεια από φωτοβολταικά πάρκα μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Σε Σαουδική Αραβία – ΗΑΕ – Ισραήλ – Σιγκαπούρη – Αυστραλία – Κουβέιτ – Μπαχρέιν – Αλγερία – Κατάρ – Μάλτα – Κύπρος η παραγωγή νερού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην αφαλάτωση.

16.000 μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν σήμερα παράγοντας 95 εκατομμύρια m3/ημέρα.

5) Την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Δήμου Χίου προκάλεσε η εισήγηση της ΔΕΥΑΧ για αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρείας αλλά και η φημολογούμενη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για αυξήσεις και στα ανταποδοτικά τέλη. Μίλησαν για «ανεπίτρεπτη κίνηση» με βάση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι δημόσιοι άρχοντες μας είναι μάλλον μόνο επιστάτες σε κάθε δημόσιο έργο, και μετά την εκλογή τους δεν ανησυχούν ότι θα τους ενοχλήσουμε για τυχόν ευθύνες τους όταν αποχωρίσουν και έτσι μοιράζουν μόνο υποσχέσεις για νέες ημερομηνίες παράδοσης έργων που χρονοτριβούν και χρυσοπληρώνονται.»

 

Αυτά και από τον δημότη Ν.Φ. για να κλείσουμε με μια φωτογραφία από το εσωτερικό του Δημαρχιακού Μεγάρου. Άλλες δημοσιεύονται στην στήλη των φωτογραφιών. Μήπως υπάρχει λίγη υπερβολή στο… πούλουδο Δήμαρχε μας;

 

Υ.Γ: H τελευταία φωτογραφία είναι δική μας. Είναι αυτή που θα πάρουμε στην μνήμη μας από τον Νίκο Ζαχαριάδη, που μας την… έκανε.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα