Δεν θέλουμε τους… μετανάστες αλλά δεν έχουμε και… εργάτες

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 31/05/2022 - 21:15

Δεν απευθύνομαι στο θυμικό αλλά στη λογική και πιστεύω ότι είναι πιά καιρός να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, παίρνοντας μέτρα.

Προχθές στην κατάθεση των αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων για την ΕΜΧ έκανα το σχόλιο, άντε και να βρούμε και κανέναν… εργάτη.

Αλήθεια, όταν βιολογικά φύγουν την επόμενη δεκαετία οι 80χρονοι και βάλε των Νοτιοχώρων, που ξέρουμε καλά πόσο ενεργοί είναι, ξεκάθαρα πράγματα, ποιός θα πηγαίνει παιδιά στους σχίνους;

Βεβαίως δεν ανακάλυψα την… Αμερική, απλά λέω πως την συνταγή πριν από μας την έχουν εφαρμόσει άλλοι, εδώ και δεκαετίες.

Οργανωμένη μετανάστευση εργατικού δυναμικού και καμιά σχέση φυσικά με τα λεφούσια, που άφηνε να μπούν  από τα σύνορα που δεν υπήρχαν ο Σύριζα, συν την οργάνωση μπάχαλου του μεταναστευτικού.

Και οργανωμένη μετανάστευση σημαίνει καταγραφή κατ’ αρχήν των αναγκών και αναζήτηση μετά των κατάλληλων ανθρώπων, που να εξασφαλίζουν την συνέχεια της παραγωγής.

Το επόμενο διάστημα θα εγκαινιάσουμε το Ινστιτούτο Έρευνας της Μαστίχας. Τούτο σημαίνει ότι από την ώρα που ο… λευκόχρυσος θα μπεί στο Φάρμακο, δεν μας παίρνει να μείνουμε λεπτό χωρίς παραγωγή. Η μαστίχα πλέον δεν είναι… υποβρύχιο να πούμε του άλλου, δεν έχουμε άλλαξε… γλυκό και τρώει τριαντάφυλλο, θα είναι φαρμακευτικό σκεύασμα και αυτό σημαίνει εκτός από λεφτά και ευθύνες και φυσικά παραγωγή και παραγωγή χωρίς εργαζομένους δεν υπάρχει.

Για να φανταστούμε για τι τεράστιο πρόβλημα μιλάμε διαβάστε την παρακάτω επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου στους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη (Ανάπτυξης και εργασίας).

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Το Επιμελητήριο Χίου έχει δεχθεί πληθώρα αναφορών από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων μελών του οι οποίες, στην προσπάθεια τους να ανακάμψουν από την πανδημία και ενόψει της θερινής περιόδου αντιμετωπίζουν το σημαντικότατο σκόπελο της αδυναμίας προσέλκυσης προσωπικού.

Τόσο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παραγωγικούς κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και άλλες που ανήκουν στο χώρο των κατασκευών αλλά και των υπηρεσιών (εστίαση, τουρισμός) αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία κατά τη διαδικασία αναζήτησης ανθρώπινου δυναμικού.

Εκτιμούμε ότι τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιούνται κυρίως από τους ΟΤΑ αλλά ενδεχομένως και η περιστασιακή αδήλωτη εργασία ανάσχεσαν την ανάγκη για εργασία κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα οδηγήσει με ασφάλεια σε απώλεια οικονομικών πόρων για τις τοπικές επιχειρήσεις ζητούμε να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί ελκυστικότερη η απασχόληση και να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς κυρίως στις νησιωτικές περιοχές η αδυναμία εύρεσης εργαζομένων είναι ιδιαίτερα δύσκολο αλλά και πολυέξοδο να αντιμετωπισθεί».

 

Υ.Γ.: Ξέρω ότι πολλοί από τους παραπονούμενους δεν ψάχνουν εργαζόμενους αλλά… μαύρους αλλά και αυτό είναι θέμα κανόνων και οργάνωσης.

 

Σ.Σ. Aπό τον συμπολίτη μας Δημήτρη Τσαγρή οι παρακάτω σκέψεις.

"Αξιότιμε κ. Τζούμα

Αναφέρετε στο άρθρο σας για την ανάγκη εισαγωγής εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό. Ως ιδιωτικός υπάλληλος και παράλληλα μαστιχοπαραγωγός,της τάξεως των 300 κιλών για να έχετε μια εικόνα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για εισαγόμενους εργάτες. Τα άτομα που είναι σε παραγωγική ηλικία τα βγάζουν πέρα άνετα. Αυτοί που έχουν "ανάγκη" τους εργάτες είναι οι συνταξιούχοι και οι Αλβανοί. Αυτό συμβαίνει γιατί πάνε και ενοικιάζουν μαστιχόδεντρα, χτυπώντας τις τιμές στα ύψη, με αποτέλεσμα να θέλουν εργάτες για να τα καλλιεργούν και εκείνοι να το παίζουν αφεντικά. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι συμφέρον για κάποιον να νοικιάσει δέντρα σε τέτοιες τιμές. Επιπλέον βγαίνουμε δίπλα ζημιωμένοι γιατί πέφτουμε θύμα κλοπής από τους συγκεκριμένους εργάτες. Ακόμα και σε περιπτώσεις επ' αυτοφώρω σύλληψης για κλοπή μαστιχιού, η δικαιοσύνη τους έχει απονείμει αστείες ποινές. Προς ενημέρωση σας, οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή και την θέτουν σε κίνδυνο είναι οι βροχές και οι φωτιές".

.

 

Σχετικά Άρθρα