Αυτός ο υπέροχος… Φάρος

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 28/06/2022 - 20:56

Από την αρχή δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν ξεχωρίζω τον Φάρο, αν και οι… Μικρασιατικές αδυναμίες δεν κρύβονται, αλλά στο πρόσωπο και το όνομα του, βλέπω και εννοώ, όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των νησιών μας, που μεταξύ άλλων διασώζουν την παράδοση μας, μέσω των χορών, δια των Χορευτικών τους συγκροτημάτων.

Το αναφέρω δε, με αφορμή την εκδήλωση για την Μικρασία, την Τετάρτη το βράδυ στα Καρδάμυλα, που είναι μια συνεργασία του «Φάρου» με τον δραστήριο Πολιτιστικό Τομέα της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμύλων.

Δεν θα σταθώ στο πολιτιστικό μέρος. Δε θα κομίσω καμιά γλαύκα, σημειώνοντας πόσο πολύτιμη είναι αυτή η μέθεξη, άλλωστε το θετικό προκύπτει και από την συμμετοχή. Ο κόσμος διψάει για τέτοιες εκδηλώσεις, συμμετέχει, το δείχνει, ευχαριστιέται.

Θα σταθώ σε κάτι άλλο πρακτικό, τα έξοδα και την μετακίνηση και όποιος το υποτιμά αυτό, δεν έχει ιδέα από λειτουργία Συλλόγων. Πρόκειται για μεγάλο πονοκέφαλο, που πολλές φορές καθιστά απαγορευτικές τις ίδιες τις εκδηλώσεις, άρα και τις ανταλλαγές, τις επαφές, την σύσφιξη σχέσεων, την αλληλοεπίδραση.

Σκέφτομαι λοιπόν να καταθέσω την εξής πρόταση στον Δήμο Χίου, παίρνοντας υπ’ όψιν την φιλοσοφία, που κινείται η Δημοτική αρχή, που είναι σαφώς και ορθώς Χιοκεντρική. Συνίσταται δε, απλά στο σκεπτικό, αντί να δαπανώ χρήματα εισάγοντας φίρμες, που έρχονται στο νησί, παρουσιάζοντας χρυσοφόρες για τους ίδιους τους καλλιτέχνες μόνο, ως επί το πλείστων συναυλίες, να ενισχύω τα τοπικά Σωματεία και τους ντόπιους μουσικούς και καλλιτέχνες.

Ε, στα πλαίσια αυτά θα μπορούσε να επιδοτηθεί η μετακίνηση. Αν δηλαδή εξ’ αρχής οι Σύλλογοι ήξεραν ότι ο Δήμος Χίου, σε περίπτωση μετακίνησης, τους καλύπτει το συγκοινωνιακό, με ένα Λεωφορείο ή υπάρχει ένα έστω συμβολικό τίμημα ενίσχυσης, για κάθε μετακίνηση, με το οποίο π.χ. να συντηρούνται στολές, μουσικά όργανα κ.λ.π. τα πράγματα θα ήταν σαφώς διαφορετικά και ξέρετε και κάτι άλλο; Και πιο… δίκαια.

Αυτό γιατί σήμερα επιχορηγούνται π.χ. ονόματα και τα ονόματα δεν είναι μόνο δράση είναι και… σφραγίδες, άρα, άρα, αυτό συνιστά από μόνο του μια αδικία, που δρά στο τέλος αποτρεπτικά και ως φρένο στο τρέξιμο.

Και εμείς στον πολιτισμό θέλουμε… γκάζι και όχι φρένο.

Η επιδότηση λοιπόν των μετακινήσεων και η ανταλλαγή εκδηλώσεων πρέπει και μπορεί να επιχορηγείται. Θα μιλάμε τότε για άλλο πολιτιστικό χάρτη.

Καλή επιτυχία στον Φάρο και στα Καρδάμυλα για αύριο και πάντα τέτοια και πολλά τέτοια και με την βοήθεια του Δήμου.

 

Υ.Γ.: Στην ένθετη φωτογραφία το Χορευτικό των Ψαρών. Σε πόσες εκδηλώσεις στην Χίο για παράδειγμα το έχουμε δεί;

Σχετικά Άρθρα